No SSO cookie

Hogyan védjük a paprikát a baktériumos levélfoltosságtól?

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2010-05-12
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan védjük a paprikát a baktériumos levélfoltosságtól?
A paprikát számos kártevő és betegség fenyegeti a termesztése során. A termelők által a legveszélyesebbnek tartott baktériumos levélfoltosság és levélhullás évről évre komoly károkat okoz.

 

A paprika levélfoltosságát a Xanthomonas campestris pv. Vesicatoria baktérium okozza.

Hogyan fertőződik meg a növény? Ez a baktérium sebeken, légzőnyílásokon jut a növénybe víz közvetítésével, elsősorban felverődő esőcseppek, vagy öntözővíz formájában egyik növényről a másikra. Fertőzési forrásai a talajban maradt növényi maradványok, a fertőzött palánta és vetőmag. A fertőzésnek kedvez a magas (27-30 Celsius fok) hőmérséklet és a magas páratartalom.

 

paprika foltossága


További kiváltó ok az időjárás okozta stresszhatás, amely a paprikanövények legyengülését, fejlődésük leállását okozza.

 

A baktériumos levélfoltosság tünetei: A tünetek, ahogy betegség neve is utal rá, elsősorban a levélen jelentkeznek, a kórokozók itt hatolnak a növénybe. A levél fonákján hegszerű, 2 mm-es foltok jelennek meg. A levelek felszínén a foltok (hólyagok) vizenyős, olajos foltokként mutatkoznak, melyek idővel elhalnak, szélüket sárgás-barnás gyűrű veszi körül. A fertőzött levelek lehullnak, a palánták felkopaszodnak, fejlődésükben visszamaradnak. A növény szárán kissé kiemelkedő, hosszú, ovális foltok jelennek meg. A termésen sötét, varas foltokat láthatunk, a bogyó esztétikailag jelentősen sérül (nehezebben eladható). Erős fertőzés hatására a magvak megbarnulnak. Csapadékos évjáratokban egyes körzetekben komoly károkat okoz ez a betegség.

 

Hogyan védekezzünk a paprika batériumos levélfoltossága ellen?

Növényvédő szerekkel a betegség terjedését csak részben tudjuk megoldani. A réztartalmú szerek alkalmazása elterjedt, főleg az első tünetek megjelenésekor. Komoly előrelépést jelent a paprika hibridek nemesítésében a xanthomonas-rezisztens fajták bevezetése a termesztésbe. Fűszerpaprikában, blocky típusú paprikában voltak, vannak már rezisztens fajták. De az egészséges vetőmag vásárlása, a csávázás, a vetésváltás is jó megelőzés. Mivel a baktériumnak kedvez a magas páratartalom, ezért mérsékelt öntözést végezzünk, gyakran szellőztessünk (a zárt termesztőberendezésben).

 

Moravcsík Péter, kertészmérnök

www.jógazda.sk


Szólj Te is hozzá!