451. Paradicsom érlelése: íme a nagyi trükkje, hogyan gyorsíthatod meg!
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
Az urbanizáció korában, ahol az életterünk egyre inkább a beton dzsungelek közé szorul, sokan éreznek vágyat arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel és saját kezűleg teremtsék meg élelmiszerüket.A városi kertészkedés nem csupán divathullám vagy egyszerű hobbitevékenység; ez egy életmód, amely lehetővé teszi, hogy friss és egészséges élelmiszerekkel lássuk el magunkat, miközben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.Azonban a városi környezet sajátos kihívásokkal is jár: hogyan termeszthetünk zöldségeket korlátozott terekben, milyen zöldségeket válasszunk, és hogyan biztosíthatjuk növényeink egészséges növekedését?Ebben a cikkben lépésről lépésre vezetünk végig a városi kertészkedés rejtelmein, és megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb zöldségeket kis kertekbe vagy akár erkélyekre és teraszokra.
Trükkök, mire kell figyelni, ha padlizsánt termesztünk a konyhakertben.
Sokak szerint a paradicsombefőzés alfája és omegája a passzírozás. Mutatunk ennél egy jóval egyszerűbb és gyorsabb módszert!
Több mint 10 év elteltével új felállásban tér vissza a képernyőre a Green Team, vagyis a Spektrum Home saját gyártású kertészkedős műsora. McMenemy Márk társa ezúttal Szomoru Mikós kertészmérnök, akivel közvetlen, szórakoztató, ugyanakkor informatív formában járják körbe közös szenvedélyüket, az ökológiai kertészkedést.
Semmi különös gondoskodást nem igényel, némi tápoldatot és locsolást. Arra kell vigyázni, hogy ne legyenek túllocsolva, mert akkor kipusztulnak. Minden ugyanúgy történik a paradicsommal, mintha szabad földbe lenne ültetve.
Paradicsom olajbarna levélfoltossága A betegség kórokozója egy gomba, a Fulvia bulva, amelyet "paradicsom korompenésznek" vagy "bársonyos penésznek" is neveznek. A levelek fonákján olajzöld, később barnuló, sűrűs (bársonyos) bevonatokat okoz. A levelek felső oldalán határozott világoszöld vagy sárga szétszórt foltok vannak. A foltok igen gyorsan szétterjednek, összeolvadnak és a fertőzött levelek barnulnak és elhalnak. Súlyos fertőzés esetén a megtámadott növények valamennyi levele elszárad, lecsüng, de többnyire nem hullik le. A terméseket a betegség közvetlenül nem károsítja. A betegség elsősorban a rosszul szellőztetett gyorshajtatású állományokban fordul elő. Az új változatok már viszonylag ellenállnak a betegségnek. A spórák, amelyek akár 9 hónapig is megőrzik életképességüket, a növényi maradványokon, a szerszámokon és a szerkezet elemein telelnek át. A kórokozó általában a gázcserenyílásokon hatol be a növényekbe. A betegség a levegő 80 %-nál magasabb páratartalma mellett és 20-27 oC fok közötti hőmérséklete igen gyorsan terjed. A védelem alapja az ellenálló fajták termesztése, a termesztés helyének megfelelő szellőztetse, a fertőzött növények időben elvégzett eltávolítása, a megfelelő öntözés, valamint a szerszámok és a szerkezet fertőtlenítése. A veszélyeztetett állományokat megelőzés céljából réz-, ditiokarbomát- vagy morfolinalapú készítményekkel lehet kezelni. A paradicsom elég sok vizet igényel, de nem szükséges folyamatosan nedvesen tartani a földjét; heti egyszeri (dézsásoknál inkább kétszeri) alapos öntözés, elég neki. Lehetőleg csak a földet és ne a növényt locsoljuk (mivel a széllel a levélre jutó gombaspórák a víz hatására aktiválódnak), de forró nyári napokon egy rövid, frissítő, késő délutáni (amely után még megszárad a növény) zuhany inkább hasznos, mint káros. esős időben akár 10 naponta 1%-os bordóilé-oldattal érdemes megpermetezni. A bordói lé biogazdálkodásban is használható, kellő körültekintéssel alkalmazva semmilyen káros hatása nincs sem a termésre, sem a környezetre, ugyanakkor a lisztharmat kivételével a legtöbb betegséget meg lehet vele előzni (vagy legalábbis kordában tartani).
Takácsatka fertőzés. A padlizsánnak számos károsítója ismert, de közülük csak néhány ellen szükséges feltétlenül védekezni. A Fusarium oxysporum f. sp. Melangenae és a Veerticillium dahliae elsősorban a talajban élő és onnan támadó kórokozók. Vetésváltással és vetőmagcsávázással védekezhetünk ellenük, de a fusariozissal szemben tápkockára, vagy talajra permetezve is lehet védekezni, pl. baktériumból gyártott készítménnyel. A növény föld feletti részein az alternáriás (Alternaria porri) foltosság szinte a leggyakrabban előforduló betegség. Polyram DF és Dithane M-45 szrekkel is leküzdhető. A botritiszes szürkerothadás (Botrytis cinerea) a virágok elpusztulásával okoz kárt, főleg magas páratartalom mellett. Védekezésre többek között a Sumilex 50 WP alkalmas. Több állati kártevője van, hajtatásban még a gubacs fonálféreg is gondot okozhat. Ellene a paradicsomnál, paprikánál szokásos fertőtlenítési eljárásokat alkalmazhatjuk. A föld feletti részeket károsító állati kártevők közül feltétlenül védekezni kell a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) és a takácsatkák ellen. Az utóbbi fajok közül leggyakrabban a Tetranychus urticae fordul elő. A padlizsán levele a burgonyabogár legkedveltebb eledele. Amíg a kártevő padlizsánlevelet talál, addig úgymond „békén hagyja” a burgonyát és a paradicsomot. Hobbikertekben csalogató növényként is alkalmazhatjuk: egy-egy padlizsántövön akár száz vagy több lárva és imágó is egybegyűl, és minimális mennyiségű permetlével elpusztíthatjuk e kártevősereget, mentve a burgonyát és a paradicsomot a permetezőszerektől. Védekezésre a Decis 2,5 EC, a Bancol 500 SC, vagy a Mospilan 3 EC szereket alkalmazhatjuk, biotermesztésben a Novodort. Nehezebb a védekezés a takácsatkák ellen, ezzel már a palántanevelés előtt és alatt is van munka. Jó módszer, ha a palántanevelés előtt lezárjuk a létesítményt és kénport égetünk el például a fűtőcsöveken. A termesztőház zugait permetezzük atkaölő szerekkel. Ismeretes, hogy az atkák elsősorban száraz körülmények között fertőznek erőteljesen. Fóliás és üvegházi termesztés esetén, ha a késő esti órákban a leveleket is „megcsapatjuk” vízzel, vagy párásító öntözést használunk, csökkenthetjük az atkafertőzést
A jól ismert padlizsán egy fajtája. A padlizsán - hívják törökparadicsomnak és tojásgyümölcsnek is -a csucsorfélék (Solanaceae) családjába tartozó, melegigényes növényfaj, a burgonya közeli rokona. Délkelet-Ázsiában őshonos, de egynyári növényként a mérsékelt égövön is régóta termesztik ehető terméséért. Termése tojás alakú, nagy, húsos színe a sötétlilától a vörösön át a sárgásig vagy a fehérig változik (a növény a fehér termés színéről és alakjáról kapta a tojásgyümölcs nevet), olykor csíkozott, külseje fényes. Gyakorlatilag végtelen számú felhasználási módja ismert.
Az aggodalom érthető. Permetezésnél az epret érdemes lett volna takarással védeni. A szer élelmezési várakozási ideje 14 nap, de mégsem tanácsos a pár szem eper elfogyasztása, mert nem tudni mennyi a szermaradvány a gyümölcsben. A többi gyümölcsöt (málna, ribizli...) már nyugodtan fogyaszthatják - persze ha előtte nem történik permetezés.