Grillezzünk görögdinnyés csirkét!
Biztosan mindenki tudja, hogy hogyan kell elkészíteni a grillezett csirkét vagy legalább is evett már. Most azt tudhatjuk meg, hogy hogyan adhatunk neki pikáns ízt, egy görögdinnye segítségével. Igazán ízletes és gyors étel, próbáljuk ki!

A görögdinnye bevonatos grillezett csirke elkészítése:

 

Elkészítési idő: 20 perc

Nem feltétlenül így kell beszerezni a hozzávalókat

Grillezési idő: 50 perc

 

Hozzávalók

  • Egy adag görögdinnye máz (a recept az alábbiakban lesz részletezve)
  • Egy egész csirke vagy csirkehús darabok, 1,5 kg összmennyiségben
  • Fél kanál só
  • Fűszerek vágott, zöld növényekből (választható)

 

Elkészítés


Először is készítsük el a görögdinnye bevonatot:
a fél görögdinnyét vágjuk fel kis darabokra (megközelítőleg 4 kis csésze gyümölcs). A másik fél dinnyét vágjuk szeletekre, hogy úgy tálaljuk majd. Tálalásig tegyük be a hűtőszekrénybe. A gyümölcsöket daráljuk, vagy reszeljük le. De akár egy konyhai robotgépbe is összekeverhetjük. Szűrjük le egy edénybe finom hálójú szűrőt használva. A szűrőben maradt darabokra nem lesz szükségünk. Tegyünk félre egy pohár gyümölcslét, a többit elfogyaszthatjuk, vagy betehetjük a hűtőszekrénybe. Egy kis fazékban melegítsünk fel alacsony hőfokon, 42 g alma lekvárt, sűrűn kavargassuk, hogy ne kapjon a fazék aljához, vagy hogy oda ne égjen.

Egy pohárban keverjük össze a görögdinnyelét az alma sziruppal, és egy kisebb citrom levével. Adjunk hozzá 2 kiskanál csípős piros paprikát, egy kiskanál mexikói piros paprika szirupot és kevés sót. Keverjük össze és kóstoljuk meg. Ízlés szerint fűszerezzük, majd vegyük le a gázról. Melegen és hidegen egyaránt használható az öntet, a lényeg, az, hogy tegyük át egy tiszta edénybe. Takarjuk le és 2 napig tároljuk a hűtőszekrényben.

A csirkét - annak érdekében, hogy pillangó alakja legyen,- vágjuk el egy konyhaollóval a gerinc minden részét és távolítsuk el (az alábbiakban olvashatunk a "pillangó alakú csirkéről"). Fordítsuk a csirkét a hátára. Nyissuk fel a mellét, akár egy könyvet és húzzuk szét. Törjük el a mellcsontját egy finom nyomással. A szárnyak tetejét pedig hajtsuk a felső szárnyak alá.

Készítsük elő a grillt. Kenjük be a csirkét olívaolajjal. Fűszerezzük be mindkét oldalát sóval, és borssal. Helyezzük a grill közepére a bőrös részével felfele, és a lángot hagyjuk középfokon.

Hagyjuk 25 percig sülni, majd fordítsuk meg a csirkét. Kenjük be a csirkét a megmaradt öntet 2/3- ával, azután hagyjuk még 20- 30 percig a grillen. Vegyük le a csirkét a grillről, majd kenjük be a megmaradt bevonattal, és hagyjuk 10 percig állni, hogy átjárja az íze. Vágjuk fel a csirkét, szórjuk be aromás növényekkel és tálaljuk friss görögdinnye szeletekkel.

 

Pillangó alakú csirke

Ilyen alakban jobban grillezhető. A konyhai olló a legjobb eszköz a csirke formázására. Ejtsünk egy kb. 3 cm-es vágást a gerinc mindét oldalán, aztán vágjuk végig, majd távolítsuk el a gerincet.

 

Grillezett csirke

 

 

Közvetlen sütés grillen

A csirkének azon oldalon kell lennie, amelyiket nem érinti közvetlenül a tűz, a lefedett grillben pedig egyformán sül a csirke minden része. Ez a módszer kiváló az olyan vastagabb húsok sütésére, amelyek több sülést igényelnek.

 

Tápérték/adag

  • Kalória: 593
  • Zsír összesen: 27 g
  • Zsírsav: 8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírok: 11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav: 6 g
  • Koleszterin: 135 mg
  • Nátrium: 313 mg
  • Szénhidrát: 39 g
  • Cukortartalom: 30 g
  • Rostok: 1 g
  • Fehérje: 35 g
  • C vitamin: 41% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
  • Kalcium: 4% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)
  • Vas: 13% (a napi ajánlott mennyiségnek a százaléka)

Napi ajánlott érték: 2000 kalória

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A mellékelt fotókon lévő fűnek mi lehet a baja? Egy egyszerű gyepszellőztetés megoldás lehet?

A képekről itélve ritka és legyengült állományt látok, amit kezelésekkel fel lehet javítani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.