-
Betonelemgyártó-ács
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
Traktoros (tolólapos)
-
Shop eladó
-
Tejelő szarvasmarha telep- Műszakvezetői állás
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártástámogató hegesztőmérnök
2024. 07. 26
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Operátor / árufeltöltő
2024. 07. 27
-
Quality Control Specialist
2024. 07. 27
-
Project Coordinator
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Petrezselyem, minden mennyiségben!](https://www.edenkert.hu/zoldsegek/5837/kiskep/petrezselyem-petroselinum-termesztes-receptek.jpg)
A zellerfélék családjába tartozó 60 cm magasra is megnövő, bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a gyökérpetrezselyem (P. tuberosum) és a metélőpetrezselyem: a fodros (P. crispum), és a sima levelű (P. neapolitanum). Eredetileg Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén volt őshonos, de ma már az egész világon elterjedt. A latin petroselium szóból származik a neve, mely a görög petrosz (=kő, szikla) és szelion (=növény) szavakból ered.
![petrezselymek petrezselymek](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5837/petrezselymek.jpg)
Balra a gyökér petrezselyem jobbra a metélő
Népies nevei: petrezselem, petrezsirom, petruska.
Néhány más növény nevében is benne van a neve: a koriandert kínai petrezselyemnek, vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek is nevezik.
Leírása: Kétéves növény. Az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki. A másodikbanvirágszárat fejleszt, rajta ernyős virágzattal, mélyben, kaszattermések érnek be. Magvai aprók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet. A virágok apró, fehérek. Levelei fodrosak és simák lehetnek. Hosszú szára ehető, karó gyökere szintén fogyasztható.
Hatóanyagai: illóolajat, flavonoidokat, karotint, C- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz.
Gyógyhatása: A levélzöld és a gyökér egyaránt étvágygerjesztő, gyomorerősítő, vesetisztító, veseműködést serkentő, víz- és vesekőhajtó, valamint hólyaghurut elleni teák alapanyaga. Segít ödéma, csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében.
![petrezselyem_gondozas petrezselyem_gondozas](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5837/petrezselyem_gondozas.jpg)
A petrezselyem nehezen csírázik - "40 napig a pokolra megy"
Termesztése:
Konyhakertekben, fák alatt, szőlősorok között termesztik, mert nincs nagy fényigénye, de érzékeny a talaj kiszáradására. A tápanyagdús, enyhén lúgos, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő, magját már kora tavasszal, akár február végén is el lehet vetni. Nehezen csírázik. Népi észrevételek szerint 40 napra a pokolra megy, aztán előbújik. (Bővebben: petrezselyem vetése>>) Cserépben, balkonládában is nevelhető. A mohafodrozatú petrezselyem szép kerti-vagy virágdísz. Tavasztól késő őszig ültethető. Ha télen fóliával takarjuk, akkor folyamatosan szedhetjük a zöldjét. Lakásban is termeszthető. A rozsdagomba és a vírusok támadására érzékeny. Az öntözést meghálálja.
Felhasználása:
Frissen és szárított állapotban főtt, sült ételekhez, levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz nyersen, ételek díszítéséhez. Célszerű a kész ételekhez adagolni, mert nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.
Illóolaját felhasználja az élelmiszer-, a kozmetikai-, a gyógyszeripar. Elrágva légúttisztító hatású, semlegesíti a fokhagymaszagot.
Wellness receptek itt: Petrezselyem, nem csak levesbe való>>
Vigyázat! Terhesség idején ne használjuk gyógyászatilag hatásos mennyiségben! Ne tévesszük össze a vadon termő mérges ádázzal (Aethusa cynapium), ami hasonlít a sima levelű metélő-, vagy a gyökérpetrezselyemre.
Petrezselyem pesto
200 gramm petrezselymet megmosunk, durvára vágjuk és turmixgépbe dobjuk. 200 gramm dióbelet egy napra vízben áztatunk és héjukat eltávolítjuk. A fehér dióbelet is a gépbe dobjuk. 100 g füstölt tofut tormareszelőn megreszelünk és hozzáadjuk a többihez. Két gerezd fokhagymát megtisztítunk és összezúzzuk, majd a gépbe tesszük és az egészet összeturmixoljuk. Közben hozzáadagolunk 2 dl extra szűz olívaolajat, egy teáskanál tengeri sót, egy teáskanál frissen őrölt borsikafüvet.
![petrezselyem_pesto petrezselyem_pesto](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5837/petrezselyem_pesto.jpg)
Zöldborsó krémleves
500 gramm cukorborsót megpárolunk egy evőkanál biomargarinban vagy vajban. Csipetnyi nyírfacukrot és egy teáskanál sót adunk hozzá és jól elkeverjük. Megszórjuk 2 evőkanál liszttel és elkeverjük. Állandó keverés mellett hozzáöntünk egy liter hideg vizet vagy zöldséglevet. Turmixoljuk és leszűrjük. Tányérokba merjük és gazdagon meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Pirított zsemlye-, vagy kenyérkockákkal tálaljuk.
![borso_petrezselyem borso_petrezselyem](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5837/borso_petrezselyem.jpg)
Párolt zöldborsó
Egy kg cukorborsót használunk. Ugyanúgy készül, mint az előző, de 2 dl vízzel vagy zöldséglével. Főzelékként, vagy köretként fogyasztjuk. Sült seitannal, vagy tofu pörkölttel tálaljuk.
Éltető zöldségleves
Két liter vízben 5 percnyi forralással natúr-vegamix szárított zöldségkeverékkel készítünk egy alaplét, majd hűlni hagyjuk. Amikor kb. 40 °C-ra langyosodott, akkor belerakunk egy nagyobb sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot vékony karikákra gyalulva, egy kis fej karfiolt rózsáira szedve, egy szárzellert vékonyra gyalulva, majd egy órát hagyjuk összeérni hűtőszekrényben. Tálalás előtt a fazekat vízfürdőben, visszalangyosítjuk. A levest tányérokba szedjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával és levélpetrezselyemmel. 1-2 egészben hagyott petrezselyem levéllel díszítjük.
Petrezselymes újburgonya
500 g dió nagyságú, újburgonyát megmosunk és ledörzsöljük a héját. Egy lábasban két evőkanál hidegen sajtolt olajban és 2 dl vízben megpároljuk. Időnként megkeverjük, kb. 10 perc alatt megpuhul fedő alatt. Két csokor apróra vágott petrezselyemmel meghintjük, elkeverjük, és azonnal tálaljuk. Fokhagymás uborkasalátával a nyár minden zamatát átélhetjük.
![pestos_krumpli pestos_krumpli](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/5837/pestos_krumpli.jpg)
Petrezselymes "rizs" nyersen
Egy közepes fej karfiolt megmosunk és rózsáira szedjük. Robotgépben durvára aprítjuk, vagy almareszelőn lereszeljük. Két csokor apróra vágott petrezselyemmel összekeverjük. Köretként fogyasztjuk olajos magból készült vagdalttal.
Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!
www.herbacio.hu