Készítsünk naspolyalekvárt!
Az érett naspolyát (Mespilus germanica) nyersen nem sokan fogyasztják, mert bár ízletesen fanyar, szinte csak héjból és magokból állnak. Tudta, hogy a borhoz és a musthoz adott naspolya megnöveli az italok eltarthatóságát? És hogy lekvárnak, zselének is kitűnő? Lássuk, hogyan készíthetjük el! 

Először készítsünk naspolyazselét, aztán, ha marad még, és mi is kellőképp belejöttünk a zselékészítésbe, felturbózhatjuk almával, csipkebogyóval, naranccsal is a naspolyát, és nagyon finom lekvárt főzhetünk!

Naspolyazselé készítése:

Főzzük az érett és puha naspolyákat 10 percig annyi vízben, hogy épp ellepje őket.

 

főtt naspolya

 

Ha kész, turmixoljuk össze és paszírozzuk le egy gézen, vagy egy szűrőn.

 

 

naspolyazselé készítése

 

 

1 liter naspolyaléhez 1 kg cukrot adjunk, majd lassú tűzön főzzük zselévé.

Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 citrom levét de a reszelt héját is beletehetjük.

A naspolyazselé íze nagyon hasonlít a az alma és birszselé ízére. Finom és süteményekhez is kiváló.

 

 

Naspolyazselé

 

 

Vegyes lekvár naspolyával

A naspolyát almával, csipkebogyó húsával, vagy más vad gyümölcsökkel együtt is feldolgozhatjuk, és vegyes lekvárt készthetünk belőle. Ehhez készítsünk egy, a zselénél is leírt gyümölcslevet, majd a többi gyümölccsel dolgozzuk össze. Így még ízletesebb lekvárt kapunk, ami ilyenkor télen kiváló kiegészítője a reggelinknek, de süteményekbe is nagyszerű.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Ciklámen hagymát szórtam ki a virágágyásra, télen megmarad?

Ha borostyánlevelű ciklámen gumót vásárolt és ültetett, azt nyugodtan kint hagyhatja, hazánkban is télálló.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.