A keleti békakorsó (Sium sisarum)
A keleti békakorsó Kínában honos növény, a kereskedőknek köszönhetően nagyon hamar ismertté vált Rómában, ahol igencsak nagy becsben tartották. Annyira népszerűvé vált, hogy Tiberius római császár adóként fogadta el a növényt.

A keleti békakorsó vagy cukorgyökér (Sium sisarum) termesztése és felhasználása

 

A XVI. század idején az észak-európai konyha kulináris újjászületésnek örvendezhetett a keleti békakorsó bevezetésének köszönhetően; a növény gyökere igen keresett csemege lett. A parasztok az étrendjük kiegészítőjeként használták, gyakran függtek a bőségesen termő növénytől a táplálékukat illetően. A századfordulókor ezen növény népszerűsége drasztikusan csökkent, de a mai napig számtalan ember élvezi az ízletes gyökerét.         

Ez az évelő lágyszárú növény az első két évben kb 1 méter magasra nő, aztán elérheti az akár 1,80 méter magasságot is. A keleti békakorsó vagy cukorgyökér legjobban a gazdag, jó vízelvezetésű, alkáli talajban fejlődik, a teljes napfényt kedveli, ugyanakkor eltűri az enyhe árnyékot is. A magokat tavasszal, az utolsó fagy után kell elvetni. Amikor a növény kihajt, metsszük vissza kb 30 cm-rel. A keleti békakorsó nem alkalmas benti termesztésre. Ezen növény eléggé ellenálló, könnyen viseli az extrém hőmérsékletet, mint például a forróságot és a túlzott fagyot. Betegségek és rovarok, kártevők nem igazán támadják meg. Tavasszal gyűjtsük be a fiatal hajtásokat. Az ősz a legalkalmasabb a gyökerek kiásására. A gyökereket hagyjuk a földben ameddig szükség lesz rájuk, ha a földből kiszedjük, a gumók megfagyhatnak.

 

cukorgyoker-sium-sisarum
A keleti békakorsó vagy cukorgyökér (Sium sisarum)

 

A keleti békakorsó szegélynövényként is igencsak megállja a helyét, a késő tavasztól kora őszig nyíló kis illatos csoportos fehér virágai igen kedves látványt nyújtanak. A növény gumói mondhatni sokoldalúak, többféle módon is lehet fogyasztani őket. A hajtásokat lehet párolni vagy stir-fry módra (kevergetve pirítani) elkészíteni csakúgy, mint a bambusz hajtásokat, míg a gyökereket elkészíthetjük úgy, ahogy a spárgát. Enyhén főzzük meg vagy pároljuk a gyökereket és vajjal meg sóval, vagy fehér szósszal tálaljuk. Különböző húsételekhez, párolt ételhez/húshoz, zöldség alapú pástétomokhoz és a hagyományos kínai stir-fry módra készített ételekhez használhatjuk. A gumókat eltehetjük ecetes lében; a hideg húsok és saláták mellé használhatjuk.

A gyökér hasonlít az édesburgonyára, meglehet sütni, párolni, főzni vagy pirítani. A keleti békakorsót igazán sokoldalúan fel lehet használni. A fás magháza nem ehető, tehát főzés előtt távolítsuk el. Nem igazán rendelkezik gyógyító hatással, azonban ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, enyhe vizelethajtóként szolgálhat.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Több éves szobahibiszkuszomat próbálom egy fél éve "gyógyítani"

A hajtás levágása feltehetőleg megoldja a problémát.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.