No SSO cookie

Hogyan ültessünk gyömbért?

Utolsó változtatás: 2016-10-24 | Első közzététel: 2011-07-14
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan ültessünk gyömbért?
A gyömbér (Zingiber officinale) egy növény, melynek sok nedvességre, és melegre van szüksége, és ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára bárhol nevelhető. Aki gyömbér termesztésbe akar kezdeni, tanácsos tavasszal friss gyökeret vásárolnia az üzletből... 

A gyömbér


  • Neve: Zingiber Officinale
    gyomber-levelek
  • Család: Zingiberaceae
  • Magasság: 0,60-1,20 méter
  • Virágzási időszak: szezonban
  • Napigénye: részben árnyékos helyek
  • Vízigénye: közepes mennyiségű, nedves
  • Gondozása: gondozást igényel

 

Ez a trópusi növény, melynek sok nedvességre, és melegre van szüksége, árnyékos helyre épített melegházban vagy cserépben nevelhető.

 

Hogyan gyökereztessünk gyömbért?


Aki gyömbér termesztésbe akar kezdeni, tanácsos tavasszal friss gyökeret (ne legyen kiszáradva, vagy megfagyva) vásárolnia. A gyökeret hosszában két részre kell vágni, hogy azon végig rügyek képződhessenek. Hagyjuk két napig száradni, majd palánátázzuk termékeny, száraz földbe. Fokozottan locsoljuk, amíg kibújik a földből, mert a túlzott locsolástól megpenészesedhet a gyökere.

 

gyömbér hajtása

 

Ha kinőtt, locsoljuk gyakran, havonta tápoldatozzuk a talajt, és tartsuk árnyékos helyen. Ha a hely megengedi, akár 1,2 méter magasra is nőhet. Ha a kinti hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökken, vigyük meleg helyre a gyömbért. Hideg, nedves talajban megpenészesedhetnek a gyömbér gyökerei. Szüretelés előtt hagyjuk pár hónapot, hogy megerősödjön, és kifejlődjön a gyökértörzse. Az új hajtások leszedhetőek, a többit hagyni kell tovább nőni.

A gyömbér az egyik legismertebb fűszer.

 

 

A gyömbérrel felmerülő gondok


A gyökértörzs megfagyhat hideg, nedves időben.

 

Mire használhatjuk a gyömbért?


A nyers vagy fagyaszott gyömbér törzsét lereszelik, és fűszerként levesek, sültek, vagy más húsból, szárnyasból, tengeri élőlényekből készült ételek ízesítéséhez használják. A rügyei is fogyaszthatók, megszárítva, megdarálva sütéshez, édességek, pudingok ízesítésére alkalmasak.


Szólj Te is hozzá!