Hogyan készítsünk karamellt otthon?
Ennénk valami finom édességet? Íme, egy könnyű házi készítésű ízletes és lágy karamell recept. Ezt a receptet azért is érdemes kipróbálni, mert akár több hétig is eláll, így hosszabb ideig élvezhetjük a karamell lágy ízét.

A házi készítésű karamell receptje


Hozzávalók:

  • 2 csésze magas zsírtartalmú tejszín
  • 1/2 csésze sűrített tej
  • 2 csésze könnyű kukorica szirup
  • 1/2 csésze víz
  • 2 csésze kristálycukor
  • 1 csomag (vagy 110 gramm) darabokra vágott, puha vaj


Helyezzünk egy kisebb méretű lábast alacsony fokú tűzhelyre, és tegyük bele a magas zsírtartalmú tejszínt és a sűrített tejet. Ezeket csak felmelegítjük, nem pedig forrósítjuk, nehogy később, amikor összekeverjük a forró karamell megszilárduljon.

 

Keverjük össze a hozzávalókat


Egy másik nagyobb lábasba tegyük bele a vizet, a kukorica szirupot és a cukrot, majd közepes hőfokon melegítsük fel. Addig kavarjuk, amíg a cukor meg nem olvad. Ezután helyezzünk bele egy háztartási hőmérőt és hűtsük le közepes hőmérsékletűre. Aztán töröljük le az oldalát, hogy a keverék ne legyen szemcsés.

 

 

A keveréket forrásig melegítjük, és hagyjuk, amíg eléri a 120 Celsius fokot. Most tegyük hozzá a puha vajdarabokat, és a meleg tejszín keveréket. Megfigyelhetjük, hogy a hőmérséklet lényegesen csökkenni fog.

Folytassuk a karamell főzését, folyamatosan kavargassuk, nehogy odaégjen az aljára. Addig főzzük, amíg eléri a 118 Celsius fokot, és a karamell gyönyörű sötét aranybarna színű lesz.

 

A karamell megszilárdul



Amint elérte a 118 Celsius fokot vegyük le a karamellt a tűzről, és azonnal öntsük bele egy kifóliázott és olajozott tepsibe. Hagyjuk, hogy az édesség teljesen megszilárduljon.

 

Szeleteljük fel a karamellt


Amikor a karamell már megszilárdult, és lehet vágni, vegyük ki a serpenyőből, fordítsuk fejjel lefelé, és tegyük rá egy vágódeszkára. Vegyük le a fóliát az aljáról. Egy nagy kést olajozzunk meg, és szeleteljük fel a karamellt 2-3 cm-es csíkokra. Ha a kés ragadni kezd, töröljük le, és olajozzuk meg ahányszor csak szükséges.

 

 

Csomagoljuk be a karamellt


A karamelleknek gyönyörű lágyaknak és rugalmasoknak kell lenniük. A lágy szerkezetének köszönhetően idővel kinyúlik és elveszti alakját, ezért a szeletelés után jól be kell csomagolni.

Én általában zsírpapírba szoktam csomagolni a karamellt és egyszerűen csak megcsavarom a végeit. Akár alumínium fóliát is használhatunk vagy belemárthatjuk csokoládéba is.

Ezek a karamellek nagyszerűen olvadnak a szájban, finom krémes és vajas ízűek, és szoba hőmérsékleten akár hetekig is elállnak, tehát újra és újra kiélvezhetjük az ízüket.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Dinnye palántám összes levele össze van zsugorodva, deformálódott, van, ami meghalt. . .

Nagy baj nincsen még velük, várni kell egy picit. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Csipegetünk...

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.