-
Általános karbantartó
-
Szerviztanácsadó/munkafelvevő
-
Víz-, gáz-, szellőzés és központi fűtés szerelő
-
Shop eladó
-
OPS asszisztens/diszpécser
-
Budapest- Crystal női divat üzletben 8 órás eladó/ webshop asszisztens
-
laboratóium analitikus
-
Hegesztő
2023. 03. 26
-
Automatika Tervező | Szeged
2023. 03. 24
-
Senior könyvelő
2023. 03. 25
-
Villamos összeszerelő
2023. 03. 25
-
Adminisztrátor
2023. 03. 25
-
Gyártósori Technikus
2023. 03. 25
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését, viszont mi van azokkal a zöldségekkel, melyeknek a termését fogyasztjuk. Azok zöldségek vagy gyümölcsök?
Mit nevezünk gyümölcsnek?
A köznyelvben gyümölcsnek nevezzük a növények édes és húsos termését mint az alma, körte, dió vagy narancs. A gyümölcs szó nem botanikai kifejezls, inkább gazdasági, felhasználói fogalom.
Az ökonómbotanikusok csoportosítják a növényeket hasznosságuk alapján: gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik.

A gyümölcs szóra először az alma jut eszünkbe
A köznyelv leginkább a fás növényeken termő édes ízű gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek, míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen vagy főzve-sütve fogyasztjukk-e az adott termést.
A lágy szárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit, tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.
Mit nevezünk zöldségnek?
A zöldség kifejezés ugyancsak egy konyhatechnikai műszó, definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív. Mi kertészek a zöldségnövény vagy a zöldségféle kifejezés, leginkább nem a felhasználásra értjük, hanem a termesztéstechnológia és a rendszertani besorolás alapján osztályozzuk a növényeket. Ez alapján a dinnye, hasonlóan a többi tökféléhez, zöldség, ahogy a burgonyafélék családjába tartozó paradicsom is.

A paradicsom: zöldség vagy gyümölcs?
A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A gombákat is zöldségeknek szokás tekinteni, holott azok teljesen más biológiai kategóriába tartoznak (valamikor a növények közé sorolták őket). - írja a wikipedia.hu
Kérdés: a zöldségek mely részét fogyasztjuk?
- leveleit: salátafélék, spenót, sóska, káposzta
- hajtását: spárga
- levélnyelét: mángold, rebarbara
- gyökerét: sárgarépa, fehérrépa,
- virágát: karfiol, brokkoli, articsóka
- gumóját: fokhagyma, burgonya, batáta,
- éretlen, húsos magvait: zöldborsó, bab, csicseriborsó
A zöldségfélékhez tartoznak olyan növények is, amelyeknek botanikai értelemben vett termését fogyasztjuk, ilyen az uborka, a tök, az avokádó, a paprika és a paradicsom, padlizsán.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük.