-
Traktoros
-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
közjegyzőhelyettes
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
Traktoros (tolólapos)
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Gyártás előkészítő mérnök
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Targoncás
2024. 07. 27
-
Számviteli ügyintéző-kontroller
2024. 07. 27
-
Raktáros / targoncás
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Naspolya: el sem hiszed, mennyi mindent kibír!](https://www.edenkert.hu/gyumolcs-az-asztalon/6763/nagykep_916x515/meltalanul-feledett-oszi-teli-gyumolcsok-naspolya-birs.jpg)
Az olykor csodagyümölcsnek is elkeresztelt naspolya lassan eltűnőben levő gyümölcsritkaságnak számít, pedig nincsenek nagy igényei.
Naspolya: mi van benne?
Rendszertanilag a rózsafélék családjához tartozik, a galagonyafélék közeli rokona. A naspolya (Mespilus, legelterjedtebb latin kettős neve M. germanica) Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtőiről származó növény, tőlünk északabbra már nem díszlik. Tájnyelvben ismeretes a lasponya elnevezése is.
Termésének sokrétű a felhasználási módja; lekvárt, zselét, ivólevet, régebben akár gyümölcskocsonyát vagy gyümölcssajtot is főztek belőle magas pektin tartalma révén. Az első lekvárt talán az ókori Görögországban készítették, de ez már az idő ködébe veszik. A lekvárt német nyelvterületen a die Marmelade szóval jelzik, más európai nyelvekben szintén lekvárt vagy gyümölcsízt értenek a marmalade vagy mermelade szavak alatt, a régebbi erdélyi nyelvben a liktárium elnevezés jelentette ezeket a finomságokat.
![naspolya_gyumolcs naspolya_gyumolcs](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6763/naspolya_gyumolcs.jpg)
Szépen ápolt, nem túl magasra növő egyedei díszfaként is megörvendeztetik a rájuk hajlamos szemlélőt. Virágzása kései, április legvégére, május közepére, olykor akár a hónap végére esik. Tetszetős látványt, megkapó képet nyújt a fehérbe borult naspolya, késői virágzási időpontja miatt a tavaszi fagykárokat is elkerüli. Öntermékenyítő, gyümölcskezdeményeinek kialakulásához nincsen szüksége idegen virágporra.
Október közepétől-végétől, mikor kertünk aranysárga, barna színbe öltözött kezdődhet a késő ősz utolsó, örömteli élményt adó naspolya, valamint a Birs szüretelése.
Mikor szüreteljük a naspolyát?
Szedésére a legkedvezőbb idő, ha az első dér megcsípi. A gyümölcseiket száraz, hűvös helyen szükséges utóérlelni, így alakulnak ki legkedvezőbb ízei, aromája. Eszegetésükhöz akkor álljunk hozzá, ha a gyümölcs már a „szotykossá” válik.
![naspolya_mespilus_szuret naspolya_mespilus_szuret](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6763/naspolya_mespilus_szuret.jpg)
Vitamintartalma ugyancsak magas, gyermekkorom Szent Miklós ünnepnapjai elképzelhetetlenek voltak az ez időre már utóérett naspolya nélkül és a legváltozatosabb formákba öntött birsalmasajt is a közeledő Szentkarácsony eljövetelét jelezte. Sok baráti, rokoni beszélgetés ötlik eszembe, mikor kandalló tüze mellett naspolyát, de főleg birsalmasajtot eddegéltünk.
Naspolya ültetése
A naspolyafa nem igényli a metszést, kedveli a lazább, üde, tápdús talajokat, de nálunk a meszes, dolomitos gellérthegyi körülmények közt is szépen díszlik. Harsogó zöld leveleivel, szép arányaival naspolyafám a kert egészségét jelző mintapéldánya. Az időnkénti öntözést meghálálja, száraz hetekben érdemes jó néhány vödörnyi vizet juttatni a gyökérzónához, és néhány alkalommal megérdemel egy-egy lombtrágyás permetezést.
A naspolya magas csersavtartalma miatt szinte teljesen ellenáll az összes betegségnek és a kártevőknek, így elegendő egy kora tavaszi, valamint és késő őszi lemosó permetezés, melyek elpusztítják az áttelelő károsítókat. A hagyományos, kontakt méregjelzés nélküli rezes, kenes, olajos kezelések elegendőek, nem szükségesek a későbbi mélyhatású és felszívódó készítmények bevetése. A naspolya fája kemény, szép faragványok is kikerülnek a hozzáértők kezei közül.
![birsalmasajt_gellerthegyi birsalmasajt_gellerthegyi](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6763/birsalmasajt_gellerthegyi.jpg)
Másik tél eleji kedvencünk a saját fánk terméseiből régi-régi családi recept alapján elkészített birsalmasajt
Tisztelettel:
Molnár István Újbuda, Gellérthegy
istvan.minerva@gmail.com