Hazai szupergyümölcs: érik a körte!
Az illatos, zamatos körte méregtelenítésre és az életerő fokozására is kiváló gyümölcsforrás, itt a szezonja, fogyasszuk bátran!

Őseink már szorgalmasan gyűjtötték a vadkörtét

A körte az antik világban elterjedt gyümölcs lehetett, a görög és a római szerzőknél is egyaránt sokszor említésre kerül.  Plinis 41 körtefajtát említ, 1600 években egy amatőr pomológus már 254 fajta körtéről mesél.

Magyarországon a körtéről az első írásos utalás a 1055-ös Tihanyi Apátság Alapítólevelében szerepel kurtuel fa néven.

1850-ben a körte olyan népszerű volt Franciaországban, hogy a gyümölcsöt dalban és versben ünnepelték, valamint a gazdagok baráti versenyt tartottak, hogy ki tudja a legjobb példányt termeszteni. Manapság, a világ körte-ellátásának legnagyobb részét Kína, Olaszország és az Egyesült Államok biztosítja.

kortefa

Legelterjedtebb körtefajták>>

A július, augusztus hónapban érő fajtákat nyári körtéknek nevezzük, azok hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, általában frissen fogyasztják. Ilyen többek között a Vilmos körte is.

A körteültetvények jelentős részén elsősorban őszi fajtákat termesztenek, így a gazdaságilag jelentős körtefajták zömét ősszel takarítják be. Belföldön a körték közül a legnagyobb területen Bosc kobak fajtát termesztenek, amely mellett a Conferance és a Hardy vajkörték is kedveltek a piacon. Ezek szeptember közepétől októberig érnek és 2-2,5 hónapon keresztül tárolhatók.

 

A körte kiváló méregtelenítő és fokozza az életerőt

körte nagyon jó élelmirost forrás. Kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. A körtében található rostok vízmegkötő tulajdonságúak, felhigítják a rákot okozó vegyi anyagokat a vastagbélben, megakadályozva, hogy károsítsák a vastagbél sejtjeit és gyorsabban távoznak az emésztőcsatornából. Ez lehet az egyik oka annak, hogy a rostban gazdag diétákat (ilyen a körte) a vastagbélrák kockázatának csökkentésével társítják. Fogyasztásával megelőzhetjük a bélrenyheséggel, székrekedéssel járó panaszokat.

Érdemes megjegyezni, hogy a gyümölcsrost fele a héjban található, ezért ha nem muszáj, ne hámozzuk meg a gyümölcsöt.

A körte rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterinszintet. Magas a pektin tartalma, ami gátolja a zsiradékok és a koleszterin felszívódását.

Energiatartalma: 100 g körte kb. 209 kj/ 50 kcal

korte_szarzeller_salata

Szárzeller, körte, dió, kéksajt - mi kell még egy pompás salátához?

 

A körte jó C-vitamin és réz forrás. Együnk egy ízletes, zamatos körtét, és máris megadtuk a szervezetünknek a napi C-vitamin értéknek a 11,1%-át, illetve a napi réz értéknek a 9,5%-át.

A C-vitamin és a réz úgy is felfoghatók, mint antioxidáns tápanyagok, és elengedhetetlen a immunrendszer működésének érdekében. Stimulálja a fehérvérsejteket a fertőzések leküzdésében, sok baktériumot és vírust elpusztít.

A réz segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök által okozott károktól, mivel egy szükséges alkotóeleme a szuperoxid-dizmutáznak, ami egy rézfüggő enzim, amely kiküszöböli a szuperoxid gyököket. A szuperoxid gyökök egyfajta szabad gyökök, melyek a normál anyagcsere alatt keletkeznek, valamint akkor, amikor a fehérvérsejtek megtámadják a behatoló baktériumokat és vírusokat. Ha nincsenek hamar kiiktatva, a szuperoxid gyökök kárt tesznek a sejtmembránokban.

A körte K-vitaminforrás. Ez a vitamin közismert a véralvadás segítésében. Amikor a test megsérül, a K-vitamin kezdeményezi a gyógyulás folyamatát a vérzés lassításával és leállításával. A legújabb vizsgálatok arra utaltak, hogy a K-vitamin segít megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást és a csontsűrűség elvesztését. Ha a családunkban előfordult csontritkulás, fontos fenntartani az egészséges K-vitamin szintet. Megakadályozza az érelmeszesedést, így segít a szívbetegségek és a szívelégtelenség megelőzésében.

korte_piacon

A körte utóérő gyümölcs

A körte, amit a piacon találunk éretlen, ezért szükség van pár napi érlelésre. Szilárd, de nem túl kemény körtéket vegyünk. Sima héja legyen, zúzódás- és penészmentes. A jó minőségű körte színe nem lehet egységes, mivel pirosas-barnás foltoknak is kell lenniük rajta. Amelyiken van ilyen folt, annak erőteljesebb íze van.

A körtét szobahőmérsékleten érlelhetjük. Amint a héja enged a gyenge nyomásnak, megérett, és készen áll a fogyasztásra. Ha nem esszük meg amint megérett, tegyük a hűtőbe, ahol friss marad még pár napig.

 

Érzékeny gyomrúak figyelem!

Az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők számára nem tanácsos a bőséges nyerskörte fogyasztása, mert hányingert és akár migrénes fejfájást is okozhat. Ezen kellemetlen tünetek a megpárolt-főzött gyümölcsnél nem jelentkeznek.


Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Miért potyognak le citromfáról az apró terméskezdemények?

Az első két évben célszerű az irányított gyümölcs-, illetve virágritkítás.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.