-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Autóalkatrész értékesítő
-
Műszaki ügyintéző
-
Gondozó
-
recepciós
-
Hentes! segédmunkás! betanított munkás!
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Pénzforgalmi Munkatárs | Részmunkaidő (4 Óra) | 1075 Budapest, Károly Körút 25.
2024. 10. 11
-
Portugál nyelvű ügyfélszolgálati munkatárs
2024. 10. 12
-
Holland nyelvű ügyfélszolgálati munkatárs
2024. 10. 12
-
Facility Engineer - Nyírbátor
2024. 10. 12
-
Store Manager
2024. 10. 12
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A körte tápértéke
Osztályozás és tárolás
Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmos körte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe.
Válogassunk szilárd, erős aromájú, friss gyümölcsöt, kerüljük azokat, amelyeken ütés nyomok látszanak, mert az azt jelzi, hogy a belseje is törött. Egyes körtéknek, különösen az ázsiai fajtáknak, rozsdás kinézetük van, azonban ez elfogadott jellegzetességük.
Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban vagy csomagoljuk papírszalvétába. Ha úgy érezzük, hogy bemélyed kissé, ha hozzá érünk, azt jelenti, hogy megérett a fogyasztásra.
Ahhoz, hogy kiélvezhessük tápanyagának a hatását, frissen kell elfogyasztanunk, amúgy néhány napig még tárolható a hűtőben.
A friss körték szobahőmérsékletenelállnak néhány napig, de a hűtőben akár 2-3 hétig is.
A körte konyhai felhasználása
Fogyasztás előtt mossuk le jól hideg vízzel, hogy eltávolítsuk róla a port és a vegyszereket, vagy a gombaölők nyomait.
Vágjuk le mindkét végét, majd hasítsuk ketté a gyümölcsöt, vegyük ki a magházat, és szeleteljük vagy kockázzuk kívánság szerint.
A vas-oxidnak köszönhetően a körteszeletek kissé megbarnulnak a levegő hatására, ezért, ha mégis szeletelve szeretnénk tálalni, mártsuk a szeleteket enyhén citromos vízbe.
Ha Azért, hogy a legtöbb hasznot merítsük ebből a gyümölcsből, fogyasszuk a héjával együtt, mert a vitaminok és ásványi anyagok közvetlenül a héj alatt vannak.
Tálalási tanácsok
Hogy teljességében élvezhessük a körte jótékony hatását, nyersen fogyasszuk. A körte felhasználható lekvár készítéséhez, üdítőkhöz, palacsintákhoz és gyümölcssalátákhoz. Gyümölcslékoktélként keverhető ananásszal, őszibarackkal, szőlővel stb. Használható még a kisgyerekek ételeinek elkészítéséhez is.
Főbb összetevői | Tápérték | Javasolt napi bevitel százaléka |
Energia Szénhidrát Fehérje Összes zsírok Koleszterin Rost |
58 Kcal 13.81 g 0.38 g 0.12 g 0 mg 3.10 g |
3% 11% <1% 0.5% 0% 7% |
Vitaminok | ||
Folsav Niacin Patoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin K-vitamin K-vitamin |
7 mcg 0.157 mg 0.048 mg 0.028 mg 0.025 mg 0.012 mg 23 IU 4.2 mg 0.12 mg 4.5 mcg |
2% 1% 1% 2% 2% 1% 1% 7% 1% 4% |
Elektrolitok | ||
Nátrium Kálium |
1 mg 119 mg |
0% 2.5% |
Ásványok | ||
Kalcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Cink |
9 mg 0.082 mg 0.17 mg 7 mg
11 mg 0.10 mg |
1% 9% 2% 2% 2% 2% 1% |
Fito-tápanyagok | ||
Béta karotin BetaCrypto-xantin Lutein-zeaxanthina |
12 mcg 2 mcg 45 mcg |
__ __ __ |