451. Paradicsom érlelése: íme a nagyi trükkje, hogyan gyorsíthatod meg!
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
A nagymamám ezzel a trükkel gyorsította fel egyszerűen házilag, hogy legyen már júliusban is friss lecsó.
Az urbanizáció korában, ahol az életterünk egyre inkább a beton dzsungelek közé szorul, sokan éreznek vágyat arra, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel és saját kezűleg teremtsék meg élelmiszerüket.A városi kertészkedés nem csupán divathullám vagy egyszerű hobbitevékenység; ez egy életmód, amely lehetővé teszi, hogy friss és egészséges élelmiszerekkel lássuk el magunkat, miközben csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.Azonban a városi környezet sajátos kihívásokkal is jár: hogyan termeszthetünk zöldségeket korlátozott terekben, milyen zöldségeket válasszunk, és hogyan biztosíthatjuk növényeink egészséges növekedését?Ebben a cikkben lépésről lépésre vezetünk végig a városi kertészkedés rejtelmein, és megmutatjuk, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb zöldségeket kis kertekbe vagy akár erkélyekre és teraszokra.
Trükkök, mire kell figyelni, ha padlizsánt termesztünk a konyhakertben.
Sokak szerint a paradicsombefőzés alfája és omegája a passzírozás. Mutatunk ennél egy jóval egyszerűbb és gyorsabb módszert!
Több mint 10 év elteltével új felállásban tér vissza a képernyőre a Green Team, vagyis a Spektrum Home saját gyártású kertészkedős műsora. McMenemy Márk társa ezúttal Szomoru Mikós kertészmérnök, akivel közvetlen, szórakoztató, ugyanakkor informatív formában járják körbe közös szenvedélyüket, az ökológiai kertészkedést.
Én úgy látom, hogy ez még egy fiatal termés és az rothad, az pedig nem kórkép, hanem kalciumhiány. Tünetek: a termés rügy részének alján barna vagy fekete pöttyök alakulnak ki, amelyek a növény rothadásával egyre nagyobbak lesznek, a gyümölcsfakadás ideje alatti alacsony kalcium mennyiségnek tulajdonítják. A kalciumhiánynak két oka is lehet. Az egyik a túl magas nitrogén tartalmú műtrágya használata, a másik pedig az egyenlőtlen öntözés, amely során a tápanyagmennyiség folytonosan váltakozik. Kezelés: távolítsuk el a rothadt terméseket, majd szenteljünk nagyobb figyelmet az öntözésnek. Bővebben >>
Kedves Érdeklődő, Úgy látom ez a kalciumhiányból eredő feketettalpasság. Túl kemény vízzel öntöz vagy túl meszes a talaj. Lágyított vízben oldjon föl kalcium tápoldatot (pl. Fitohorm Kalcium) és talajon át beöntözve (0,5 dl/10 l víz adagban), valamint lombra kipermetezve (1 dl/10 l víz adagban) is juttassa ki heti egy alkalommal 3-4X, hogy a most fejlődő terméseket ilyen kár ne érje.
Kedves Timi! A diófának közismerten allelopátiás hatása van. Mondom, hogy pontosan mi is ez: A tudósok már több száz évvel ezelőtt felfedezték, hogy a diófa káros hatással van a közelében fejlődő növényekre. Az 1880-as években a dió terméshéjából naftokinon-vegyületet izoláltak, amit juglonnak neveztek el. Ez a vegyület a kísérletekben elpusztította az arra érzékeny növényeket.A termésen kívül a juglont megtalálták még a levelekben, a fás részekben és a gyökerekben is. A vegyület koncentrációja az egyes növényi részekben évszakonként változó. Tavasszal a gyorsan fejlődő fiatal levelekben a legnagyobb, nyáron a gyökerekben, terméséréskor pedig a burokban és a termésben van a legtöbb juglon. A diófélék családjának minden tagja tartalmazza ezt az anyagot, de a díszfaként ültetett fekete dióban (Juglans nigra) van belőle a legtöbb, így ez a faj okozza a legkomolyabb problémákat.Vízoldható vegyületA juglon a dió élő és holt szöveteiből egyaránt bejuthat a talajba. A juglon jól oldódik vízben, így az esőcseppek a rügyekből, a levelekből és a hajtásokból a kioldják, de a növénymaradványok lebontását végző mikroorganizmusok is felszabadítják ezt az anyagot. Az élő gyökerekből a gyökérsavakkal jut a talajba a vegyület.Érzékeny növényekA zöldségfélék közül a burgonyafélék családjába tartozó növények, a paradicsom, a burgonya, a paprika és a tojásgyümölcs a legérzékenyebb a juglonra, de ne próbálkozzunk káposzta, borsó- és spárgatermesztéssel sem a diófa közvetlen közelében. A mérgezés tüneteként általános növekedési zavar, hervadás, és végül pusztulás tapasztalható.A diófa jelentős mértékben árnyékolja a növényeket, továbbá vizet és tápanyagot von el tőlük a talajból. A juglon-mérgezés, valamint a víz- és fényhiány gyakran összetéveszthető, vagy éppenséggel együtt jelentkező káros hatás. A vízhiány lassú hervadást okoz, ami öntözéssel visszafordítható. A juglon hatása hirtelen vált ki lankadásos tüneteket, különösen nedves talajon. A hervadás a növény egyes részein, de a teljes növényen jelentkezhet. Tanácsos időben azonosítani a baj forrását, mert a juglon mérgező hatása öntözéssel és nitrogén-műtrágyázással némiképp ellensúlyozható.Ellenálló fajokAmennyiben a diófa alá dísznövényeket szeretnénk ültetni, akkor árnyéki dísznövények közül a nebáncsvirággal (Impatiens), az árnyékliliommal (Hosta) és a páfrányokkal próbálkozzunk. A fűfélék közül rendkívül ellenálló a réti perje (Poa pratensis), illetve a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) viseli el a legjobban a juglon jelenlétét a talajban.
Kedves Érdeklődő! Jó lenne egy fénykép, de elképzelhető, hoyg palántadőllésel állunk szemben. A palántadőlés már itt az oldalon is több cikkben említésre került, de részletesen magáról a betegségről még nem írtam. A sűrűn vetett palántaállományban nedves, meleg körülmények között fellépő betegség. A zöldségfélék - káposzta, paradicsom, paprika, retek, zeller stb. és a dísznövények palántáinak gyökérnyakán fekete elszíneződés látható és a nyakrész beszűkül. A gyökér és a szár megpuhul, elpusztul a palánta. Ezt a nagy károkat okozó betegséget több gomba (Pythium spp., Rhizoctonia s., Alternaria a., Fusarium spp.) együttesen okozzák. A kórokozók többsége a talajból fertőz, de némelyik a maggal is terjed. Fejlődésükhöz nedvesség, magas páratartalom és magas hőmérséklet szükséges. Ezek a gombák a talaj felső sekély rétegében szaporodnak, kedvező feltételek között nagyon gyorsan. Ha a föld felső rétege száraz, nem tudnak kifejlődni, tovább terjedni.Hatására a szép erős magoncunk egyik napról a másikra elfekszik, és a szára feltűnően elvékonyodott, esetleg barnás színűvé vált, elnyálkásodott. Ha ez a gombás betegség megjelent, sokkal nehezebb a megállítása, mint a védekezése ellene. Vannak szabályok, melyeket ha betartunk, jó eséllyel indulhatnak a magoncaink.- jó vízelvezetés biztosítása. Ha a növénykék sokáig állnak a vízben, állandóan nedvesen vannak, a gombás megbetegedések könnyebben megjelennek.- túl nedves és meleg.- túl magas páratartalom. Miután kikeltek a magok, megjelentek a sziklevelek, csökkentsük a páratartalmat. Egy kis fokozatra állított ventilátor ilyenkor nagy segítséget jelent. Az állandó légmozgástól hamarabb felszáradnak a magoncok.- fényhiány. Gondoskodnunk kell a megfelelő fényről. - tiszta ültetőközeg. Sok esetben nem fordítunk kellő figyelmet a steril ültetőközegre. A kerti föld továbbnevelésre alkalmas lehet, de a palántáinknak nem biztos, hogy megfelelő.- steril homok, vagy apró kavics. Miután a magokat elvetettük, finoman szórjunk rájuk tiszta homokot, vagy apró szemcséjű zúzott követ. A homokon, köveken hamar lefolyik a nedvesség, így a növények szára is hamarabb szárad meg.- megelőzés. Naponta kamillateával spricceljük meg a növénykéket, vagy ültetéskor a talaj felszínére szórhatunk őrölt fahéjat vagy őröl faszenet (hűtő szagtalanítója). Gombás megbetegedések megelőzésére mindegyik szer hatásos. - vegyi védekezés. Dithane M45 2%-os oldatával való beöntözés.- biológiai védekezés a palántadőlés ellen: a palánta nevelőágy talaját öntözzük zsurlóteával. Bővebben: A paradicsom palánta betegségei
Ezeket lehet (illetve nálunk többnyire ezeket szokás), de gyakorlatilag bármit lehet... A paradicsom hajtatása A paprika hajtatása Az uborka hajtatása A hónapos retek hajtatása A fejes saláta hajtatása A karalábé hajtatása A hagymafélék hajtatása A levélpetrezselyem hajtatása A sárgarépa hajtatása A karfiol hijtatása A spenót hajtatása A sóska hajtatása A burgonya hajtatása A spárgatök hajtatása A görögdinnye és a sárgadinnye hajtatása