Hogyan készítsünk karamellt otthon?

5
Hogyan készítsünk karamellt otthon?
Ennénk valami finom édességet? Íme, egy könnyű házi készítésű ízletes és lágy karamell recept. Ezt a receptet azért is érdemes kipróbálni, mert akár több hétig is eláll, így hosszabb ideig élvezhetjük a karamell lágy ízét.

A házi készítésű karamell receptje


Hozzávalók:

  • 2 csésze magas zsírtartalmú tejszín
  • 1/2 csésze sűrített tej
  • 2 csésze könnyű kukorica szirup
  • 1/2 csésze víz
  • 2 csésze kristálycukor
  • 1 csomag (vagy 110 gramm) darabokra vágott, puha vaj


Helyezzünk egy kisebb méretű lábast alacsony fokú tűzhelyre, és tegyük bele a magas zsírtartalmú tejszínt és a sűrített tejet. Ezeket csak felmelegítjük, nem pedig forrósítjuk, nehogy később, amikor összekeverjük a forró karamell megszilárduljon.

 

Keverjük össze a hozzávalókat


Egy másik nagyobb lábasba tegyük bele a vizet, a kukorica szirupot és a cukrot, majd közepes hőfokon melegítsük fel. Addig kavarjuk, amíg a cukor meg nem olvad. Ezután helyezzünk bele egy háztartási hőmérőt és hűtsük le közepes hőmérsékletűre. Aztán töröljük le az oldalát, hogy a keverék ne legyen szemcsés.

 

 

A keveréket forrásig melegítjük, és hagyjuk, amíg eléri a 120 Celsius fokot. Most tegyük hozzá a puha vajdarabokat, és a meleg tejszín keveréket. Megfigyelhetjük, hogy a hőmérséklet lényegesen csökkenni fog.

Folytassuk a karamell főzését, folyamatosan kavargassuk, nehogy odaégjen az aljára. Addig főzzük, amíg eléri a 118 Celsius fokot, és a karamell gyönyörű sötét aranybarna színű lesz.

 

A karamell megszilárdul



Amint elérte a 118 Celsius fokot vegyük le a karamellt a tűzről, és azonnal öntsük bele egy kifóliázott és olajozott tepsibe. Hagyjuk, hogy az édesség teljesen megszilárduljon.

 

Szeleteljük fel a karamellt


Amikor a karamell már megszilárdult, és lehet vágni, vegyük ki a serpenyőből, fordítsuk fejjel lefelé, és tegyük rá egy vágódeszkára. Vegyük le a fóliát az aljáról. Egy nagy kést olajozzunk meg, és szeleteljük fel a karamellt 2-3 cm-es csíkokra. Ha a kés ragadni kezd, töröljük le, és olajozzuk meg ahányszor csak szükséges.

 

 

Csomagoljuk be a karamellt


A karamelleknek gyönyörű lágyaknak és rugalmasoknak kell lenniük. A lágy szerkezetének köszönhetően idővel kinyúlik és elveszti alakját, ezért a szeletelés után jól be kell csomagolni.

Én általában zsírpapírba szoktam csomagolni a karamellt és egyszerűen csak megcsavarom a végeit. Akár alumínium fóliát is használhatunk vagy belemárthatjuk csokoládéba is.

Ezek a karamellek nagyszerűen olvadnak a szájban, finom krémes és vajas ízűek, és szoba hőmérsékleten akár hetekig is elállnak, tehát újra és újra kiélvezhetjük az ízüket.

értékelés