Hogyan gyógyít a gránátalma? - 1. rész
A gránátalma (Punica granatum) az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely egyedi aromával és különleges ízzel rendelkezik, jótékony tulajdonságai révén pedig ajánlott különböző betegségek kezelésére. Nézzük meg, hogy miért is olyan egészséges a gránátalma!

A gránátalma (Punica granatum) tápértéke

 

A gránátalma a "szuper gyümölcsök" új kulináris irányzatot képviselő ételeknek az egyik fő alkotóeleme. A gránátalma egy cserje vagy kistermetű fa, amely a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozik, a Punica nemzetséghez. Tudományos neve Punica granatum.

A gránátalma fa állítólag Indiából származik, kifejlett korban eléri az 5-8 m magasságot. Az indiai szubkontinensen széles körben termesztik gyümölcse miatt, különösen elterjedt Iránban, a Kaukázus vidékén és a mediterrán vidékeken.

A fának kerek és a fajtától függően élénkpiros, bíbor vagy sárgás-narancssárgás színű gyümölcse van. A gránátalma 6-10 cm átmérőjű és 200 g a súlya. A gránátalma héja kemény.

A gyümölcs belsejét membránszerű falak osztják fel egységekre. Mindegyik egység belsejében található lédús, piros, rózsaszínű gyümölcshús és magvak, amelyek lehetnek puhák vagy kemények (attól függően, hogy mennyire érett a gyümölcs).

 

 

A gránátalma az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs; leve, aromája és színe révén fontos alkotóeleme a "super-fruits" új kulináris irányzatnak.

 

A gránátalma az egészségre kifejtett jótékony hatása


A gyümölcs nem tartalmaz sok kalóriát, illetve telített zsírokat, de nagyon gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és vitaminokban.

  • Gazdag oldódó és oldhatatlan rostokkal, 4g/100 mg rostot tartalmaz (ami 12%-t képezi a napi ajánlott bevitelnek), nagyon jó hatást gyakorol az emésztőrendszerre, és megakadályozza a székrekedést. A gránátalma ajánlott olyan diétában, aminek a testsúly ill. a koleszterin szint csökkentése a cél. A gránátalma rostjai, ha jelen vannak a mindennapi étrendben, akkor bizonyítottan segítenek a végbélrák elleni küzdelemben.
  • Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a gránátalmából kivont gyümölcslé tartalmaz punicalagint és polifenol anitoxidánst. A punicalagin lecsökkenti a szívbetegségek előfordulását azáltal, hogy megköti, illetve semlegesíti a szabad gyököket.

 

 

  • Gazdag C vitaminban, 17%-át nyújtja a 100 g napi ajánlott bevitelnek. A C vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása, elősegíti a szervezet védekezőképességét a kórokozókkal, illetve a szabad gyökökkel szemben.
  • A gránátalma rendszeres fogyasztása hatékony a prosztatarákkal, a jóindulatú prosztata túltengéssel, a cukorbetegséggel, és a nyirokcsomó daganatokkal szembeni harcban.
  • Tartalmaz olyan B vitaminokat is, mint pl. a pantotén-sav (B5 vitamin), fól-sav, pyridoxin, K vitamin és olyan ásványi anyagokat, mint pl. a kalcium, a réz, a kálium és a mangán.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Japán fűzfám és szivarfám nem hajt rendesen. . .

A problémának több gyökere is lehet, akár a táp is, de lehet a tavaszi nagy szárazság hatása, ami sok növényt nagyon megviselt. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Eső után

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.