A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Latin neve Punica granatum. Ebből a részből megtudhatjuk a gránátalmában található vitaminok pontos mennyiségét, valamint azt, hogy mi minden készíthető belőle.
A gránátalma (Punica granatum) felhasználása
A gránátalma osztályozása és tárolása
A legfinomabb gránátalmákat Afganisztán közép és keleti tartományaiban termesztik. Az érett gyümölcsnek jellegzetes színe van és enyhe ütésre fém hangot ad. A gránátalmát érés előtt kell leszedni, mert ha túlérik, kireped, a magjai pedig fogyaszthatatlanul keménnyé válnak.
Az üzletekben válasszuk azokat a gránátalmákat, amelyeken nincsenek zúzódások, repedések vagy penésznyomok. Általában sokáig eláll a polcokon, 5-8 napig szobahőmérsékleten, de hűtőben is tartható.
Konyhai felhasználása
Mossuk meg a gyümölcsöt, vagy öblítsük le langyos vízzel, hogy szobahőmérsékletűvé váljon, ha hűtőben volt.
![]()  | 
Hogy teljességében élvezhessük az erős aromáját, fogyasszuk anélkül, hogy bármit is hozzáadnánk. Általában, kézből fogyasztható, hosszában kell bevágni, hogy a cikkek szétváljanak.
A sziruppal teli zsákocskák így kivehetők, valamint a fehér hártya és a héj elkülöníthető a húsos résztől. A piros húsos rész elkülönítése egyszerűbb, ha egy kis tál víz fölött ütögetjük, így a magok leszállnak a víz aljára a húsos rész pedig felemelkedik. Távolítsuk el a vizet és különítsük el a magvakat.
A húsos rész jól mutat bármilyen ételen.
Tálalási ajánlatok
A gyümölcsöt a legtöbb esetben, friss almaléként fogyasztják. A lé különböző formákban használható, használják levesek, zselék, szorbetek és mártások ízesítésére. A gránátalma leve borrá is érlelhető. 
A gyümölcs használatos a hagyományos perzsa étel, a „fesejan" elkészítéséhez, ami gránátalmalevet, őrölt mogyorót, főtt  vagy csirkét, rizst, és egy finom levest, - ash-e-anart tartalmaz.
A gránátalma tápértéke/100 g
![]()  | 
| Fő összetevői | Tápérték | 
 Javasolt napi bevitel százaléka  | 
| 
 Energia Szénhidrát Fehérje Összes zsír Koleszterin Rost  | 
 83 Kcal 18.70 g 1.67 g 1.17 g 0 mg 4 g  | 
 4% 14% 3% 6% 0% 11%  | 
| Vitaminok | ||
| 
 Flosav Niacin Patoténsav Piridoxin Riboflavin Tiamin A-vitamin C-vitamin K-vitamin K-vitamin  | 
 38 mcg 0.293 mg 0.135 mg 0.075 mg 0.053 mg 0.067 mg 0 IU 10.2 mg 0.60 mg 16.4 mcg  | 
 9.5% 2% 3% 6% 4% 5.5% 0% 17% 4% 14%  | 
| Elektrolitok | ||
| 
 Nátrium Kálium  | 
 3 mg 236 mg  | 
 0% 5%  | 
| Ásványok | ||
| 
 Kalcium Réz Vas Magnézium Mangán Foszfor Szelén Cink  | 
 10 mg 18% 0.30 mg 12 mg 0.119 mg 36 mg 0.5 mcg 0.35 mg  | 
 1% 0.158 mg 4% 3% 5% 5% 1% 3%  | 
| Fito-tápanyagok | ||
| 
 Béta-karotint Crypto-xantin béta  | 
 0 mcg 0 mcg  | 
 __ __  | 


