Mitől korompenészes a gyümölcs?
Mi az a fekete bevonat, ami a körte- és szilvafák levelein és gyümölcsein, valamint a borsón, a hagymán és a dísznövényen is megjelent?

Mi az a korompenész?

Mi az a fekete bevonat, ami a körte- és szilvafák levelein és gyümölcsein, valamint a borsón, a hagymán és a dísznövényen is megjelent?

Mitől korompenészesek a gyümölcsök?

A korompenész a növények felületén barnásfekete v. zöldes-fekete, aránylag könnyen letörölhető bevonatot alkot. A korompenész gyűjtőnév, különböző gombákból álló populációt foglal össze (Capnodiaceae és Atichiaceae családokba tartozó tömlős-gombák és különböző, sötét színű konídiumos gombák). Szűkebb értelemben korompenésznek nevezzük gyümölcsfákon, komlón stb. a levéltetvek cukros váladékában (mézharmat), v. legyengült, főleg üvegházi növények levelein fellépő sötét színű gombákat. Ezek akadályozzák a növények asszimilációs tevékenységét és így károsak.

Tágabb értelemben korompenésznek neveznek minden feketés színű, szaprofiton gomba-bevonatot, így az érett v. gyengült gabonán, borsón, hagymán, elszáradt növényi részeken stb, gyakran fellépő Cladosporium, Alternaria, Stemphylium fajokat is.

Védekezésül a levéltetvek irtása, kedvező tenyészfeltételek biztosítása, üvegházban pedig a páratartalom csökkentése (szellőztetés) ajánlatos. Erre a célra sokféle rovarölő szer áll rendelkezésünkre, amelyek közül a legismertebbek a Bi 58 EC, a Decis 2,5 EC és a Chinetrin 25 EC. Ha időben permetezünk, akkor megelőzzük a korompenész kialakulását.

 

kortelevelbolha2
Körtelevélbolha kárkép körtefán

 

A körtefákon a korompenész létrejötte sokszor a körtelevélbolha (Psylla pyri) hirtelen és tömeges elszaporodásának a következménye. A kártevő által megtámadott fán olyan mennyiségben keletkezik a mézharmat, hogy szinte lecsöpög a fáról. Ellene  hatásos szer a Dimilin 25 WP.

Forrás:
Tuja.hu

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A dinnyéim ontják a virágot és a zöld tömeget, de sehol egy kis dinnye. Mi lehet a baj?

Elősegíthetjük a megtermékenyülést kézi megporzással is, az alábbi módon:

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.