5
Mitől korompenészes a gyümölcs?
Mi az a fekete bevonat, ami a körte- és szilvafák levelein és gyümölcsein, valamint a borsón, a hagymán és a dísznövényen is megjelent?

Mi az a korompenész?

Mi az a fekete bevonat, ami a körte- és szilvafák levelein és gyümölcsein, valamint a borsón, a hagymán és a dísznövényen is megjelent?

Mitől korompenészesek a gyümölcsök?

A korompenész a növények felületén barnásfekete v. zöldes-fekete, aránylag könnyen letörölhető bevonatot alkot. A korompenész gyűjtőnév, különböző gombákból álló populációt foglal össze (Capnodiaceae és Atichiaceae családokba tartozó tömlős-gombák és különböző, sötét színű konídiumos gombák). Szűkebb értelemben korompenésznek nevezzük gyümölcsfákon, komlón stb. a levéltetvek cukros váladékában (mézharmat), v. legyengült, főleg üvegházi növények levelein fellépő sötét színű gombákat. Ezek akadályozzák a növények asszimilációs tevékenységét és így károsak.

Tágabb értelemben korompenésznek neveznek minden feketés színű, szaprofiton gomba-bevonatot, így az érett v. gyengült gabonán, borsón, hagymán, elszáradt növényi részeken stb, gyakran fellépő Cladosporium, Alternaria, Stemphylium fajokat is.

Védekezésül a levéltetvek irtása, kedvező tenyészfeltételek biztosítása, üvegházban pedig a páratartalom csökkentése (szellőztetés) ajánlatos. Erre a célra sokféle rovarölő szer áll rendelkezésünkre, amelyek közül a legismertebbek a Bi 58 EC, a Decis 2,5 EC és a Chinetrin 25 EC. Ha időben permetezünk, akkor megelőzzük a korompenész kialakulását.

 

kortelevelbolha2
Körtelevélbolha kárkép körtefán

 

A körtefákon a korompenész létrejötte sokszor a körtelevélbolha (Psylla pyri) hirtelen és tömeges elszaporodásának a következménye. A kártevő által megtámadott fán olyan mennyiségben keletkezik a mézharmat, hogy szinte lecsöpög a fáról. Ellene  hatásos szer a Dimilin 25 WP.

Forrás:
Tuja.hu

értékelés