No SSO cookie

Hogyan termesszük a bazsalikomot?

Utolsó változtatás: 2015-02-02 | Első közzététel: 2015-02-02
(5/ 1)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Hogyan termesszük a bazsalikomot?
Napimádó, egynyári növény. A konyhai ablakpárkányon télen is igen jól érzi magát, nincs vele gond egy szál se. Lássuk, mi mindenre jó a bazsalikom a ház körül!

A bazsalikom igen változatos növény, levelei lehetnek aprók, de nagyok is, zöldek vagy ibolyás színűek. Az ajakosak családjába tartozik, így rokona a mentának, szurokfűnek, majoránnának, levendulának is. Az egyetlen biztos ismertetőjegye, ami nem téveszthető össze semmivel, a rendkívül jellegzetes, aromás illata. A húsos szár egyes részei még a leveleknél is több illatanyagot tartalmaznak.

A bazsalikom termesztése a kertben

Magról vethető növény, elegendő a kert melegebb pontjain egy centi mélyen a földbe dolgozni magvait, miután az utolsó reggeli fagy veszélye is elmúlt. A lakásban, apró cserépben elő is nevelhetjük, s így tavasszal már egy fejlett palántát ültethetünk ki a szabadba. A nagyobbacska növények dugványozhatók, sőt hajtásaik meg is gyökereztethetők. Ha a növény fejlődése közben néha visszacsípjük a csúcshajtást, akkor a bazsalikom bozótosan, elágazódásokkal gazdagon fejlődik, s talán még élete is meghosszabbodik kissé.

 

 

Bazsalikom virággal

 

 

A bazsalikom termesztése a konyhaablakban

A cserépbe vetett bazsalikom nagyon hasznos a konyhában, hiszen folyamatosan használhatjuk leveleit fűszerként, friss illata belengi a szobát, s üde levelei mediterrán hangulatot keltenek a konyhaasztal körül. Akár a virágboltokban vagy bevásárlóközpontokban kapható cserepes bazsalikomot is továbbnevelhetjük, csak arra kell vigyáznunk, hogy a hazaszállítás kínját túlélje, illetve elegendő tápanyagot kapjon fejlődéséhez. A szobanövényekhez használt tápoldatot a szobában nevelt bazsalikom is meghálálja, és új leveleket növeszt a konyhában felhasználtak helyett.

 

 

magról kelt bazsalikom

 

 

A bazsalikom, mint fűszer

A bazsalikom fűszeres illata leginkább a szegfűszeghez hasonlít, édeskés, de egyben tartalmazza az ajakos-rokonságnál megszokott gyantás frissességet. A szárított levelek íze a majoránnára emlékeztet, azonban friss lombja sokkal zamatosabb annál; új életet lehel a paradicsomsalátába, kitárulkozik tőle az olasz tésztaszószok ízvilága is. Legyünk ínyencek, és frissen használjuk a bazsalikomot. A főzéskor csak az utolsó percekben keverjük az ételbe.

A paradicsomos ételek mellett az finomra vágott bazsalikom a majonézhez is passzol: kiváló öntetet készíthetünk egy sült halhoz készült öntetbe keverve. Díszítésként minden salátán kellemes ízű meglepetést szerezhetünk friss hajtásaival.

Mivel a bazsalikom íze szárítva nem annyira sajátságos (és szárítva úgyis mindenhol kapható), érdemes fagyasztva tartósítani frissességét. Alufóliára rétegezve, vékony rétegben a mélyhűtőbe raktározva bármikor elővehető, s kiválóan adagolható, törhető marad. Akár a jégkocka-tartóba is adagolhatunk belőle, így a levesbe, pörköltbe csak bele kell dobnunk a megfelelő mennyiséget.

A bazsalikom, mint gyógyszer

Állítólag enyhébb fogfájásra, ínygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű és korú levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja.

Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A levelei és virágai potpourrinak is megfelelők. Kerti sütögetésnél a tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket. Csak hinni kell benne!

 

Bálint András


Szólj Te is hozzá!