Paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

5

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését, viszont mi van azokkal a zöldségekkel, melyeknek a termését fogyasztjuk. Azok zöldségek vagy gyümölcsök?

Mit nevezünk gyümölcsnek?

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését mint az alma, körte, dió vagy narancs. A gyümölcs szó nem botanikai kifejezls, inkább gazdasági, felhasználói fogalom.

Az ökonómbotanikusok csoportosítják a növényeket hasznosságuk alapján: gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik.

alma_gyumolcs

A gyümölcs szóra először az alma jut eszünkbe

A köznyelv leginkább a fás növényeken termő  édes ízű gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen vagy főzve-sütve fogyasztjukk-e az adott termést.

A lágy szárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit, tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.

 

Mit nevezünk zöldségnek?

A zöldség kifejezés ugyancsak egy konyhatechnikai műszó, definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív. Mi kertészek a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, leginkább nem a felhasználásra értjük, hanem a termesztéstechnológia és a rendszertani besorolás alapján osztályozzuk a növényeket. Ez alapján a dinnye, hasonlóan a többi tökféléhez, zöldség, ahogy a burgonyafélék családjába tartozó paradicsom is.

paradicsom_zoldseg_gyumolcs

A paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények közé sorolták őket). - írja a wikipedia.hu

Kérdés: a zöldségek mely részét fogyasztjuk?

  • leveleit: salátafélék, spenót, sóska, káposzta
  • hajtását: spárga
  • levélnyelét: mángold, rebarbara
  • gyökerét: sárgarépa, fehérrépa,
  • virágát: karfiol, brokkoli, articsóka
  • gumóját: fokhagyma, burgonya, batáta,
  • éretlen, húsos magvait: zöldborsó, bab, csicseriborsó

A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom, padlizsán.

Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.

értékelés