1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A mocsári hibiszkusz egy évelő növény, amit tavasszl és ősszel tőosztással lehet szaporítani. A tőosztás során a növényeket gyökérzetükkel és a talaj felszíne feletti részeikkel együtt több részre osztjuk, majd ezeket külön-külön elültetjük.
Az alma egyik legveszedelmesebb kártevője az almamoly. A hernyók befurakodnak a termésbe, ahol a magvakat is megrágják. Kártétele könnyen felismerhető a befurakodás helyén található vörösesbarnás, fekete ürülékszemcsékről. A gyümölcsök idejekorán lehullanak.
Az Aeschynanthust nem könnyű lakásban gondozni, mivel tavasszal és nyáron állandóan kell permetezni, télen pedig pihentetni 13-15 ˚C-os hőmérsékleten, ritka öntözés mellett. Fontos, hogy jól megvilágított helyre tegyük, és elvirágzás után azonnal vágjuk vissza a szárat. <p>Olvasónk által szemlétetett tünetek egyértelműen túlöntözésre utalnak, sajnos ilyenkor nem sok remény van a gyógyulásra. Mégis javaslom, tegyen egy utolsó kísérletet, lazítsa fel a növény talaját, ami segíti a felesleges vízmennyiség elvezetését.
Elsődleges kérdés, hogy egyszikű vagy kétszikű növények körül szeretné eltávolítani a gyomokat? A ma kapható gyomirtószerek többsége ugyanis növénykultúra-specifikus, vagyis külön kapható pázsit esetén alkalmazandó herbicid, vagy veteményesben stb. használható szer. A szelektivitás célja, hogy csak a gyomokat távolítsuk el a kultúrából. Természetesen kapható ún. totális gyomirtószer is, amely minden növényt elpusztít, de házikerti használata nem javasolt. <p>Azt is kérdés, hogy mekkora felületről van szó. Kisebb kertek esetén a mechanikai gyomirtást javaslom, hiszen ez a legkörnyezetkímélőbb megoldás. <p>Ma már sokféle márkájú gyomirtó vegyszer kapható. Tudatos használat esetén nem nem okoznak kárt a környezetben, melegvérű élőlényekre pedig nem veszélyesek. Gyepben kétszikű gyomok ellen kora tavasztól pl. a Calcurea G granulátum vagy a Keroland gyomradír használható, a használati utasítás szerinti mennyiségben. Veteményesben magról kelő kétszikű gyomok ellen pl. a Metripaz. Gyümölcsösben magról kelő egyszikű gyomok, kétszikű gyomok ellen a Casoron G.
A bonsai-kérdésben javaslom, forduljon egy szakértőhöz. Az Egyetemi Bonsai Club tagjai biztosan szívesen állnak rendelkezésére, ők tudnak igazán tanácsot adni a metszés és az átültetés mikéntjével kapcsolatban. <p>A sárgulásra vonatkozó kérdésére talán én is tudok válaszolni. Amennyiben az alsó levelek sárgulnak, majd lehullanak, a legvalószínűbb ok a túlöntözés vagy a hideg huzat lehet. Ha a felső, egészséges levelek sárgulnak, ezt a mészkerülő növények földjében levő Ca vagy az öntözéshez használt kemény víz okozhatja.