Naspolya lekvár készítése házilag

5

Az érett naspolyát (Mespilus germanica) nyersen nem sokan fogyasztják, mert bár ízletesen fanyar, szinte csak héjból és magokból állnak. Lekvárnak is kitűnő.Lássuk, hogyan készíthetjük el!

Először készítsünk naspolyalekvárt, aztán, ha marad még, és mi is kellőképp belejöttünk a lekvárfőzésbe, felturbózhatjuk almával, csipkebogyóval, naranccsal is a naspolyát!

Naspolyalekvár készítése - recept

Főzzük az érett és puha naspolyákat 10 percig annyi vízben, hogy épp ellepje őket.

főtt naspolya

 

Ha kész, turmixoljuk össze és paszírozzuk le egy gézen, vagy egy szűrőn.

naspolyazselé készítése


1 liter naspolyaléhez 1 kg cukrot adjunk, majd lassú tűzön főzzük lekvárrá. Ízlés szerint adhatunk még hozzá 1 citrom levét, de a reszelt héját is beletehetjük.

A naspolyalekvár íze nagyon hasonlít a az alma és birs ízére. Finom és süteményekhez is kiváló.

Naspolyazselé


Vegyes lekvár naspolyával

A naspolyát almával, csipkebogyó húsával, vagy más vad gyümölcsökkel együtt is feldolgozhatjuk, és vegyes lekvárt készthetünk belőle. Ehhez készítsünk egy, a zselénél is leírt gyümölcslevet, majd a többi gyümölccsel dolgozzuk össze. Így még ízletesebb lekvárt kapunk, ami ilyenkor télen kiváló kiegészítője a reggelinknek, de süteményekbe is nagyszerű.

értékelés