-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Egy igazán különleges karácsonyi ajándék - narancsos vodkalikőr](https://www.edenkert.hu/wellness/1848/kiskep/karacsony-ajandek-narancsos-vodkalikor.jpg)
Karácsonyi ajándék házilag
Fűszeresen édes itóka, a klasszikus olasz Anarchello. Talán testvérét a Lemonchello-t jobban ismerjük, aminek a fő alkotórésze a citrom.
A fűszeres narancsos itóka elkészítéséhez egy hétre van szükségünk. Keresnünk kell a spájzunkban pár darab félliteres formás üveget, amiről a címkét le kell áztatni. Be kell szerezni hozzá néhány fűszernövényt, egész fahéjat, kardamom magot, egész vaníliababot. A kardamom magot ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben, és a Tesco hipermarketekben is be lehet szerezni. Szükségünk lesz még narancsra, cukorra és vodkára.
![Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr](https://www.edenkert.hu/wellness/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor/1848/1/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor_1.jpg)
Vanília, kardámom, fahéj és narancs a hozzávaló fűszer (Fotó: Kaldeneker György)
Narancsos vodkalikőr recept
Hozzávalók: 5 db narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardamom mag, 1 db vanília bab, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor.
![Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr](https://www.edenkert.hu/wellness/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor/1848/2/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor_2.jpg)
Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba ettől keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vaníliababot, a kardamom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.
![Még van idő elkészíteni: karácsonyi narancsos vodkalikőr](https://www.edenkert.hu/wellness/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor/1848/3/meg-van-ido-elkesziteni-karacsonyi-narancsos-vodkalikor_3.jpg)
Üvegben kell áztatni a házi likőrt legalább egy héten keresztül
Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk három üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardámom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, és pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.
Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.