-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A nagyi trükkje: így áll el a görögdinnye karácsonyig!](https://www.edenkert.hu/gyumolcs-az-asztalon/7684/nagykep_916x515/igy-all-el-a-gorogdinnye-karacsonyig.jpg)
Görögdinnye tartósítása mésszel. Nagyanyáink ezzel az egyszerű módszerrel tették el a dinnyét télire.
Teljes gőzzel dübörög a dinnyeszezon. Aki nagyon szereti a görögdinnyét, abban felmerül, hogy milyen jó lenne eltenni télire. Ha van egy nagyobb fagyasztónk, természetesen feldarabolva eltehetjük, de a végeredmény közel sem lesz olyan, mint amikor nyáron frissen ennénk. Az így eltett görögdinnyéből azonban remek jégkását, granitát lehet készíteni.
Görögdinnye tartósítása mésszel
A nagyanyáink egy másik, hűtést nem igénylő módszert is alkalmaztak. Az érett dinnye héját bekenték nagyjából egy centi vastagon oltott mésszel, megvárták, míg rászáradt, majd a dinnyét egy hideg, de fagymentes, sötét és picit párás helyre tették. Ez a meszes bevonat megvédte a dinnyét a külső hatásoktól, mikroorganizmusoktól úgy, hogy közbe megőrizte a nyári nedvességtartalmát, roppanósságát. Ebben a formában a dinnye akár karácsonyig is elállt.
![grgdinnye_grgdinnye_tartsts_msszel_dinnye_msz grgdinnye_grgdinnye_tartsts_msszel_dinnye_msz](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/7684/grgdinnye_grgdinnye_tartsts_msszel_dinnye_msz.jpg)
Miért pont meszet használtak?
A válasz nagyon egyszerű. Olcsó volt és mindig volt a háznál, hiszen mésszel festették ki minden évben a nyári konyhát, pincét, a szobákat.
Paradicsom befőzése könnyen: ennél a módszernél nincsen egyszerűbb
A tökéletes görögdinnye kiválasztásának trükkjei
Az első három lépés: Nézd meg az alakját, a színét, majd emeld meg! Keress egy olyan görögdinnyét, ami szimmetrikus gömb alakú, sötétzöld színű és nagyon nehéz. Ez utóbbi azt jelenti, hogy tele van vízzel, tehát édes.
![dinnyevalasztas1_01 dinnyevalasztas1_01](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5889/dinnyevalasztas1_01.jpg)
Ha ezekkel megvagy, akkor keresd meg rajta a sárga foltot. A dinnye ezen az oldalán feküdt. Ha érett, akkor ez sötét színű, ha nem, akkor inkább fehéres. Nézd meg a foltban vannak-e rajta sérülések. Minél több van rajta, annál több helyen érintették meg a méhek, tehát édesebb.
Nézd meg a farkát! Ha száraz, akkor éretten szedték le a dinnyét, ismét édes. Tapasztalat, ha nincsen időd, lehetőséged arra, hogy egy egész halmot alaposan végignézz, akkor gyorsíthatod a kiválasztást, ha a farkát nézed.
Végül kopogtass! Az érett dinnye, mély, kongó hangot ad.
Olvastad már?