1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A jázmint elvirágzás után kell metszeni, de lomfakadás előtt. Miután kihajtott nem szabad megmetszeni, mert a növény legyengül. Az elvirágzott hajtásokat vissza kell vágni. Az elhalt vagy károsodott részeket az egészséges hajtásrészig vágja vissza! A hosszú alapi vesszőket egyharmadukig vágja vissza! A túlzsúfolt hajtások közül a gyengébbeket le kell vágni.
Feltehetően a leandereken gyakran károsító pajzstetű támadta meg növényét. Ha észleli a kártevőket a leveleken, akkor a következő szerekkel lemosásszerű permetezéssel védekezhet ellenük: Bi-58, Vektafid R vagy Vektafid S - oldatával. Ezt a lemosást két hét múlva meg kell ismételni.
A mézgásodásnak számos oka lehet: a talaj nagy mésztartalma, a nem megfelelő alany, a magas vagy ingadozó talajvíz, a kemény és tartós téli fagy, a késő tavaszi fagy, rovar kártevők (pl. a kis és a nagy farontó lepke hernyója is okozhatja), továbbá sokszor a metszési sebeken keresztül gombás, baktériumos fertőzés éri a fa edénynyalábjait (ez a gutaütés, ilyenkor a fa levelei hirtelen elhervadnak és lehullnak).<p> A jelenséget csak úgy tudja megszüntetni, ha megkeresi az előidéző okot, és azt kezeli. A gutaütés ellen úgy védekezhet, hogy kerüli a törzs és az ágak sebzéseit, csökkenti a nyugalmi állapotban folytatott metszést, és helyette inkább a nyári zöldmetszést alkalmazza. Tüneti kezelés lehet, ha a mézgacseppeket leválasztja a fa törzséről, ágairól, az alatta levő elhalt, rendszerint elbarnult szövetet éles késsel kivágja és a keletkezett sebvédő anyaggal (Cellcid, Fabalzsam) kezeli.
Napos helyre a következő futó illetve csüngőszárú virágokat javaslom: az angyaltrombitát, a csüngő hegyi szegfűt, a murvafürtöt, a hajnalkát, jerikói loncot, a kanári-zanótot, a korallkerepet, a lilaakácot, a szárnyas feketeszemet.
A cserepes és balkonnövényekhez javaslom a Florimo Általános Virágföld használatát, melynek tápanyagellátottsága, levegőháztartása megfelelő közeget biztosít növényei számára.<p>Az Ön által felsorolt növények igényeiről részletesen olvashat Díszkert rovatunkban. Én most csak a murvafürtre térnék ki, mivel a többi növényhez minden iformációt megtalál az alábbi cikkekben. <p>A murvafürt jól tűri, ha erősen visszavágják az elnyílás után. Téli túlöntözése tőrothadást okozhat. Szaporítása otthoni körülmények között elég nehéz, leginkább fás, félfás dugványokkal végezheti. Károsítói a pajzstetvek, a bíbortetű, és a takácsatkák.