Mi mindenre jó a tök? Tökfélék és felhasználásuk

5

A tök vagy ahogy egyes vidékeken mondják, a dinka, a disznóolakból és istállókból lassan, észrevétlenül belopakodott az ínyenckonyhák hátsó ajtaján.

Ősszel és télen az egyik legkedveltebb, könnyen hozzáférhető csemege városon és falun egyaránt a finom, omlós, édes sütőtök. Persze megvan ennek a logikus magyarázata: korunkra jellemző az új állandó keresése, és e kritériumnak a tök teljes mértékben megfelel. Számos régi elfeledett fajta vár felfedezésre, amelyek a mai modern konyhatechnika révén ízletes finomságokká varázsolhatók.

Az igazi tök fogyasztásának élvezetéről elsőként Hieronymus Bock számol be 1546-ban. Mint írja, az "indián alma" húsa az almáéhoz és a répáéhoz hasonlóan megfőzhető, és lehántott magja ugyanúgy használható, mint a mandula, sőt, még a tökmag húgyhólyagra gyakorolt gyógyhatására is felhívja a figyelmet.

sütőtök

Tökkultusz

Európa nyugati részén az utóbbi években újra virágkorát éli a tök. Őszi dekorációként, ünnepségek főszereplőjeként, egészséges élelmiszerként találkozunk vele újra és újra. A legnagyobb reklámot természetesen a halloween idején kapja, amely most már nem csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja giccses tartozékaival. Egyre több hobbikertész leli örömét ebben a növényben, amely hihetetlenül rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.

tokeletes_entzi

Óriás tökök versenyeznek már hazánkban is

A tök népes családja

A tökfélék (Cucurbitaceae) családjába a tökök mellett az uborka, a sárga- és görögdinnye, a kiwano (tüskésubborka), a sártök, a luffatök és a lopótök is beletartoznak.  Bár a rokonság első pillantásra teljesen nyilvánvalónak tűnik, meglehetősen nagy különbségek vannak az egyes nmezetségek között. Míg a Cucurbita nemzetség - az "igazi tökök" - Amerika mérsékelt égövéből származik, a Lagenaria nemzetség lopótökeinek eredete Afrikában és Ázsiában keresendő. A történelem során a két nemzetséget nemegyszer összekeverték.

Maga a tök (Cucurbita) nemzetség is egyre népesedik: az indás és a guggonülő spárgatökből friss főzeléket készítenek, a kolbásztököt kerítésre futtatják, a takarmánytökkel az állatokat etetik, az olajtök magjából olajat sajtolnak, díszként termelik a nagyon változatos színű és alakú turbántököt és lopótököt, téli eltartásra termesztik a laska (istengyalulta) tököt.

A sütőtök - a kukoricához, a burgonyához és még sok hasznos növényhez hasonlóan - Amerika felfedezése után került földrészünkre, őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi vidéke.

tök

egészséges tök

Változatos töktermés

A Cucurbita nemzetséghez tartozó több mint 30 faj közül étkezési tökként mindössze ötnek van világszerte jelentősége.

Ezek közül nálunk csupán hármat fogyasztanak:

Cucurbita pepo (kerti tök),

Cucurbita maxima (óriás tök),

Cucurbita moschata (pézsmatök).

A sütőtök terjedelmes növény. Több méteres, hengeres szárain hatalmas, márványozott leveleket hordoz, amelyek sűrűn vannak benőve durva serteszőrökkel. Sárga, tölcséres virágai többnyire egyivarúak, azaz vagy csak porzó vagy csak bibe van bennük. A termések hosszúkásak, gömb alakúak vagy - mint a legtöbbet termelt Nagydobosi fajtáé - lapítottak, ezüstfehér vagy szürke héjúak. A termés húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, általában 4-5 cm vastagságú. A magja fehér vagy szürke, 30-38% olajat tartalmaz, és a csíraképességét sokáig, 6-8 évig megőrzi. Jól tárolható termény; csapadéktól és a nagyobb hidegtől védett helyen, szalma, széna vagy lekaszált fű között akár a szabadban is eltartható tavaszig. Egyébként fűtetlen, fagymentes kamra, pincelejáró, előszoba, veranda a legjobb tárolóhelye. A sütőtök igen sokhasznú növény. Amint a neve is mutatja, a leggyakoribb hasznosítása a sütés. A háborút követő ősszel és télen az élelmiszerrel gyöngén ellátott budapestiek egyik nagyon fontos étele volt az utcai árusoknál kapható, forró és édes sült tök. Aki sokat evett belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól.

tökfélék

Miért egészséges a tök?

A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle, emellett sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, így hát az emeberi táplálkozás értékes alkotóeleme. A tökök zömmel narancsszínű húsa a nagy karotinoidaránynak köszönheti intenzív tónusát.  A karotinoidok sorába tartozik a béta-karotin, amely a szervezetben zsír jelenlétében A-vitaminná alakul. Az A-vitamin védelmet nyújt a daganatos betegésgekkel, az érelmeszesedéssel és a keringési problémákkal szemben. A kálium is a tökök egyik jelentős ásványi anyaga, amely biztosítja az emberi szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza  a vízháztartást.

A sütőtök magja pörkölve kellemes "ropogtatnivaló". A hagyomány sokféle pozitív hatást tulajdonít a tökmagnak, ezek skálája az afrodiziákumtól a jól bevált féreghajtó szerig terjed. AZ orvostudomány szempontjából azonban a tökmagnak a húgyúti megbetegedésekkel szembeni harcban van a legfontosabb szerepe.

A tökmagolaj 50%-ot meghaladó linolsavtartalmának köszönhetően a vér koleszterinszintjének csökkentésében játszik fontos szerepet. A tökmagolajat rendszerint hideg állapotában használják pácokhoz, salátaöntetekhez. A konzervipar az utóbbi években kiváló ivóleveket is készít a sütőtökből. Gyümölcsízek (nem nagyon nemes) töltelékanyagaként is használják.

November közepén van szezonja; ilyenkor minden zöldségesnél, szupermarketben és piacon roskadoznak alatta a polcok. Aki ilyenkor bespájzolja, egész télen fogyaszthatja.

Részlet a Tökételek c. könyvből >>

értékelés