No SSO cookie

Téli melengető: a céklaleves!

Utolsó változtatás: 2010-11-11 | Első közzététel: 2010-11-10
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Téli melengető: a céklaleves!
Sokan kedvelik a céklát tartalmazó ételeket, de mivel időt igényel az elkészítésük, ritkábban kerülnek asztalra ezek a jellegzetes ízű ennivalók.


A cékla változatos felhasználási módjai

 

Ha mégis rászánjuk magunkat, húzzunk gumikesztyűt a kezünkre, különben úgy fogunk kinézni, mint "A texasi láncfűrészes mészárlás" című film szereplői.

A sült cékla megtartja eredeti ízét, de főzve csak akkor nem veszti el tápanyagait, ha a szárának a tövét nem vágjuk le a gyökérről.

 

Érdekességek a céklalevesről

 

Sokan úgy hiszik, hogy a céklaleves, vagy más elnevezéssel a borscs, az orosz konyha jellegzetessége. Pedig Ukrajnából származik, de elterjedt számos kelet- és közép-európai országban is.

 

Céklaleves-készítése

 

Céklaleves füstölt paprikával - céklás recept ínyenceknek


Hozzávalók a leveshez:

  • 750 g cékla
  • 1 darab pucolatlan vöröshagyma
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 3 db. babérlevél
  • olívaolaj
  • 10 ml méz
  • 10 ml balzsamecet
  • 750 ml sűrített marhahúsleves
  • 7 ml füstölt paprika (erősen vagy közepesen csípős)
  • 1 sült bugonya (nem kötelező)
  • tejföl (nem kötelező)

 

A céklaleves elkészítése


Készítsük elő a hozzávalókat, úgy amint az a receptben le van írva. Helyezzük a céklát, a hagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet és a sót a sütő edénybe, és öntsünk rá egy kevés olívaolajat. 200°C-on, körülbelül 60-90 perc alatt puhára sül.

 

nyers-sült-cékla

 

Vegyük ki a céklát az edényből, húzzuk le a héját (ne felejtsük el a kesztyűt), vágjuk négybe, és tegyük egy nagyobb fazékba. Adjuk hozzá a hagymát (a héja nélkül), és engedjük fel a húslevessel. Tegyük bele a többi hozzávalót is, és forraljuk fel. Főzzük kis lángon 30 percig. Turmixoljuk le az egészet, mert pürésítve az igazi!

 

Fortélyok a céklaleves elkeszítéséhez


  • Vegyünk ki egy céklát a levesből, és vágjuk apró kockákra
  • A sült burgonya héját húzzuk le, a belsejét pedig törjük össze
  • Tegyünk egy adag forró levest a tálba, adjuk hozzá a burgonyát, tetejére szórjuk a céklakockákat, és tejföllel tálaljuk
  • Pár csepp olívaolajjal is ízesíthetjük
  • Friss, ropogós rozskenyeret kínáljunk mellé

Szólj Te is hozzá!