1. Hogyan aszaljunk gyümölcsöt?
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag.
A gyümölcsaszalalás a legősibb tartósítási eljárás, amelyhez nem kell semmilyen segédanyag, tartósítószer, csomagolóanyag.
Írásos emlékek bizonyítják, hogy már az egyiptomiak is figyelembe vették a Hold változásait és a vetést fogyatkozó, az aratást pedig növekvő holdállásra ütemezték.
A bazsalikom cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek. A bazsalikomnak ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása.
Az alma, a körte, a birs és naspolya gondos leszüretelése után a terményeket minél hűvösebb, de fagymentes helyiségben kell tárolni, mert a lebomlási folyamatok annál lassúbbak, minél alacsonyabb a tároló léghőmérséklete.
Bemutatunk két olyan koktélt, amelyet a friss kerti fűszerekből, alkohol nélkül is elkészíthetünk. Jöhet a kánikula!
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A bazsalikomot - hasonlóan a többi fűszernövényhez - érdemes teljes virágzásban szüretelni, majd száraz helyre fellógatva megszárítani és egészben vagy lemorzsolva télire eltehető. Másik módszer, ha a növény leveleit lefagyasztja. Bővebben a következő cikkekben olvashat.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
Javaslom a sziklakerti, törpe örökzöldeket pl.: Pinus mugo ´Mops´, Pinus mugo var. Pumilio, Chamaecyparis obtusa ´Nana Gracilis´ és a sárga, illetve sárgás lombú örökzöld fajtákat pl.: Juniperus pfizeriana ´Aurea´ és egyéb örökzöldekből a ´Gold´ fajtanevűeket. Télen-nyáron díszítő évelő a Santolina chamaecyparissus, melynek ezüstös és zöld levelű változatát is ajánlom. Ezt a növényt az ágyás peremterületeire ajánlom, akárcsak a levendulát, illetve bármilyen másfajta díszes fűszernövényt (bazsalikom, zsálya, menta, citromfű...), melyek szeretik a tűző napot és az örökzöldek tömegéhez is jól illenek. Az ágyás mindig kapjon bőséges öntözést!
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.