1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nagy valószínűséggel Olvasónk valóban mirobalánt látott erdélyi kirándulása során. A Myrobalant a kertészek elsősorban kajszi-, és szilvafák alanyaként használják fel, erre oltják (szemzik) rá a nemes fajtát. A myrobalan a nagyon köves és a nagyon száraz talajok kivételéval mindenütt jól díszlik, a magas talajvizet és az átmeneti vízborítottságot is jól tűri. <p>Ha vásárolni szeretne, tekintse meg a Szaknévsor rovatot, ahol ajánlatot kérhet díszfaiskoláktól, gyümölcsfaiskoláktól.
A barnuló, majd elszáradó leveleknek alapvetően három oka lehet, a kevés fény, a magas hőmérséklet vagy a vízhiány. A papagájvirágnál kucsfontosságú, hogy télen hűvös és jól megvilágított helyen tartsuk. Ilyenkor ritkábban, de tavasztól alaposan be kell öntözni, majd a következő öntözésig hagyjuk a földfelszínt kiszáradni. <p>Amennyiben fiatal növényt kapott, tavasszal mindenképpen ültesse át. A fejlett növényeket azonban nem szabad átültetni, mert az évenkénti virágzáshoz fontos a kinőtt cserép.
A köszméte ökológiai igényét tekintve jellemző, hogy a hűvösebb területeken érzi jól magát. Meleg területeken, forró nyarakon nemcsak a lombját veszti el, hanem gyakran a gyümölcs is megperzselődik, értéktelenné válik. <p>Talajjal szemben nem túl igényes, legjobban a középkötött vagy lazáb, levegős, jó vízgazdálkodású talajokat kedveli. Egyre azonban figyelni kell, a levegőtlen talajt egyáltalán nem viseli el.
A sütőtök termését késő ősszel szedjük fel, amikor megcsípte a dér, mert a húsa akkor ízletes igazán. Ez azt jelenti, hogy csak az érett sütőtököt szabad leszedni, kocsánnyal együtt. Fagymentes, száraz helyen decemberig, januárig jól tárolható.
A gyümölcsfákhoz hasonlóan a szobanövényeknek is szükségük van az évenkénti megújulásra. Tetemesebb kort megélt növényeink esetén nem elegendő csupán az átültetés, 2-3 évente újítsuk meg a töveket. A szobapáfrány esetén kora tavasszal végezzünk tőosztást, amikor 2-3 egyforma nagyságú tövet képezünk, és ezeket külön cserépbe ültetjük.