1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Amennyiben szőlőjén a következő tüneteket látja: a levél sárva csupán a levélerek és az erek menti levéllemez zöld akkor a szőlő a vashiány jeleit mutatja. Súlyosabb esetben a hajtások felkopaszodnak, majd a bogyóképződés is elmaradhat. Ezt nem feltétlenül a földben levő vashiány okozza, hanem a talaj túlzott mésztartalma, amely megakadályozhatja a vas felvételét a növény számára. Érdemes ilyen esetben talajvizsgálatot is végezni illetve lombtrágyával permetezni.<p> A szőlő sárgulásáról, klorózisáról további részleteket olvashat alábbi cikkeinkben:
Cserépben is lehet több évig levendulát nevelni, csak figyelni kell, hogy folyamatosan ifjítsa meg növényét. Vágja le az elnyílt virágait és tavasszal se sajnálja, metssze vissza növényét, amit a nyáron még nagyobb virágzással fog meghálálni.
A leander nagyon vízignyes növény, virágzása alatt tálkájában akár mindig állhat valamennyi víz. <p>Az őszi fagyok elől védett helyre kell menekíteni! Ezt megelőzőleg - a helykímélés érdekében - a növény hajtásait visszavághatjuk. A leander fácskákat, bokrokat fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 ˚C-os) helyiségben célszerű teleltetni. Előnyös, ha a helyiségben kapnak némi fényt, de elviselik a sötétet is. Télen csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki. Általános szabály: minél magasabb a tároló hőmérséklete, annál több vízre van a növényeknek szükségük! Metszés kora tavasszal vagy a teleltetés esőtt ajánlott. az átültetés ugyancsak kora tavasszal a kertbe való kihelyezés előtt a leghatásosabb. <p>Bövebben olvashat a leanderről a kapcsolódó cikkeinkben:
A Calcurea G (G=granulátum) egy műtrágyával kevert kétszikű gyomírtó. Nem kell feloldani csak a nedves gyepre egyenletesen kiszórni. <p>Bővebben olvashat a gyomirtásról alábbi cikkünkben:
A szentjánosbogárra egyáltalán nem jellemző tulajdonság, hogy körtét fogyasszon. A szentjánosbogár lárvája csigákkal táplálkozik, míg a kifejlett bogár már nem igazán eszik. Ezért nem tudom, hogy milyen bogarak tűnhettek fel kertjükben.