Kóstoljunk licsit, majd vessük el a magját!

Utolsó változtatás: 2018-12-05 | Első közzététel: 2012-03-09
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Kóstoljunk licsit, majd vessük el a magját!
A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi (荔枝). Úgy kell nekik! Ja, igen, ezen a ponton szólok, hogy aki szereti a licsit, és nem bírja elviselni, hogy a posztíró viszont nem rajong érte, az most gyorsan hagyja abba az olvasást.

Érdekességek a licsiről (Litchi chinensis, 荔枝)

 

Szóval a licsit (kínaiul: 荔枝, lìzhī) még egyszer régen, boldogult gyerekkoromban kóstoltam, amikor apukám hozott vietnami licsikonzervet a boltból. Kibontottuk, majd hosszasan néztük a gumírozott, nyákos, fehér bogyókat. Mivel a szemrevételezéssel nem tudtunk kideríteni semmit, nagy bátran megkóstoltunk egy-egy szemet. Majd a következő mozdulattal kihajítottuk az egészet a kukába. Azóta nem találkoztam élő licsivel (ennek több mint 20 éve), igaz, nem is nagyon kutakodtam utána. De most télen megláttam egy helyes kis pirosas, tüskés bogyófélét, amit ugyan elég drágán mértek, de kíváncsiságból vásároltam egy marékkal. Reménykedtem, hogy ez a licsi nem olyan licsi, mint ami az emlékeimben él.

 

licsi-litchi-chinensis
Licsi (Litchi chinensis)

 

A neten is utánanéztem pár dolognak a licsivel kapcsolatban, és sok érdekességre bukkantam.

A Litchi chinensis a szappanfafélék családjába tartozó, Kínából származó gyümölcs. Erre utal a „kínai ikerszilva” elnevezés is. Őshazájában több mint ezer éve termesztik.

A licsifa 10-30 m magasra megnövő lombos örökzöld, díszfaként is ültetik. Sok virágjából kevés termés lesz csak. A 2,5-4 cm hosszú ellipszis alakú bogyókat rücskös, kemény héj borítja. Ezen belül fehéres, kissé kocsonyás gyümölcshús található, a gyümölcs közepén pedig egy hosszúkás, sötétbarna, kemény héjú mag van.

 

Hogyan kell enni a licsit?

 

Az érett licsi húsát nyersen is lehet fogyasztani, íze édes-savanyú. Fejtsük le kézzel vagy egy bicska segítségével a roppanós héját és az alatt levő fehér magköpeny fogyasztható.

 

lychee-3064709_640

 

 

Cukorral tartósítható, ekkor salátákhoz, desszertekhez ehetjük. Kínában zselét, jégkrémet, bort és likőrt is készítenek belőle, Indiában és Kínában aszalják, és teához fogyasztják.

 

 

licsi

 

A leszedett gyümölcs gyorsan megromlik, hűtve kb. egy hétig tartható el. Exportálás előtt kénes kezelésnek vetik alá.

A licsi igen sok C-vitamint tartalmaz, de van benne B1-vitamin, vas, foszfor és kalcium is. Jó hatással van a bélműködésre, ezenkívül csillapítja a fájdalmat.

 

Licsi nevelése otthon

 

Megpróbálkozhatunk a licsi magjának csíráztatásával is, de termő fánk csak egy évtizeddel később lehet, ha minden jól megy. Az viszont akár 800 évig is élhet! Enyhén savanyú földkeverékbe helyezzük el a csillogó barna licsi magokat, kb. 1,5 cm mélyre, majd locsoljuk meg a földjét. Ha nem vártunk sokat a vetéssel, jó eséllyel pár héten belül kihajt a növénykénk. Szobahőmérsékleten, tűző naptól évdett helyen neveljük.

 

litchi-2352567_640

 

Minden tiszteletem ennek a különleges növénynek, de sajnos nem lesz a kedvencem. Nekem túl édes, émelyítő, a lányomnak viszont kimondottan ízlett (ahogy a mangó is)...

 

Édenkertész válaszol:

 

Licsi cserje levelei száradnak. Mi baja lehet?

 

Forrás: kapanyel.blog.hu
Írta: Macskamenta


Szólj Te is hozzá!