No SSO cookie

Ismerjük meg a turbolyát!- receptekkel

Utolsó változtatás: 2010-08-25 | Első közzététel: 2010-03-28
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ismerjük meg a turbolyát!- receptekkel
A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízű növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható.

A turbolya illó olajat, glikozidát, keserű anyagot tartalmaz. A  zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

 

Teája vese, hólyag, légzőszervi és emésztőszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

Receptek:

Turbolyaleves

Két marék turbolyát csipegessünk le a száráról, vegyünk hozzá 6-8 sóskalevet és ½ kg levescsonttal, sóval, 2 liter vízzel, és lassan forralva másfél óráig főzzük. Aranysárga rántást készítünk, késhegynyi paprikával törött borssal ízesítjük és rászűrjük a levest. A levesestálba 1 tojás sárgájával elhabart 1 dl tejfölt teszünk és arra szedjük a levest. Pirított zsemlekockával tálaljuk.

 

turbolya


Vértisztító teakeverék:

1-1 csomag turbolyafű, diólevél, tarackgyökér, édes kömény, bengekéreg keverékéből 1 evőkanállal veszünk 3 dl vízhez. Pár perc forralással főzetet készítünk, amelyet este lefekvés előtt megisszuk.


Szólj Te is hozzá!