-
Futár
-
Állásajánlat
-
Gondozó
-
Könyvelő
-
Műszaki ügyintéző
-
Bolti Eladó
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
CNC fafeldolgozó
2024. 10. 14
-
Konyhai Kisegítő
2024. 10. 14
-
IT rendszerszervező - architect
2024. 10. 14
-
Alkalmi operátor munka
2024. 10. 14
-
Karbantartási vezető
2024. 10. 14
-
Varrónő (akár szállással)
2024. 10. 14
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A fahéj csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Az emberek általában szeretik az almaborhoz vagy süteményekhez adott fahéj ízét. Lássuk, hogy hogyan hat a fahéj a cukorszintre.
Fahéjjal a cukorszint kordában tartására
Amikor nálunk egészségügyi reformra kerül majd sor, és reméljük, hogy az igazi előrelépést jelent majd, fontolóra kell vennünk azokat a biztonságos, megfizethető megoldásokat, amelyek valóban segítenek megelőzni a betegségeket. Alig találunk jobb példát erre, mint a fahéj, amely segít szabályozni a vércukorszintet és megelőzni a cukorbetegséget.
Néhány éve az egyik olvasónktól hallottuk, hogy a fahéj segíthet a 2-es típusú cukoretegek vércukorszintjének a csökkentésében. Ez az infó újdonság volt számunkra, de egy kis szaglászás után rábukkantunk néhány érdekes állatokon végzett sejtkutatás eredményére. A tanulmányok kimutatták, hogy a fahéj által a sejtek sokkal jobban reagáltak az inzulinra, és ez elméletileg jobb vércukorszintet eredményez. Azóta több olvasónk is mondta, hogy egy kevés fahéj valóban segít a vércukorszintjük megőrzésében.
Ha az ételeinket egy kis fahéjjal ízesítjük vagy a fahéjat kapszula formájában szedjük be, akkor jelentősen javíthatunk vércukorszintünkön. Mégis vigyázat: a Cinnabon fogyasztása nem tesz jót, mivel 144 gramm cukrot és szénhidrátot valamint 730 kalóriát tartalmaz. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatói pakisztáni partnereikkel közösen 60 cukorbetegen tesztelték a fahéj tartalmú kapszulák hatását.
A fahéj bizonyítottan csökkenti a lipideket, továbbá gyulladásgátló és véralvadást elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy tanulmány eredményei kimutatták, hogy napi kis mennyiségű (nem több mint 6 gramm) fahéj szervezetbe való bevitele csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek szérum glükóz, triglicerid, LDL koleszterol és összkoleszterol szintjét. Egy állatokon végzett vizsgálat során azoknak a hím patkányoknak, amelyeknek fahéjkivonatot adtak, alacsony vércukorszintjük volt. Egy embereken végzett tanulmány megállapította, hogy a fahéj kivonatot szedett 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje jelentősen csökkent.
A fahéj helyettesítheti az inzulint?
A 2-es típusú cukorbetegségnél a fahéj az inzulint helyettesíti. Magának a fahéjnak inzulinhoz hasonló hatása van, növelve az inzulin hatékonyságát. A fahéjnak bioaktív összetevői is vannak, amelyek megelőzhetik vagy akár le is győzhetik a cukorbetegséget.
Ugyanakkor a fahéj növeli a vitalitást, egyensúlyba hozza az energiát, javítja a gyümölcsök, tej és más tejtermék megemésztését. Segít a felfúvódás és a gázok csökkentésében.
A fahéj olcsó, és még a rettenetes mellékhatásokat is megspóroljuk magunknak. Az Egyesül Államok Mezőgazdasági Minésztériuma által végzett kutatások eredménye szerint, a fahéj segít a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. Az őrölt fahéj serkenti a glükóz-égető enzimek termelődését és növeli az inzulin hatékonyságát. Az egyik vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj 20%-al növelte az inzulin hatékonyságát a vércukorszint csökkentésében.
Hogyan hat a fahéj szervezetünkre?
Több száz éve, az ókori görögök és rómaiak a fahéjat a jobb emésztés elősegítésére használták. Habár a tudósok nem tudják megmagyarázni, hogyan működik, talán arról lehet szó, hogy a fahéj felmelegíti a gyomrot. Bármi is legyen az ok, ha étrendedet egy kis fahéjjal egészíted ki, akkor enyhítheted a gyakori emésztési zavarok okozta kellemetlenségeket. Ha kezdődő cukorbetegséged van, akkor kérd ki az orvosod tanácsát a fahéj étrendedbe való beikatásáról. A kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy egy csipet fahéj serkenti az inzulin hatását.
Habár a legtöbb fűszer semmilyen hatást nem mutatott, három fűszer és egy gyógynövény háromszorosára növelte az inzulin hatását: a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma és a babérlevél. Mind közül a fahéj volt a leghatásosabb. Elég egy kis mennyiségű fahéjat a pirítósra hinteni, és az inzulin hatása máris fokozódik. Egy csipetnyi fahéj az ételekben segít a vércukorszintet kordában tartani.
Egyél magas szénhidráttartalmú, rostokban gazdag ételeket, pl. hüvelyeseket, hogy elkerüld vagy kordában tartsd a cukorbetegséget.
Fahéjas víz a cukorbetegség ellen!
Igyál meg minden nap 1 liter fahéjas vizet. Dr. Broadhurst szerint a fahéj olyan fitokémikus anyagot tartalmaz, amely segít az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek a vércukorjuk felhasználásában. Az elmúlt 10 évben a Maryland-i USDA Beltsville Nutrient Requirements and Functions laboratóriumban 60 egyéb gyógy- és élelmiszernövényt teszteltek a cukorbetegség elleni hatásukat kutatva. Dr. Broadhurst szerint „Egyik sem ért fel a fahéj következetesen tökéletes eredményeivel.”