1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A sárguló levelek általában ápolási hibákra vezethető vissza. Okozhatja ezt túlöntözés vagy alulöntözés is. Nyirkos, hűvös talaj télen (ez ebben az esetben még kizárható), vagy tápanyaghiány is. Mivel a citrom különösen tápanyagigényes növény, nyáron kéthetenkénti műtrágyázást igényel. Télire már nem kell trágyázni, de tavasztól mindenképp el kell kezdeni. Ha esetleg az összes levelét elvesztené, nem kell kidobnia növényét, jövő tavasszal remélhetőleg újra ki fog hajtani. <p>A citrom ápolásáról Bálint gazda a következő cikkben gondosan összefoglalta a tudnivalókat:
A rododendronok laza, savanyú talajt igényelnek. Sóra érzékenyek, ezért havonta egyszer, híg tápoldattal kell öntözni őket. Ha igényeit nem elégítjük ki, könnyen legyengül, s így a kórokozók, kártevők könyebben megtámadják. Legveszedelmesebb kártevője a csipkéspoloska és az üvegházi molytetű, de ezek nyomait biztosan felfedezné a levelek fonákán. A pókháló inkább egy odaköltözött póknak az otthona lehet.
A paprika (Capsicum annuum) a benne felhalmozódó kapszicinoidoknak köszönheti csípősségét, amelyek leginkább az ereken helyezkednek el, annak is a középső harmadában a legsűrűbben. Kis mennyiségben az étkezési - nem csípős - fajtákban is található. Értágító hatású, fejfájások jó ellenszere, de érzékeny gyomrúaknak bizonyos mennyiség felett káros.
Valószínű, hogy az orchideán a virágszár marad ott, amit nem kell eltávolítani, mert következő tavasszal azon is új virág fog fejlődni. Télen kevesebb locsolást, de világos helyet igényel, a virágképződést pedig a nappali és az esti hőmérsékletkülönbség indukálja.<p>Általános gondozási tanácsok az alábbi cikkekben olvasható:
A képen valóban egy tarkalevél (Caladium x bicolor) látható. Érzékeny szobanövény, de a kép alapján úgy látszik, hogy jól érzi magát. Mostantól locsolja ritkábban, néhány hét múlva teljesen hagyja abba a locsolást. A levelek elszáradnak, de ez alatt fog pihenni a növény, tavasszal majd újra kihajt.