Értékelve: 1x 
(5 pont)
            A friss fűszernövények tartósításának egyik legjobb módszere a fagyasztás, mert gyors és könnyű eljárás és nem igényel vegyszereket, főzést. Nézzük, mely növények alkalmasak a fagyasztásra!
Útmutató a gyógy-, és fűszernövények fagyasztásához
- Frissen szedett növényeket használjunk tárolásra
 - Fagyasztás előtt tisztítsuk meg a növényeket: a növényt alaposan mossuk meg, rázzuk le róla a nedvességet, majd helyezzük egy vágódeszkára és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően már rakhatjuk is műanyagzacskóba és mehet a mélyhűtőbe.
 - Aprítsuk fel az alábbi fajokat fagyasztás előtt (snidling, kapor, petrezselyem és a citromfüvet)
 - A visszazárható fagyasztózacskók vagy a kisméretű műaynag edények a legalkalmasabb tárolóeszközök, de akár jégkocka tartóba is adagolhatunk
 
![]()  | 
| Jégkockatartóban fagyasztott gyógynövényeket is zacskózhatunk | 
Rakjuk felcímkézett és légmentesen zárható zacskókba, így tároljuk a fagyasztóban. Fontos, hogy a zacskó lezárása előtt préseljük ki belőle az összes levegőt. Általában a felengedésükre sincs szükség használat előtt.
Egy másik ízletes ötlet a gyógynövények lefagyasztására az, ha krémet készítünk belőlük. Keverjünk össze 1/3 csészényi olajat 2 csésze gyógynövénnyel és turmixoljuk simára. A krém nagyon szépen megfagy egy lezárt tégelyben vagy akár egy jégkockakészítőben is. Itt is ügyeljünk a légmentes zárásra. Ha úgy tartja kedvünk, a rendes hűtőben is eláll egy hétig. Télen nagyon kellemes, friss ízhatást biztosítanak ételeinknek. A következő növények mind kitűnően alkalmasak ilyen krémek elkészítésére: bazsalikom, turbolya, koriander, kapor, édeskömény, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, borsfű, tárkony.
![]()  | 
| Jégkockatartóban egyszerű a fagyasztás | 
A gyógynövények még dekoratív jégkockáknak is alkalmasak, így feldobják a bulikon az italokat. Fagyasszunk le epret és a levelét, mentahajtásokat, szagos müge hajtásokat jégkockáknak. 
Ehhez először forraljuk fel a vizet, hogy teljesen tiszta legyen. 
Várjuk meg, amíg kihűl, aztán töltsük fel vízzel a formák alját és fagyasszuk le. 
Ezt követően helyezzük bele a kiválasztott növényeket, rendezzük el azokat ízlés szerint, és ismét töltsük fel vízzel a forma tetejéig, és mehet is újra a fagyasztóba.
Jól fagyasztható növények
Vannak növények, melyek aromaanyagaikat a fagyasztás során is megőrzik. Egyszerűen tisztítsuk meg a leveleiket, hagyjuk megszáradni, majd tegyük légmentesen zárható tasakokba. Tegyünk próbát az alábbi növényekkel:
- bazsalikom
 - borágó
 - snidling
 - kapor (jobb fagyasztva, mint szárítva)
 - citromfű
 - menta
 - oregánó
 - zsálya
 - borsfű (téli és nyári egyaránt)
 - sóska (jobb fagyasztva, mint szárítva)
 - szagos müge
 - tárkony
 - kakukkfű
 


