A konzerves ételek hatása a környezetre
A nagy bevásárló központokban hatalmas sorokban állnak a konzerves ételek, a konzervált almától kezdve a konzervált cukkiniig.

Úgy tűnik, hogy elfogadtuk az üzletből vásárolt konzerves ételeket a modern élet részeként, anélkül, hogy komolyabban elgondolkodtunk volna a környezetre és az egészségünkre gyakorolt hatásukon. Nos, itt az ideje, hogy információt gyűjtsünk az előnyeikről és a hátrányaikról.

 

A konzervált élelmiszerek előnyei


Talán nem is vesszük észre, de a konzervált ételeknek nagyobb előnyük van, mint amit kempingezés közben érzünk, vagy amikor a főzés nehezünkre esik.

Először is, minél vékonyabb anyagból van a konzervdoboz annál kevesebb energiát használunk. Régebben a konzervdobozok 40 százalékkal vastagabbak és nehezebbek voltak, ami azt jelenti, hogy az energiafogyasztás 40 százalékkal magasabb volt, mint napjainkban. Úgy gondolhatnánk, hogy a nyersanyagok, amiket ki kellett ásni és feldolgozni nagy mennyiségű energiát fogyasztanak.

A környezettudatos embereknek köszönhetően, egy alumínium doboz újrahasznosítása során 95% energiát takarítunk meg, míg egy acéldoboz 60% megtakarított energiát jelent. Alapjában véve, minél több konzervdobozt hasznosítunk újra, annál kevesebb energiát fogyasztunk!

 

Zöldborsó-konzervdoboz

 

Másodszor, a konzerves termékek tovább elállnak, mint más termékek. Például, a papírcsomagolás azt jelenti, hogy több fát vágnak ki, arról már nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel fertőződik meg a termék, mert könnyen kilyukad. Továbbá a konzerves ételek előkészítésének a folyamata magába foglalja azt is, hogy a káros mikroorganizmusokat megölik, mielőtt lezárnák a dobozt.

Amikor pedig már le van zárva, a levegőben levő mikroorganizmusok nem jutnak be a dobozba, így ez megvédi a fogyasztókat az ételmérgezéstől és más betegségektől. Természetesen ez csak akkor van így, ha követjük az olyan biztonsági előírásokat, mint a szavatossági időn belül való fogyasztást.

Harmadszor, a konzerves ételekben ugyanannyi tápanyag van és ugyanolyan frissek, mint a fagyasztott vagy friss ételekben. Igazából, a friss ételekkel ellentétben, amelyeket éretlenül szednek le, hogy érten kerüljenek az üzletekbe, a konzerves ételeket általában ért gyümölcsökből és zöldségekből készítik, amelyekben több tápanyag van, mint az éretlenekben. Emellett, szem előtt kell tartanunk azt is, hogy az ökológiai lábnyom, amit a fagyasztott és friss ételek hagynak, mielőtt elérnék a fogyasztók asztalát, eléggé jelentős. Ezzel ellentétben a konzerves ételek a csomagolás után nem igényelnek semmilyen energiát, kivéve a polcokon elfoglalt helyet.

 

A konzerves ételek hátrányai


Természetesen a konzerves ételeknek is megvan a maguk hátránya. Először is, a nutricionisták rámutattak, hogy jelentős mennyiségű vitamin és ásványi anyag (amelyek érzékenyek a hőre) vesződik el a konzerválás során. Gondoljunk csak a C-vitaminra és a folsavra, két fontos tápanyagra.

Másodszor, a konzervekben található nagy mennyiségű nátrium, a só, a cukor és más tartósítószerek károsak lehetnek az egészségre. Hogy ezt megelőzzük, olvassuk el a címkét, és vásároljunk alacsony nátrium-, cukor- és sótartalmú konzerves ételeket.

 

Konzervdoboz-befőttes-üveg

 

Harmadszor, a legzavaróbb tényező, a biszfenol-A (BPA) jelenléte, ami negatívan hat az egészségünkre és a környezetünkre. Remélhetőleg a gyártók hamarosan eltávolítják a konzervdobozokból ezt a vegyszert, és a családunk ezentúl nyugodtan fogyaszthatja a konzerves ételeket.

 

Konzerves ételek: együk vagy ne együk?


Következésképpen, a konzerves ételeket nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nemcsak ránk, de a környezetünkre is jó hatásuk van. Csak ne feledjük a mértékletességet és hasznosítsuk újra a konzervdobozokat! Továbbá próbáljunk ki természetes tartósítási módszereket.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Miért potyognak le citromfáról az apró terméskezdemények?

Az első két évben célszerű az irányított gyümölcs-, illetve virágritkítás.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Birs?...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.