-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A konzerves ételek hatása a környezetre](https://www.edenkert.hu/zold-bolygo/4226/kiskep/konzerves-etelek-hatasa-kornyezetunke.jpg)
Úgy tűnik, hogy elfogadtuk az üzletből vásárolt konzerves ételeket a modern élet részeként, anélkül, hogy komolyabban elgondolkodtunk volna a környezetre és az egészségünkre gyakorolt hatásukon. Nos, itt az ideje, hogy információt gyűjtsünk az előnyeikről és a hátrányaikról.
A konzervált élelmiszerek előnyei
Talán nem is vesszük észre, de a konzervált ételeknek nagyobb előnyük van, mint amit kempingezés közben érzünk, vagy amikor a főzés nehezünkre esik.
Először is, minél vékonyabb anyagból van a konzervdoboz annál kevesebb energiát használunk. Régebben a konzervdobozok 40 százalékkal vastagabbak és nehezebbek voltak, ami azt jelenti, hogy az energiafogyasztás 40 százalékkal magasabb volt, mint napjainkban. Úgy gondolhatnánk, hogy a nyersanyagok, amiket ki kellett ásni és feldolgozni nagy mennyiségű energiát fogyasztanak.
A környezettudatos embereknek köszönhetően, egy alumínium doboz újrahasznosítása során 95% energiát takarítunk meg, míg egy acéldoboz 60% megtakarított energiát jelent. Alapjában véve, minél több konzervdobozt hasznosítunk újra, annál kevesebb energiát fogyasztunk!
![Konzervdoboz Zöldborsó-konzervdoboz](https://www.edenkert.hu/zold-bolygo/a-konzerves-etelek-hatasa-a-kornyezetre/4226/bors_blur_width/bors-blur-width.jpg)
Másodszor, a konzerves termékek tovább elállnak, mint más termékek. Például, a papírcsomagolás azt jelenti, hogy több fát vágnak ki, arról már nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel fertőződik meg a termék, mert könnyen kilyukad. Továbbá a konzerves ételek előkészítésének a folyamata magába foglalja azt is, hogy a káros mikroorganizmusokat megölik, mielőtt lezárnák a dobozt.
Amikor pedig már le van zárva, a levegőben levő mikroorganizmusok nem jutnak be a dobozba, így ez megvédi a fogyasztókat az ételmérgezéstől és más betegségektől. Természetesen ez csak akkor van így, ha követjük az olyan biztonsági előírásokat, mint a szavatossági időn belül való fogyasztást.
Harmadszor, a konzerves ételekben ugyanannyi tápanyag van és ugyanolyan frissek, mint a fagyasztott vagy friss ételekben. Igazából, a friss ételekkel ellentétben, amelyeket éretlenül szednek le, hogy érten kerüljenek az üzletekbe, a konzerves ételeket általában ért gyümölcsökből és zöldségekből készítik, amelyekben több tápanyag van, mint az éretlenekben. Emellett, szem előtt kell tartanunk azt is, hogy az ökológiai lábnyom, amit a fagyasztott és friss ételek hagynak, mielőtt elérnék a fogyasztók asztalát, eléggé jelentős. Ezzel ellentétben a konzerves ételek a csomagolás után nem igényelnek semmilyen energiát, kivéve a polcokon elfoglalt helyet.
A konzerves ételek hátrányai
Természetesen a konzerves ételeknek is megvan a maguk hátránya. Először is, a nutricionisták rámutattak, hogy jelentős mennyiségű vitamin és ásványi anyag (amelyek érzékenyek a hőre) vesződik el a konzerválás során. Gondoljunk csak a C-vitaminra és a folsavra, két fontos tápanyagra.
Másodszor, a konzervekben található nagy mennyiségű nátrium, a só, a cukor és más tartósítószerek károsak lehetnek az egészségre. Hogy ezt megelőzzük, olvassuk el a címkét, és vásároljunk alacsony nátrium-, cukor- és sótartalmú konzerves ételeket.
![Konzervdoboz vagy befőttes üvegek Konzervdoboz-befőttes-üveg](https://www.edenkert.hu/zold-bolygo/a-konzerves-etelek-hatasa-a-kornyezetre/4226/f4_width/f4-width.jpg)
Harmadszor, a legzavaróbb tényező, a biszfenol-A (BPA) jelenléte, ami negatívan hat az egészségünkre és a környezetünkre. Remélhetőleg a gyártók hamarosan eltávolítják a konzervdobozokból ezt a vegyszert, és a családunk ezentúl nyugodtan fogyaszthatja a konzerves ételeket.
Konzerves ételek: együk vagy ne együk?
Következésképpen, a konzerves ételeket nyugodtan fogyaszthatjuk, mert nemcsak ránk, de a környezetünkre is jó hatásuk van. Csak ne feledjük a mértékletességet és hasznosítsuk újra a konzervdobozokat! Továbbá próbáljunk ki természetes tartósítási módszereket.