1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Lehetséges, hogy hidegsokk érte a növényt. A csavarpálma inkább a meleget szereti. Az az iIdeális, ha télen 15 °C-nál magasabb hőmérsékleten tartjuk. <p>Győkeres sarjakról szaporíthó, ezért, ha az anyanövény kinőtte már a lakást, érdemes egy kisebb sarjról újra elkezdeni a nevelést, a nagyot pedig elajándékozni egy intézménynek. Szaporításkor egy éles késsel vágjuk le az oldalhajtást, a vágási felületet kezeljük faszénporral, és ültessük laza, homokos földkeverékbe.
A fiatal ciprusok valóban igeny érzékenyek a téli fagyokra, ezért csak a kert melegebb sarkába ajánlott telepítése. Az első években mindenképp érdemes takarni vagy fóliával, vagy körbevenni szalmával, náddal, amit az erős fagyok elmúltáig a ciprus körül kell hagyni.
Az idősebb lantlevelű fikusz-fajok maguktól is hajlamosak az elágazódásra, de ha ezt a folyamatot meg szeretnénk gyorsítani, a hajtásvég levágásával megtehetjük ezt. Érdemes azonban megvárni vele a tavaszt, mikor újra beindul intenzíven a növekedés. Fontos viszont, hogy párás környezetet biztosítsunk számára, permetezzük leveleit, cserepét állítsuk kavicságyra. (A levágott hajtásdarabot dugványként meggyökereztethetjük.) Levélhullást a huzat okozhatja, ugyanis az alacsony hőmérsékletet nem jól viseli.
A levélhullásnak több oka is lehet. A legvalószínűbb, hogy a termő citromfa még több tápanyagot igényel, mint termés nélkül - pedig úgy is kimondottan tápanyagigényes növény - s emiatt hullajtotta le a leveleit. De lehet hideg vagy huzat hatására is levélhullás. <p> Érdemes elolvasni Bálint gazda írását a citromnevelésről, hátha tartalmaz még hasznos információt.
A mértékletes zöldmunka semmiképp nem zavarja a következő évi rügyképződést. Extra erős zöldmetszésnél az egész tő kondíciója csökkenhet, sőt a levelek nem képesek annyi cukor termelésére, tehát nem hogy segítenék az érést, hanem gátolja.