46. Zabpelyhes-meggyes sütemény és cseresznyés sajttorta
Íme két könnyed, piros finomság, amit könnyűszerrel elkészíthetünk szezonális gyümölcsökből. Júniusban már frissen is szedhetjük a hozzávaló meggyet, cseresznyét.
Íme két könnyed, piros finomság, amit könnyűszerrel elkészíthetünk szezonális gyümölcsökből. Júniusban már frissen is szedhetjük a hozzávaló meggyet, cseresznyét.
A jeges édességet már több, mint 5000 éve nyalja az emberiség. Amit otthon készítünk, annak receptje gyors és egyszerű. De hogyan és mióta készítik a "nagyok"?
A kánikulában felmerülhet bennünk, hogy szabad-e növényeket ültetni, vagy jobb megvárni az őszt?!.
Az ifjú Rákóczi állítólag egy szilfa (Ulmus) alatt költötte el az ebédjét, mielőtt Lengyelországba bujdosott, s talán borában feloldott szilfakéreggel segítette az emésztését a kiadós étek után. A szilfa már a a görög és római mitológiában is megjelenik, de mit tudunk még a gyógyerejéről és a gondozásáról?
A termésritkítást azért tekintjük kiemelkedő jelentőségűnek a termésszabályozásban, mert hatására javul a gyümölcsminőség, a termésmennyiség, harmonikusabb lesz a hajtásnövekedés és a virágrügyek képződése. Lássuk, milyen módszereket alkalmazhatunk a kézi szedésen kívül?
Üdvözlöm! A válaszom: igen! Nagy (kb 1 m3-es) gödröt kell ásni, talajjavítással, bőségesen trágyával kell dúsítani, a feltalajt alulra, az altalajt felülre vissza tenni. Az ősz megfelelő időpont erre.
Tisztelt Tordai József! Régen a timsót valóban használták, de én inkább az Actara nevű szert ajánlanám! Egy levél szert 10 liter vízbe kell feloldani és azzal beöntözni a növényt! Az élelmezésügyi egészségügyi idő és töménység: almatermésűek (alma, körte) levéltetvek, aknázómolyok, vértetvek 18–30 g/100 l víz 28 nap őszibarack levéltetvek 14–16 g/100 l víz 14 nap burgonya burgonyabogár 80 g/ha 7 nap paprika, paradicsom, uborka levéltetvek és üvegházi molytetű 10–40 g/100 l víz 3 nap káposztafélék (brokkoli, bimbóskel, fejeskáposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, karalábé) levéltetvek és földibolhák 20–60 g/100 l víz 7 nap dohánytripsz 200 g/100 l víz dísznövények nyugati virágtripsz 200 g/100 l víz napraforgó levéltetvek 60 g/ha 21 nap dohány levéltetvek 200 g/ha 14 nap vöröshagyma tripszek 200 g/100 l víz 7 nap őszi kalászosok (őszi búza, őszi árpa, tritkálé) levéltetű, gabonapoloska 80-100 g/ha, 160 g/ha 14 nap szőlő gyökértetű 30 g/100 l víz 14 nap c seresznye, meggy, szilva levéltetvek, aknázómolyok, cseresznyelégy 30 g/100 l víz 14 nap
Egyszerűen szárítása meg a meggyszárat, szárítást követően kitűnő tea készíthető belőle. Gyönyörű aranysárgaszínű, ízesítést nem igényel. A szárított meggyszár sokáíig eláll, télen is készíthet belőle teát.
Kedves Érdeklődő! Érdemes megszárítani a meggy szárát fogysztás előtt. Szárítás után fogysztható, csak a szép zöldet szedje, ne a barnát. A meggy terméskocsánya káliumsókat, nyálkaoldó anyagot, szívműködést serkentő anyagot tartalmaz. Főleg vesekőbetegségben, húgyhólyaghurutban, vesemedence gyulladásban javasolt.Készíthetünk belőle vizelethajtó teát:
Tisztelt Dr. Járfás Lászlóné! Színes levelű örökzöld nem nagyon van sajnos! A puszpáng nagyon lassú növekedésű, a babérmeggy az jó választás lenne, a borbolya is jó, de az lombhullató. A borostyán is jó, ha van hová futtatni! A lejland ciprus is megfelelő. Igaz, hogy nyÍrni kell rendszeresen, de örökzöld, a szárazságot jól tűri és nagyon gyorsan nő!