Kóstoljunk licsit, majd vessük el a magját!

5

A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi (荔枝). A roppanós héj édes-savanyú gyümölcshúst rejt, ami tele van a szervezet számára fontos vitaminokkal.

A licsifa 10-30 m magasra megnövő lombos örökzöld, díszfaként is ültetik. Sok virágjából kevés termés lesz csak. A 2,5-4 cm hosszú ellipszis alakú bogyókat rücskös, kemény héj borítja. Ezen belül fehéres, kissé kocsonyás gyümölcshús található, a gyümölcs közepén pedig egy hosszúkás, sötétbarna, kemény héjú mag van.

 

Hogyan kell enni a licsit?

Az érett licsi húsát nyersen is lehet fogyasztani, íze édes-savanyú. Fejtsük le kézzel vagy egy bicska segítségével a roppanós héját és az alatt levő fehér magköpeny fogyasztható.

lychee-3064709_640

Cukorral tartósítható, ekkor salátákhoz, desszertekhez ehetjük. Kínában zselét, jégkrémet, bort és likőrt is készítenek belőle, Indiában és Kínában aszalják, és teához fogyasztják.

 

 

licsi

 

A leszedett gyümölcs gyorsan megromlik, hűtve kb. egy hétig tartható el. Exportálás előtt kénes kezelésnek vetik alá.

Mi van a licsiben?

A licsi igen sok C-vitamint tartalmaz, de van benne B1-vitamin, vas, foszfor és kalcium is. Jó hatással van a bélműködésre, ezenkívül csillapítja a fájdalmat.

 

Licsi mag ültetése otthon

Megpróbálkozhatunk a licsi magjának csíráztatásával is, de termő fánk csak egy évtizeddel később lehet, ha minden jól megy. Az viszont akár 800 évig is élhet! Enyhén savanyú földkeverékbe helyezzük el a csillogó barna licsi magokat, kb. 1,5 cm mélyre, majd locsoljuk meg a földjét. Ha nem vártunk sokat a vetéssel, jó eséllyel pár héten belül kihajt a növénykénk. Szobahőmérsékleten, tűző naptól évdett helyen neveljük.

Licsi magról

Minden tiszteletem ennek a különleges növénynek, de sajnos nem lesz a kedvencem. Nekem túl édes, émelyítő, a lányomnak viszont kimondottan ízlett (ahogy a mangó is)...

 

Édenkertész válaszol:

Licsi cserje levelei száradnak. Mi baja lehet?

 

Forrás: kapanyel.blog.hu
Írta: Macskamenta

értékelés