No SSO cookie

Szokatlan egzotikus zöldségek - 2. rész

Utolsó változtatás: 2011-02-22 | Első közzététel: 2011-02-23
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Szokatlan egzotikus zöldségek - 2. rész
Ebben a második részünkben folytatjuk a szokatlan és különleges zöldségek sorát. Cikkünkben szót ejtünk a tomatillóról, a kínai hosszú babról, az Oca és édesburgonyákról és a cukorgyökérről.

Tomatilló


Ha szereted a mexikói konyhaművészetet, akkor ez a hozzávaló nélkülözhetetlen. A tomatilló olyan a salsának, mint a burgonya a chipsnek. Rokon a zsidócseresznyével, és a zöld vagy lilás paradicsomhoz hasonló gyümölcsöt papírvékony burok veszi körül: hámozd meg, és fogyaszd akár egy kemény, csípős nyers paradicsomot salátákban. Vagy ha igazi salsát akarsz akkor vágd össze korianderrel, zöld citrommal és chilivel.

Termesztése: Ha tudod, hogyan kell paradicsomot termeszteni, akkor a tomatillóval sem lesz gondod. Ugyanazokra a feltételekre van szüksége: egy meleg napos helyre az üvegházban és elég vízre, és ugyanolyan tápoldaltra, amivel a paradicsom palántákat is öntözöd. A paradicsommal ellentétben nincs szüksége pátyolgatásra; egy méter magas, széles bokros növénnyé fejlődik.

Elkészítése: Hántsd le a héját, vágd fel és keverd össze aprított korianderrel, adj hozzá két gerezd apróra vágott fokhagymát és annyi aprított chili paprikát, amennyire fűszeresen szereted a klasszikus salsa verdet.

 

tomatillo

Tomatilló

 

A kínai hosszú bab (más nevein: méteres bab, sprágabab, kígyóbab)


Ebben az országban a méteres bab név enyhe túlzás, mivel nem tudunk elegendő meleget biztosítani a számára, megnőjön akkorára. Lehet jobb lenne, ha a többi neveit használnánk, mint például az asparagus bab, kígyó bab, vagy kínai hosszú bab kifejezéseket. Bárhogyan is nevezed, készülj fel, mert nem a legegyszerűbb feladatra válalkozol. Ha lehántod a külső héját, akkor jutalmul a legnagyszerűbb babokat kapod, amit valaha is termesztettél.

Termesztése: A meleg kulcsfontosságú. A kínai hosszú bab megköveteli az üvegházat, és még nagy adag szerencsére is szükség van az időjárással kapcsolatosan.  Késő tavasszal ültesd jó földbe, és használj langyos vizet a  növényt öntözésére. Sokat szeret mászkálni a növény, tehát gondoskodj elég támasztékról.

Elkészítése: Szedd le a babot amíg még zsenge, mert akkor van a legjobb íze  – olyan az íze, mint a Francia babnak. Párolva köretként használhatod, vagy akár egy szokatlan hozzávalóként a salátákban.

 

kinai-hosszu-bab

Kínai hosszú bab

 

Oca


Az Oca gumókat ugyanolyan könnyű termeszteni, mint a burgonyát; enyén citromos íze van. Mi több, a lóhere alakú leveleivel és a hízelgő narancs virágaival ez a kedves növény eléggé vonzó ahhoz, hogy a virágok között is helyet kapjon.

Termesztése: Helyezd a gumókat tavasszal egy komposzttal ellátott széles ágyásba. Lassan indulnak meg, ezért légy türelmes, és tartsd melegen őket, amíg jól meg nem nőnek. Csak akkor ültesd ki a szabadba, ha már elmúlt a fagyveszély. A gumók csak akkor fejlődnek igazán, amikor már rövidebbek a nappalok késő ősszel, tehát várj a kiásásukkal.

Elkészítése: Kapard le a gumókat, de ne foglalkozz a hámozással. Készítsd el, mint a  krumplit, 15-20 percig főzd vagy locsold le olíva olajjal majd süsd át.

 

oca-gyoker
Oca

 

Édesburgonya


Az édesburgonyát meglepően egyszerű mifelénk termeszteni. Válassz egy olyan fajtát, ami alkalmazkodik a hidegebb éghajlathoz, mint amilyen a 'Beauregard', és biztosíts számára elég helyet, mert nagyon gyorsan növekszik, tehát tartsd melegen, és óvjad a csigáktól.

Termesztése: Kezd a metszéssel vagy a dugványozással, hármasával egy termékeny konténerben tavasszal. Az édesburgonya érzékeny a hidegre, tehát kinti termesztésnél takard le fekete polietilénnel, hogy melegen tartsd a gyökereket.  Nagyon jól nőnek üvegházban, gyakran kell öntözni, és így nagy gumókra számíthatsz késő ősszel.

Elkészítése: Hasonló az elkészítése a hagyományos burgonyáéhoz; meg lehet főzni édes keverékben (fele-fele arányban keverheted krumplival, ha ez túl édes számodra) vagy meg kell locsolni olíva olajjal, és közepesen meleg sütőben megsütni. Igazán ízletes.

 

edesburgonya
Édesburgonya

 

Cukorgyökér


A cukorgyökér lehet, hogy mára már kiment már a divatból, de Erzsébet királynő idejében egy nagyra becsült különlegességnek számított. A cukorgyökér úgy néz ki, mint egy csokor paszternák, és annyira édes, hogy még nyersen is fogyasztható. Nagyon kicsire nő, szép fehér virágjai vannak. Évelő növény, gyökeret ereszt, amiből jövő évben nő ki az új növény.

Termesztése: Ha a paszternák és a sárgarépa termesztésével tisztában vagy, akkor a cukorgyökérrel sem lesz gondod. A türelemre viszont szükséged lesz: 2 évbe kerül, amíg a növény eléri a teljes nagyságát, és termést hoz. Márciusban vesd el a magot 30 centiméter távolságra egymástól.

Elkészítése: A tavaszi hajtások ehetők, úgy készítsd el, mint a bambusz hajtásokat. Mindig annyi őszi gyökeret áss ki, amennyire szükséged van, és párold, amíg megpuhul, majd vajjal és kevés sóval ízesítve már tálalható is.

 

cukorgyoker
Cukorgyökér

<< Előző oldal


Szólj Te is hozzá!