No SSO cookie

Minden, amit a chili paprikáról tudni kell - 3. rész

Utolsó változtatás: 2010-09-16 | Első közzététel: 2010-09-13
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Minden, amit a chili paprikáról tudni kell - 3. rész
A chilik gyorsan virágoznak és érnek, a gyorsaság fajtától és hőmérséklettől függ. Az első chiliket zölden is leszedhetjük, amint megnőttek, vagy megvárhatjuk, amíg megérnek. Nézzük meg, hogy hogyan használhatjuk fel őket! 


A chili paprika szedése

 

Ha chili port vagy őrölt chilit szeretnénk készíteni belőlük, akkor jó, ha a növényen hagyjuk őket, amíg összezsugorodnak és megszáradnak.

Friss fogyasztásra vágjuk vagy szakítsuk le a növényről a chili paprikákat, amíg még fényesek és húsosak. Amennyiben leszakítjuk róluk, felfelé húzzuk, a termés irányával ellentétben. Így le kell szakadnia a szár tövénél, anélkül, hogy megsértenénk a kis ágacskát.

A leszedett gyümölcs egy hétig áll meg a hűtőben zárt zacskóban. Többféleképpen meg lehet szárítani, szárítóban, a napon, de akár fel is fűzhetjük és felakaszthatjuk valahova. Megtörhetjük cayenne-i borsnak vagy megőrölhetjük chili port vagy őrölt chili paprikát készítve belőle.

 

Figyelmeztetés



A chili paprikát ne együk magában!


A friss chili paprika vágása után mossuk meg jól a kezünket. Vigyázzunk, hogy ne érjen a bőrünkhöz, különösen a szemünkbe ne kerüljön! A legcsípősebb chili paprikák akár vakságot is okozhatnak, és ez nem vicc. Amikor száraz chilivel dolgozunk, vigyázzunk, hogy ne lélegezzük be a port, és ne kerüljön a szemünkbe.

 

Chili termesztése permakultúrás kertben


A chilik nemcsak erősek, de szépek is, de úgy tűnik, hogy a legszebbek a kevésbé szívós fajták. Jobb talajra, több figyelemre van szükségük, nem élnek sokáig, és még sorolhatnánk, ezért sokan csak az úgymond maguktól növő fajtákat termesztik. A chilik önbeporzók, de néha kereszteződnek is. Ha a saját magjainkat vetjük el, és több változatot is termesztünk, akkor az új palánták lehet, hogy az elődjükre fognak hasonlítani, de az is lehet, hogy egy érdekesen új keverék jön létre.

A legszívósabb és legtermékenyebb fajta, amit mindenki tud termeszteni, egy nagy ˝Bird Eye˝ fajta bokor. Ezek a paprikabokrok két méterre nőnek, és tele vannak paprikákkal. A rajtuk termő kis chili paprikák elképesztően csípősek. A vad madarak szeretik őket (ugye nem tudtátok, hogy a madarak nem érzik a csípős ízt?), akárcsak a tyúkok. A magokat a madarak és a tyúkok hordják széjjel, ezért folyton metszeni kell a bokrokat.

 

 

Konyhai használatra egy cayenne fajtát ajánlunk, ez egy közepes nagyságú bokor sötét levelekkel és hosszú, vékony gyümölcsökkel, amelyek közepesen csípősek. Jó, ha a konyhaajtóhoz közel vetjük, így csak ki kell lépni a friss chili paprikáért. Egyes paprikákat nem szedünk le róluk, ezek lehullnak a földre és újra kicsíráznak, és innen aztán újra el lehet ültetni őket.

Van évelő fajta chili is, amit szintén ajánlott termeszteni. Ezek egész évben teremnek, habár nem annyit, mint a többi fajták. A gyümölcse kissé szélesebb és rövidebb, mint a cayenne paprikáké. Ez a paprika nem csípős, így a csemegepaprika vagy a közönséges paprika helyett lehet használni főzéskor. Salátákba viszont már nem lehet használni, mert nem annyira édesek, zamatosak és ropogósak, mint az igazi csemegepaprikák, de főzni nagyszerűen lehet velük.


Szólj Te is hozzá!