931. Hogyan kell fagyasztani a fűszernövényeket?
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!
A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!
A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát... A népmesékben javarészt pórul jár az, aki hazudik, hitünk szerint pedig egyenesen bűn a hazugság. Ebből is látszik, hogy ősidők óta elítéljük a hazugságot, és közben észre sem vesszük, hogy nap mint nap hazudunk...
Azt már tudjuk, hogy azok vagyunk, amit megeszünk. Azt is, hogy az a miénk, amit megeszünk. Az viszont újdonság lehet, hogy a férfierő mennyire függ az elfogyasztott ételek mennyiségétől és minőségétől...
Hányszor halljuk ezt a közmondást, ha valakit hasonlítani szeretnénk a családjához. Egyértelmű, egyszerű bölcsesség, hisz hogy is esne messzire az az alma, mikor a gravitáció befolyásolja .. Ahogyan a gének befolyásolják az öröklődést..
Vajon ez a régi bölcsesség valóban igaz? Mi a különbség félelem és ijedtség között? Jobb lehet az egyik, mint a másik? A félelem mindenképp egy tartós állapotot jelent, az ijedtség pedig egy hirtelen jött negatív hatásra adott reakciónk. De hogyan segít a szervezetünk, hogy "túléljünk"?
Nagy valószínűséggel Olvasónk valóban mirobalánt látott erdélyi kirándulása során. A Myrobalant a kertészek elsősorban kajszi-, és szilvafák alanyaként használják fel, erre oltják (szemzik) rá a nemes fajtát. A myrobalan a nagyon köves és a nagyon száraz talajok kivételéval mindenütt jól díszlik, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is jól tűri. <p>Ha vásárolni szeretne, tekintse meg a Szaknévsor rovatot, ahol ajánlatot kérhet díszfaiskoláktól, gyümölcsfaiskoláktól.
A barnuló, majd elszáradó leveleknek alapvetően három oka lehet, a kevés fény, a magas hőmérséklet vagy a vízhiány. A papagájvirágnál kucsfontosságú, hogy télen hűvös és jól megvilágított helyen tartsuk. Ilyenkor ritkábban, de tavasztól alaposan be kell öntözni, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. <p>Amennyiben fiatal növényt kapott, tavasszal mindenképpen ültesse át. A fejlett növényeket azonban nem szabad átültetni, mert az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép.
A köszméte ökológiai igényét tekintve jellemző, hogy a hűvösebb területeken érzi jól magát. Meleg területeken, forró nyarakon nemcsak a lombját veszti el, hanem gyakran a gyümölcs is megperzselődik, értéktelenné válik. <p>Talajjal szemben nem túl igényes, legjobban a középkötött vagy lazáb, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Egyre azonban figyelni kell, a levegőtlen talajt egyáltalán nem viseli el.
A sütőtök termését késő ősszel szedjük fel, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható.
A gyümölcsfákhoz hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van az évenkénti megújulásra. Tetemesebb kort megélt növényeink esetén nem elegendő csupán az átültetés, 2-3 évente újítsuk meg a töveket. A szobapáfrány esetén kora tavasszal végezzünk tőosztást, amikor 2-3 egyforma nagyságú tövet képezünk, és ezeket külön cserépbe ültetjük.