-
Árukiadó - raktáros kollégát keresünk
-
TELEFONOS ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MUNKATÁRS
-
Betonmixeres Sofőr
-
Kompresszor és vákuumszivattyú szerviztechnikus/karbantartó
-
KERESKEDELMI MUNKATÁRS
-
Autómosó
-
Kőműves, Gipszkartonos, Vízvezeték szerelő Álláslehetőség
-
Konyhai kisegítő, csomagoló munka nyugdíjasoknak (WHC07614)
2022. 05. 14
-
Hegesztő (WHC01783)
2022. 05. 13
-
Kitting műszakvezető
2022. 05. 13
-
Repülőtéri poggyászkocsi rendező munkatárs - Liszt Ferenc Repülőtér (BP_II_020405)
2022. 05. 16
-
Szerszámelőkészítő-Nagykanizsa (AIDe_2021_10_01_01)
2022. 05. 16
-
Targoncakezelő munkatárs - Nagykanizsa (NK_II_012403)
2022. 05. 16
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Az áfonya és a tej nem jók együtt
Az áfonya egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalória tartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal. Ez a parányi gyümölcs - megfelelő mennyiségben fogyasztva - az egyik legkiválóbb öregedést lassító étel. A közelmúltban azonban megjelent egy kísérlet publikációja, amelyből az derült ki, hogy az áfonyát nem szabad tejtermékekkel együtt fogyasztani, mert elveszti legfontosabb értékét. A Free Radical Biology and Medicine című lapban jelent meg a kutatás publikációja, amelyben azt vizsgálták, hogyan változik az áfonya fogyasztásának antioxidáns hatása fehérjével való találkozásakor. Azt figyelték, hogyan változik a vér antioxidáns tartalma az áfonya elfogyasztását követően, ha azt magában vagy tejjel fogyasztották.
Kísérletek áfonyával
Az önkéntesek megettek 200 g áfonyát, és megittak rá 200 ml vizet vagy tejet. Vérmintát vettek tőlük a kísérlet előtt, majd az emésztési folyamat során rendszeresen. Az eredmény azt mutatta, hogy akik vízzel ették meg az áfonyát, azoknak a vérében megnövekedett a kávésav és a ferulasav koncentrációja. Akik azonban tejjel együtt fogyasztották az áfonyát, azoknak az emésztés során nem hogy nőtt volna, hanem éppenséggel csökkent a vérükben ez a két igen hasznos anyag.
![]() |
Mi is a ferulasav és kávésav?
A ferulasav biztosítja a sejtfalak merevségét és védi az idegrendszert, normalizáló hatással van a vérnyomásra. A kávésav szintén az idegsejtek erőteljes védelmezője. Egy másik, korábbi kutatás azt mutatta ki, hogy a kávésav magában rejti annak a lehetőséget, hogy neurodegeneratív betegséget akadályozzon meg. Az áfonyában található ferulasavnak és kávésavnak köszönhető ennek a gyümölcsnek a tanulási és agyi képességek javulásában mutatott pozitív hatása. A Nutrition and Neuroscience című szakmai lapban közöltek egy tanulmányt, amely szerint ez a két antioxidáns eredményesen használható olyan, korral összefüggő idegrendszeri betegségben is, mint például az Alzheimer kór.
![]() |
Hogyan együk az áfonyát, hogy gyógyítson?
A cikk végkövetkeztetése az, hogy amennyiben az áfonyát kimagasló antioxidáns értéke miatt fogyasztja, azt mindig külön tegye, és vagy várjon egy órát a fehérje tartalmú ételek fogyasztásával, vagy azokat 2 órával az áfonya előtt egye. És persze felejtse el azokat a reklámokat, amelyek az áfonyával gazdagított joghurtok magasztalásával foglalkoznak. Semmi nem igaz belőlük azon kívül, hogy finomak.
![]() |