1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A pálmaliliom szaporításának feltétele a meleg szoba és a magas páratartalom. Kb. 30 cm-es darabokat vágjon le. Távolítsa el az alsó leveleket, majd hagyja beszáradni a sebet. A dugvány csak ezután ültethető homok-föld keverékbe. A kellően magas páratartalmat úgy biztosíthatjuk, hogy egy vékony fóliával védőburkot alakítunk ki a dugvány fölé.
Az angyaltrombitát (Brugmansia sp.) a fagyok elmúltával lehet kitenni teraszunkra, kertünkbe. Érdemes mielőbb a telelőhelyről kihoznnk, s ha mégis fagyos éjszakát mons a zelőrejelzés, akkor vigyük fagyvédett helyre. Nagyméretű edénybe - lehetőleg ne könnyű cserépedénybe ültetve - vagy a szabadban keressünk neki egy szélvédett, napos helyet. Gyakori öntözést és tápoldatozást rendeteg virággal fogja meghálálni. Forró nyári napokon akár napi kétszeri öntözést is szívesen fogad. Ősszel erőteljesen vágjuk vissza, majd hűvös helyen (5-10 °C-on) teleltessük. Szaporítani nyáron lehet, virágkezdeményt nem tartalmazó hajtásdugványról. Vízbe vagy homokba mártva gyökereztessük, majd ültessük laza szerkezetű talajba. Kisgyermekes kertben vigyázzunk, mert a növény minden része mérgező! Virágözönnel kápráztat el minket az angyaltrombita Citrusfélék, leander, murvafürt: dézsás növények felkészítése a szezonra Dézsás növények teleltetése - melyiket mikor vigyük védett helyre?
A murvaqfürt (Bougainvillea) az erőteljes növekedéshez bőséges napfényt, friss levegőt, rendszeres tápoldatozást kíván. Remélem tavasszal megmetszett növénye azóta rendes növekedésnek indult. <p>Mivel a murvafürt érzékeny a hidegre csak a tavaszi fagyok elmúltával lehet teraszunkra vagy kertünkbe kivinni, majd az ősz beálltával erősen visszametszve 8-10 °C-os, világos helyiségbe vinni teleltetni. A virágzást az átmeneti kiszáradás és az alacsony hőmérséklet indukálja. <p>További információkat talál a murvafürtről alábbi cikkünkben:
Ha a növényeink a barnás foltokon kívül nem talál semmilyen kórokozóra utaló nyomot (apró fekete foltok, rovarok stb.) akkor növényeinek élettani eredetű problémája lehet. Leggyakrabban előforduló probléma az öntözéssel okozott alul- vagy túllocsolás. Erről szól az alábbi cikk is:
Az a leghelyesebb megoldás, ha a citromfácskát edényben neveljük fel és azt télen szobában, nyáron pedig a szabadban tartjuk. A citromfa érzékeny a szélre: ezért kívánatos a fát félárnyékban, védett helyen elhelyezni. A huzatos hely lehet az oka a virágok vagy a termés eldobásának.