-
Épitőipari munkák
-
Kertész, fűkaszás, betanított kertész
-
Személy-és vagyonőr
-
Értékesítési menedzser - Állásportál.hu
-
Számviteli ügyintéző
-
Németországba építőipari szakmunkás
-
Ajánlatíró
-
Szerviztechnikus
2023. 06. 02
-
Sertés Elkülönítő Gondozó | Ács
2023. 06. 02
-
Sales Engineer
2023. 06. 02
-
Senior Minőségbiztosítási Mérnök(16-2288)
2023. 06. 02
-
Folyamatmérnök (16-2289)
2023. 06. 02
-
Rossmann - Fót - Eladó / Pénztáros
2023. 06. 02
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »

Jó ha a fűszerkertünket „be tudjuk vinni” télire is a konyhánkba. De ez leginkább csak úgy lehetséges, ha valahogyan tartósítjuk az aromás alapanyagokat az ételeink ízesítéséhez. Erre az egyik megoldás a szárítás.
Fűszernövények szárítása csorokba kötve
1. Kössük csokrokba a zellerzöldet, petrezselymet, zályát, majoránnát, bazsalikomot, rozmaringot - amit szeretnénk szárítani - és tegyük szellős, meleg helyre - nem jó a tűző nap, mert elveszítik a színüket - és szárítsuk a növényeket zörgősre.

Fűszernövények szárítása kiterítve
2. A kisebb leveleket, virágos hajtásokat - például a kakukkfű, majoránna - terítsük szét tiszta, vékony vásznon és néha-néha forgassuk meg, rázogassuk meg. Így szárítsuk addig, amíg összemorzsolható lesz.

A bazsalikom leveleit vékonyan terítsük szét, amiíg megszárad vagy fagyasszuk le egészben vagy aprítva
3. A megszárított fűszereket tegyük jól záródó edénybe és már csak annyi a teendőnk, hogy fénytől védve tároljuk.
![]() |
Fűszernövények szárítása aszalógépben
Ha nincs a lakásban olyan szellős, meleg hely, ahol kiszáríthatnánk a növényeket, akkor elektromos aszalógéppel pillanatok alatt elkészíthetjük a saját fűszereinket. Annyi csak a feladat, hogy az aszalótálcát ki kell bélelni konyhai papírtörlővel, és arra ráhelyezni a szárítani kívánt friss növényeket. Fajtától függően 4-6 óra alatt el is készül. Ezután már csak össze kell morzsolni a növényeket (hajtsuk össze a papírtörlőt, amin száradtak és morzsoljuk össze benne.)

Egy egész fűszertartó szettet megtölthetünk a saját készítésű, tiszta -portól és szennyeződésektől mentes- aromás fűszereinkkel.
Egyesek szerint még jobban megőrzik aromájukat egyes fűszernövények, ha fagyasztjuk őket esetleg fűszerecetet vagy fűszeres olajat készítünk belőlük.