Hogyan készítsünk kandiscukrot?
A kandiscukor egy olyan egyszerű édesség, melynek elkészítése akár tudományos kísérletnek is megfelel. A folyamat akár egy hétig is eltarthat, de nagyon jó móka nézni, hogy hogyan nőnek a cukorkristályok. Nézzük hát, hogy hogyan készül!

Hogyan készül a kandiscukor?

 

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a cukorszirup mennyisége attól függ, hogy mekkora befőttes üveget használunk. Ha több kandiscukrot akarunk készíteni, használjunk több üveget és több pálcikát, szükség szerint kétszerezzük vagy akár háromszorozzuk meg a cukorszirup mennyiséget.

 

A kandiscukor elkészítése


Hozzávalók:

  • 2 csésze víz
  • 4 csésze cukor
  • 1/2-1 teáskanál íz kivonat vagy olaj (tetszőlegesen)
  • ételszínezék (tetszőlegesen)
  • befőttes üveg
  • pálcika, nyárs vagy cérna

 

1. Készítsük elő a szükséges tárgyakat: vegyünk egy befőttes üveget, és mossuk meg alaposan forró vízben. Vágjunk le egy darab vastag pamutfonalat néhány centivel hosszabbra, mint az üveg magassága és csavarjuk rá egy ceruzára. Helyezzük a ceruzát az üveg szájára, és addig tekerjük, amíg a fonal 2.5 cm-re lesz az üveg aljától.

Csíptessünk egy gémkapcsot a fonal tetejére, hogy tartsa, amikor elkezd formálódni, és ellenőrizzük, hogy biztosan egyenesen lógjon az üvegbe. Ehelyett, használhatunk fanyársat is a kandiscukor tartópálcikájaként, a fémkapocs helyett pedig ruhacsipeszt használhatunk.

 

2. Nedvesítsük be a fonalat vagy a fanyársat és forgassuk meg a szemes cukorban. Ebbe az alaprétegbe fognak majd „kapaszkodni" a cukorkristályok, amikor elkezdenek formálódni. Amíg a cukorszirupot készítjük tegyük félre a fonalat vagy a nyársat.

 

3. Tegyünk vizet egy közepes méretű edénybe, és helyezzük a tűzhelyre. Kezdjük el hozzáadni a cukrot, egyszerre csak egy csészével, minden alkalommal kavargassuk meg. Megfigyelhetik, hogy minden egyes adagolás után a cukor egyre nehezebben olvad el. Folyamatos kavargatás mellett, addig főzzük a szirupot, amíg belekerül és fel is olvad az összes cukor. Ezután vegyük le az edényt a tűzről.

 

4. Ha ételszínezéket vagy íz kivonatot akarunk használni, akkor azt most adjuk a sziruphoz. Ha kivonatot használunk, adjunk hozzá egy teáskanállal, de ha ízesítő olajat, akkor csak fél teáskanállal. Vigyázzunk, nehogy a lábashoz közel álljunk, mivel a gőzzel kiáradó illat nagyon erős lehet. Tegyünk hozzá 2-3 csepp ételszínezéket is, és kavarjuk el, hogy a szirup még színesebb legyen.

 

5. Hagyjuk a szirupot kb. 10 percig hűlni, aztán öntsük bele az előkészített üvegbe. Engedjük bele a cukrosfonalat vagy nyársat úgy, hogy az 2,5 cm-re legyen az aljától.

 

6. Az üveget óvatosan helyezzük hűvös helyre, távol az erős fényhatástól ahol zavartalanul pihenhet. takarjuk le a tetejét fóliával vagy papírtörlővel.

 

 

7. A kristályok már 2-4 óra múlva elkezdenek formálódni. Ha 24 óra múlva nem látszik semmi változás a nyárson vagy a fonalon, akkor próbáljuk meg újra felforralni a cukorszirupot, és olvasszunk fel benne még egy csésze cukrot. Aztán öntsük vissza a befőttes üvegbe, és tegyük bele újra a fonalat vagy a nyársat.

 

8. Addig hagyjuk nőni a kandiscukrot, amíg eléri a kívánt méretet. De túl nagyra se hagyjuk, mivel akkor ráragadhat az üveg szélére. Amint elérte a kívánt méretet, vegyük ki, és hagyjuk néhány percig száradni, aztán már ehetjük is, vagy egy fóliába tekerve akár későbbre is eltehetjük.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mely kúszó és sövény növények nem mérgezőek?

Mezei juhar, gyertyán, orgona, lepényfa, narancseper, homoktövis. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Illatos

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.