No SSO cookie

Gyümölcspálinka: háromszor naponta?

Utolsó változtatás: 2010-08-26 | Első közzététel: 2008-05-05
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Gyümölcspálinka: háromszor naponta?
A gyümölcsfogyasztásról legtöbbünknek nem a pálinkaivás jut eszébe, pedig ez a különleges ital - nem csak részben - 100%-ban gyümölcsből készül!

A szeszes italok versenyében az utóbbi években az élbolyba jutott a pálinka, amely a nemzetközi jogszabályok értelmében kizárólag gyümölcsből, erjesztés és lepárlás útján készíthető és legalább 37,5% alkoholt tartalmaz.

A pálinka elnevezésű termék csak Magyarországon és négy osztrák tartományban állítható elő és hozható forgalomba. A pálinka tehát besorolt az elismert hungarikumok közé.

Gyümölcspálinka: háromszor naponta?
Gyümölcspálinka: háromszor naponta?

Házi pálinka és a kisüsti

Pálinkát ősidők óta készítenek Magyarországon. Ez a korábbi évszázadokban házilag, ellenőrizetlen körülmények között történt, csak a XIX. században épültek meg az első, úgynevezett kisüsti szeszfőzdék, ahol az akkori uradalmak gyümölcscefréjéből főzték a pálinkát, illetve a falusi termelők cefréjét - bérfőzés keretében - dolgozták fel. Ebben az időben lett a pálinkafőzés állami monopólium, amelyet a pénzügyőri hatóság rendszeresen és igen szigorúan ellenőrzött. A pálinkafőzdék által befizetett jövedéki adó az államkincstár bevételeit gyarapította.

Olcsó szesz helyett minőségi ital

A második világháborút követő évtizedekben szinte népi társasjáték volt a házi pálinkafőzés bizonytalan minőségű alapanyagokból és ellenőrizetlen körülmények között, kijátszva a hatóságok éberségét. Manapság a gyümölcstermelő vidékeken szép számmal épülnek modern eszközökkel és berendezésekkel működő pálinkafőzdék, amelyek igen kiváló termékeket kínálnak a vásárló közönségnek. Nemrégen megalakult az első Pálinka Lovagrend, szervezik a Pálinkafesztivált, fokozatosan kialakul a pálinkamarketing rendszere.

 


Szólj Te is hozzá!