-
Állásajánlat
-
takarító
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
karbantartó
-
könyvelő, bérszámfejtő
-
Műszaki ügyintéző
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
CNC maró / fúró programozó
2024. 09. 30
-
Személygépjármű Munkafelvevő | Pécs
2024. 10. 03
-
Autószerelő - Szolnok
2024. 10. 04
-
"IT application operation expert (Logistics, SCM & Trading)"
2024. 10. 05
-
Test & Release Manager / management expert
2024. 10. 05
-
Szenior akkreditált laboratóriumi mérnök
2024. 10. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A pomelo a citrusfélék legnagyobb gyümölcse, Ázsiában, Malajziában, Tahitin, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken terem.
Egzotikus gyümölcsök - pomelo
Ez az egzotikus gyümölcs ismert pummelo, pommelo, shaddock és jabong néven is. A shaddock nyilvánvalóan nem egy ázsiai szó, az angol felfedező, Shaddock kapitány nevéből ered, aki a Karib-térségbe hozta a gyümölcsöt a 18. század közepén.
Nagyobb, mint a grapefruit, de édes az íze és vastag a héja. Tulajdonképpen a grapefruit a pomelo és a narancs keresztezése, akárcsak a tangelo, a mandarin és a pomelo keresztezése. A gyümölcsnek körte alakja van, de annál sokkal nagyobb. A legszélesebb pontján elérheti a 30 cm-t, és súlyban lehet akár 10 kg is.
A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik. A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában. A pomelo fák legjobban a trópusi vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik, így kevés pomelot találhatunk messze északra az egyenlítőtől.
A többi citrusféléhez hasonlóan a pomeló is magról szaporítható, bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelót szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelofánkat.
10 hónapos pomelo fa
A pomelo télen érik, akárcsak sok más citrusféle. Gyakran megtalálható a helyi élelmiszerboltokban december végén világszerte, bár egyes helyeken megtalálható késő ősztől egészen tavaszig.
A kínai szakácsok különböző ételekben is használják, elsősorban a desszertek készítésekor. A héját be lehet cukrozni, vagy desszertként szolgált levesek tálalásához is alkalmas. A hártyáját fel lehet használni főételek ízesítéséhez. A britek lekvár készítéséhez használják a hártyáját.
Sok benne a B1-, B2- és C-vitamin valamint a kálium, ezenkívül zsírégető enzimet is tartalmaz, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható.
Vietnamban az emberek gyűjtik a zamatos virágát, hogy parfümöt készítsenek belőle. Ősi alternatív gyógymódokban utalnak a gyümölcs használatára, miszerint ezzel enyhíthetők a rohamok és a köhögések. Az összezúzott leveleket használják bőrduzzanatokra, és állítólag gyógyítja a fekélyeket. A brazilok a héjából és a levéből köhögés elleni szirupot készítenek.
Hazánkban egyelőre sokkal jobban kedvelik a grapefruitot, mint a pomelot, bár nem árt tudnunk, hogy a grapefruit belőle származik. Ez azért fontos, mert egyes gyógyszerek mellett óvakodnunk kell a grapefruit fogyasztásától. Ha valaki karbamazepint szed, ami elterjedt gyógyszer azok számára, akik rohamoktól vagy mániás depressziótól szenvednek, valószínűleg nem szabad pomelot fogyasztania; a levének fogyasztása is hatással lehet a gyógyszeres kezelések hatékonyságára!
Hogyan együk a pomelot?
Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre, ahogy a képen is látható: