Tavaszi méregtelenítés sok-sok folyadékkal

5
Tavaszi méregtelenítés sok-sok folyadékkal
Napi folyadékfogyasztásunk kúrán kívül is 1,5-2 liter kéne hogy legyen (sajnos kevesen tartják ezt be), ezt most emeljük fel napi 2,5-3 literre, és álljon főként szénsavmentes ásványvízből, zöldséglevekből és tisztító gyógyteából.

Öblögessük át  folyadékkal a testünket!

A salakanyagokat a folyadék viszi ki a szervezetünkből, természetes tehát, hogy ha a lerakódásukat szeretnénk felszámolni, akkor minél több vízzel kell "átöblögetnünk" a testünket. Ebből azonnal látszik az is, hogy miért nem jók erre a cukrozott üdítőitalok: azokban több salakanyagnak való van, semhogy a már lerakódottaktól tudnának minket megszabadítani. Az alkohol pedig toxikus anyag, ezért (legalább) a tisztítás ideje alatt ne fogyasszuk.

Akit zavar az, hogy emelt folyadékfogyasztás mellett túl messzire nem távolodhat a mellékhelyiségtől, vígasztalódjon azzal, hogy ez egyrészt szükséges a méreganyagok távozásához, másrészt 2-3 nap múlva mérséklődik, mert szervezetünk megszokja, hogy több vízzel gazdálkodhat.

 

Kávé helyett igyunk zöld teát

Sajnos az alacsony vérnyomásúak és álmosak számára van egy drámai momentum is: kávét sem szabad inni méregtelenítéskor. Igaz, hogy a koffein nem halálos méreg, de vizet von el a szervezetből és lerakódásokat okoz a kötőszövetekben, aminek leglátványosabb megnyilvánulása a göcsörtös combhátsó. Ha valaki úgy érzi, hogy kávé nélkül az egész napja félkómásan telik, igyon 1-2 csésze zöldteát, aminek ugyanolyan élénkítő hatása van, mint a kávénak. A megemelt folyadékfogyasztás amúgy is segít egy kicsit az alacsony vérnyomáson is.

 

zöld tea

 

Vértisztító teával kezdjük a napot

A vértisztító növények gazdag listájáról nem szabad egész évben fogyasztani, csak kúraszerűen, a "nagytakarítások" idején, olyankor viszont kezdjük velük a napot és napközben is iktassunk be egy-két csésze gyógyteát.

 

Nagyszerű méregtelenítő teák a következők:

Gyermekláncfűgyökér (Taraxacum officinalis), kamilla (Matricaria recutita), nyírfalevél (Betula pendula), édesköménymag (Foeniculum vulgare), csipkebogyó (Rosa canina), hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis), borsmenta (Mentha piperita), citromfű (Melissa officinalis), aranyvesszőfű (Solidago gigantea) 1:1 arányú keveréke. A mixből két púpos teáskanálnyit két és fél deci vízzel leforrázunk, majd tíz perc állás után leszűrjük és fogyasztjuk.

Akinek ez túl bonyolult, számos méregtelenítő teakeveréket találhat a gyógynövényboltok polcain, vagy igyon egyszerűen csak napi 2-5 dl csalánteát (Urtica dioica) (2 dl-ről fokozatosan emelve az adagot), ez a vesét tisztítja, az pedig - már megkönnyebbülten - az egész szervezetet.

 

citromos ásványvíz

 

A mozgás és a szauna fokozza a hatást

A méregtelenítésre nagyban rásegít az, ha a kúra ideje alatt bevezetjük a napi rendszeres mozgást. Egyszerű dolgok is sokat számítanak, pl. napi félóra gyors séta, biciklizés, kocogás. A bőrünket is befoghatjuk a méregtelenítési munkálatokba: járjunk szaunázni heti 1-2x, és ha tehetjük, válasszunk olyan helyet, ahol nemcsak zuhany van, hanem hideg merülőmedence is. Ilyenkor nemcsak az izzadás távolít el mérgeket a bőrön át, hanem a melegben kitágult hajszálerek a hideg medencében hirtelen összehúzódnak, és belepumpálják a vérkeringésbe a lerakódásokat, amik aztán onnan a vesén át távoznak.

Reméljük, hogy méregtelenítés-tippünk inkább kedvet csinál a kipróbáláshoz, semmint elriaszt, és aki rászánja magát, a kúra után testben-lélekben megújulva és energiával feltöltődve csatlakozhat a nagy tavaszi vidámsághoz.

értékelés