116. 7 tipp, hogy varázslatos legyen a kerted a nyári hőségben is
Egészséges és élénk színekben pompázó kertet szeretnél a forró nyári időszakban is? Csak figyelj oda az alábbi 7 egyszerű lépésre, és növényeid garantáltan meghálálják a törődést!
Egészséges és élénk színekben pompázó kertet szeretnél a forró nyári időszakban is? Csak figyelj oda az alábbi 7 egyszerű lépésre, és növényeid garantáltan meghálálják a törődést!
A lazac elkészítése a megfelelő alapanyag kiválasztásával kezdődik. Abban az esetben, ha lehetőségünk nyílik a választásra, preferáljuk inkább a friss lazacot a fagyasztott áruval szemben. A friss halat egyrészt jóval könnyebb lesz elkészíteni, másrészt pedig a végeredmény is sokkal intenzívebb kulináris élménnyel fog gazdagítani minket.
Aszalt paradicsomot házilag nagyon könnyen tudunk készíteni. Csak egy süttő, pici fűszer és olívaolaj kell hozzá!
A fűszernövények segítségével valódi varázslatot hajthatunk végre a konyhában, hiszen a megfelelő ízű és illatú finomságokat használva elképesztő ízeket tudunk előcsalogatni, legyen szó főételről, húsos fogásokról, köretekről vagy akár desszertekről.
Az apróbb szemű eperből könnyedén főzhetünk darabos eperlekvárt. Még passzírozni sem kell, és a fehé bortól igazán különleges lesz az íze.
A felsorolt növények között van egyéves és évelő, fagyérzékeny és fagytűrő is, ezért legegyszerűb, ha a fűszernövényeket egy világos helyre - pl. konyhaablak - helyezi. A növényeknek jobb, ha ez egy hűvösebb hely (ami fagypont felett van, az már jó), mert így ők is tudnak télen pihenni.
A bazsalikomot - hasonlóan a többi fűszernövényhez - érdemes teljes virágzásban szüretelni, majd száraz helyre fellógatva megszárítani és egészben vagy lemorzsolva télire eltehető. Másik módszer, ha a növény leveleit lefagyasztja. Bővebben a következő cikkekben olvashat.
A növények leveleinek hátoldalán az üvegházi molytetű telepedett meg. Ez egy szívó kártevő, tehát nem rágja a leveleket, ahogy megfigyelte. Sajnos szinte minden növényfajt meg szokott (tud) fertőzni, szobában tartott növényekre is rátelepedik, különösen a puha levelű virágokat szereti. Üvegházi kártevő, de nyáron a szabadban megél, terjed. Chess vagy Actara rovarölő szereket javaslom, 2-3 napos időközzel legalább 3 alkalommal permetezze le a növényeket, a permetezéssel egy időben ugyanezen permetlével öntözze is be a növényeket víz helyett. Természetesen a kezelés után 10 napig termés vagy levél a kezelt növényekről nem fogyasztható. Ősszel a teraszról szobába bevitt virágokat is érdemes lepermetezni még a szabadban megelőzésképpen az ajánlott szerek valamelyikével. Édenkertész
Javaslom a sziklakerti, törpe örökzöldeket pl.: Pinus mugo ´Mops´, Pinus mugo var. Pumilio, Chamaecyparis obtusa ´Nana Gracilis´ és a sárga, illetve sárgás lombú örökzöld fajtákat pl.: Juniperus pfizeriana ´Aurea´ és egyéb örökzöldekből a ´Gold´ fajtanevűeket. Télen-nyáron díszítő évelő a Santolina chamaecyparissus, melynek ezüstös és zöld levelű változatát is ajánlom. Ezt a növényt az ágyás peremterületeire ajánlom, akárcsak a levendulát, illetve bármilyen másfajta díszes fűszernövényt (bazsalikom, zsálya, menta, citromfű...), melyek szeretik a tűző napot és az örökzöldek tömegéhez is jól illenek. Az ágyás mindig kapjon bőséges öntözést!
A bazsalikom egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek. A növény növekedéséhez 20 °C vagy afeletti hőmérséklet szükséges. Hőigénye igen közel áll a paprikáéhoz. Fagyérzékeny, már az erősebb lehűlések is megakasztják a fejlődését. Tenyészidejében sok melegre van szüksége. Esős, hűvös nyarakon kevesebb illóolaj halmozódik fel benne. Fényigényes. Árnyékban, félárnyékban rosszul fejlődik, kevés virágot hoz és értéktelenné válik. Virágzásához tehát nemcsak nagy meleg, hanem sok napsütés is szükséges. Tegye az ablakba és helyre fog jönni.