Milyen a finom csalamádé?
A csalamádé nagyon ízletes végterméke a zöldségek egy különleges tartósítási módjának. Alapanyagként felhasználhatjuk saját, az erkélyen termesztett növényeinket. A tartósításhoz használt leggyakoribb fűszerek a kapor, a borsikafű és a babérlevél.

Zöldségkeverék


A fűszereket és a zöldségeket rétegesen rakjuk az üvegekbe. Ez nemcsak dekoratív, de elősegíti a sajátos aroma kialakulását is.

  • Kapor (Anethum graveolens): Hagyományosan a virágját, szárát és termését használják az uborka savanyításához. A vetés egyszerű". Nyáron a fiatal hajtásait szedhetjük saláták ízesítéséhez. A magvak akkor érettek, ha barnás színeződést mutatnak.
  • Babérlevél (Laurus nobilis): A babér nem télálló, ezért világos, meleg telelőhelyet igényel. Vigyázat! Ne tévesszük össze a babérmeggyel (Prunus laurocerasus), amelynek levelei mérgezőek
  • Borsikafű (Satureja hortensis): Csípős íze jól illik a savanyított fűszerekhez. A növény nem igényes. Vetéskor a magvakat nem szabad talajjal takarni!
  • Változatok: Próbáljuk ki a fűszerek közül a kakukkfüvet, a tárkonyt, a gyömbért, az erős paprikát vagy a citromfüvet is.
zoldsegeskert-erkelyen
Az uborka kíváló összetevője a csalamádénak

 

Ropogós zöldségek


Az erkélyről: az uborka, cukkini, tök, dinnye, paradicsom, paprika kiválóan alkalmas a savanyításra. Ha kedvenc növényeinket leszüretelve a mennyiség nem elegendő, a hiányt a piacról kell pótolnunk. Kedvelt zöldségek a sárgarépa, karfiol, hagyma. A megmosott és felszeletelt zöldségeket nyersen vagy blansírozva használhatjuk fel. A zöldségeket a jól záródó üvegekben egész a peremig töltsük, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük a zöldség fölött.

 

Csípős uborka

  • 500 g uborka
  • 125 ml borecet
  • 125 g méz
  • 2 db csípős paprika
  • 1/2 tk só, 1/2 tk feketebors, 1/4 tk szegfűbors

Az uborkát felvágjuk, az ecetet 70 ml vízzel, a mézzel és a fűszerekkel felfőzzük. Az uborkákat 5-6 percig puhítjuk az oldatban. Egy félliteres üvegbe töltjük és lezárjuk.

 

Az ecet receptje

  • Ecet: minden ecetféle megfelel, amely legalább 4-6 % ecetet tartalmaz. A forgalomban levő ecet 10-20 %-os, ezt hígítanunk kell.
  • Oldat: három 750 ml-es üveghez 1/2 L ecetet, 250 g cukrot vagy mézet, 6 szem szegfűborsot, 10 szem feketeborsot és sót számítsunk. Az oldatot felforraljuk, és forrón öntjük a zöldségekre az üveg pereméig. Az üvegeket azonnal zárjuk szorosan le. Ha használunk tartósítószert, azt a forró oldathoz keverjük.
  • Eltarthatóság: Az így elkészített savanyúság sötét és hűvös helyen két hónapig eltartható. Ha az egészet felforraljuk, az eltarthatóság 4 hónapra növekszik. Ha az egészet nem tudjuk felforralni, az is jó, ha a levet másnap leöntjük, újra felforraljuk, és (forrón) ismét felöntjük.
konyhakert-erkelyen

 

Forrás: Konyhakert az erkélyen

 

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Milyen növény? Megjelent a kertben, két helyen. Gyanítjuk, hogy gyom.

Hasindító kutyatej vagy vakondfű. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Ígéret

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.