2936. Hogyan készül a pisztáciatorta?
Ha a karácsonyi tortát saját magunk szeretnénk elkészíteni, érdemes kipróbálni a pisztáciatortát, ami egészséges és finom is.
Ha a karácsonyi tortát saját magunk szeretnénk elkészíteni, érdemes kipróbálni a pisztáciatortát, ami egészséges és finom is.
Hozzávalók:egy nagyobb tök fele (~ 2,5 kg), méz, fahéj, só, 1-1.5 liter húsleves, 1 vöröshagyma, 1 szál (5-6 cm) rozmaring, 200 ml főzőtejszín, fehérbors, só. A tököt tisztítjuk, daraboljuk, mézet csorgatunk rá, fahéjjal megszórjuk, és a sütőben megsütjük. Ezután a tök húsát kanállal kikaparjuk és lábosba tesszük. Ízlés szerinti mennyiségű húslevest adunk hozzá, a hagymát feldaraboljuk, és a leveshez adjuk. A rozmaring szálat is hozzáadjuk és borssal, sóval fűszerezzük. Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, és ropogósra pirított bacon szalonnával tálaljuk.
Vannak ételek, amelyek segíthetnek az anyagcserénken – más szóval, fel tudják gyorsítani a kalóriaégetésünket. A következőkben a legjobb ételekről és italokról lesz szó, amelyek javítanak az anyagcserénken.
Az ételmaradékok kidobása energia- és erőforrás veszteséghez vezet. Nézzük, hogy miért ennyire fontos ez, és hogy mit tehetünk ellene!
A legtöbb ember rendszeresen eszik fehér kenyeret. De biztos, hogy ez a legjobb választás egészségünk szempontjából?
Kedves Richárd! Nagyon nehéz a megoldás, illetve a válsz. Ha nincs öntözve, akkor semmi nem fog megmaradni, viszont ilyen szélsőséges körülmények között a tarack búza (Agropiron repens) tűnik a legkézenfekvőbbnek. Vannak szárazságtűrő fűfélék (csenkeszek), de azt hiszem nem lehet hosszútávon garantálni a fennmaradásukat a jelen körülmények között. Javaslom, hogy barátok-rokonok tarackos kertjében gyűjtsön össze minél több tarack gyökeret (rizómákat) és azokat ültesse el, nyírja, öntözze azért, amíg beindul, esetleg péti sóval is meg hintheti, nagyon gyorsan nő és kíválóan gyepesíthatő.
Télen kb. havonta egyszer adjunk neki vizet, épp hogy csak kissé nedves legyen a földje.A yucca a törzsében tárolja a vizet, ezért amikor a földje már száraz, a növény szárában még akkor is van bőven nedvesség.Ezért ha a növény elkezdd sárgulni, vagy a levelei nagyon lefelé lógnak, az első amit érdemes megvizsgálni az a föld nedvesség tartalma. A yucca egyik fő gondozási hibája a túlöntözés.Hőmérsékelt:Nyáron a növény jól érzi magát 15-25 fok közötti hőmérsékleten, télen pedig egy hűvösebb kb. 10-12 fok kell neki.A túl meleg lakásban a levelek sárgulnak, és lehullnak.Fényigény:Világos helyre tegyük, mert csak itt érzi jól magát, nyáron tegyük ki a kertbe, vagy erkélyre egy árnyékos helyre. A beteg leveleket távolítsa el, ha jól gondozza, nem lesz gond.
Tisztelt kertbarát! A naspolya hűvösebb párásabb éghajlatot kedveli. A talaj mésztartalmára érzékeny. Félárnyékban fejlődik jól. A fajták közül a Hollandi óriás hajlamos a termés repedezésére. A meszes kötött talajokon az almatermésűeknél előfordulhat törzs és gyümölcsrepedés. A hosszú szárazság utáni hirtelen nagy csapadék is okozhat gyümölcsrepedést. Megoldás fajtamegválasztása pl Szentesi rózsa., a talajlazítás, istállótrágyával való ellátás, talaj savanyítása tőzeggel, egyenletes vízellátás. A szüret ideje első fagyok után. Biokertben az őszi, és a tavaszi lemosópermetezés Bordói lé alkalmazásával ajánlott. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Tisztelt Kertbarát! A képen az alma tárolási héj, és húsbarnulásos betegsége (scald) látható. A betegség a hagyományos hűtőtárolásnál fordul elő. A tároló legyen hűvős, és szellőztethető. A Mutsu fajta igen érzékeny a szüret idejére. Általában akkor kell szedni amikor a mély zöld szín világosabb tónusra vált. A nyomódásra és barnulásra igen érzékeny. A késői szüret okozhatja ezt a tárolási betegséget. A gyakori gombabetegségek (szürke penész, penicillium, gyümölcs monilia) kizártak, mert a ma kapható legjobb szer a Bellis-el való kezelés hatásos megoldás. Régen a Stop-scald nevű tartósítószerrel lehetett kezelni a gyümölcsöket, de ezt sajnos ma már nem engedélyezik. Így marad a helyes tápanyag utánpótlás, időszerű permetezés, és az optimális szüreti idő. Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Üdvözlöm! A képen Ficus ginseng növény látható. Jól látja nem igazán van nagy kondiban. Mindenképp javaslom az átültetését egy nagyobb edénybe a gyökérzet nagymértékű sérülését kerülve. Ami fontos, mivel a ginseng gyökérzet képes nagy mennyiségű vizet tárolni így csak akkor öntözzük ha az ültetőközege kezd kiszáradni, kerüljük a túlöntözést és a pangóvíz kialakulását a gyökérzónában. Szereti a sok fényt. Javaslom a nyurga hosszú hajtások visszametszését a hosszuk felére, így jóval zömökebb, tetszetősebb fácskát kapunk. Téli időszakban javaslom a 3 hetente 1 alkalommal való bonsai tápoldatozást, amit az öntözővizébe keverve használunk. Ne permetezze a leveleit mert nincs ilyen irányú igénye csak a gombásodást segítené vele elő. Nem látom élősködök jelenlétét így a fotón. Ha egy puha textillel finoman megdörzsöli a levelet és ha a pöttyök lejönnek akkor élősködő, ha nem valószínű valami fajta jellegzetesség lehet, pontosan így fotón nem tudom megmondani, látni kellene a fácskát. Hirth János