Sztárdiéták - Valóban hatásosak?

Sztárdiéták - Valóban hatásosak?
Bár a tudósok szerint csak koplalós-tornázós módon csökkenthető az elhízott emberek súlya, létezik a fogyókúrának néhány alternatív módja is. Vajon működnek? S igen, akkor melyik a befutó?

A tudomány és a józan ész szerint csak kevesebb evéssel és több mozgással lehet lefogyni, mégis minden évben feltalálnak egy csodás, új diétát, amely azt állítja, hogy a fogyókúra másképpen is lehetséges. Az persze tény, hogy a koplalós-tornázós változat az emberi természet folytán szinte megvalósíthatatlan; egyikünk sem bírja az éhezést, pláne ha még mozogni is kell hozzá. A divatos csodák viszont azt ígérik, hogy nem kell éheznünk, sőt néhány dologból akár sokat is ehetünk, persze csak gondos időzítéssel és számos tilalommal. Ezek az átlagember számára is megvalósíthatók, elviselhetők.

 

Atkins húsevésre bíztat

Dr. Robert C. Atkins, a legnagyobb társadalmi hatású, és róla elnevezett diéta feltalálója a rossznyelvek szerint mázsán felüli testsúlya és komoly vérkeringési panaszai áldozatává vált, bár lelkes rajongói szerint halálát az okozta, hogy elcsúszott a jeges utcán, és beverte a fejét. Atkins találmányának a lényege, hogy a fogyózó annyi húst ehet, amennyit csak akar, de szénhidrátból mákszemnyit sem, sőt az első hetekben még a zöldség és gyümölcs is tilos. Az Atkins-diéta valóban nagyon gyorsan hat, a szervezet zsírégetéssel tartja fenn a vércukorszintet, a zsírpárnák tényleg eltünedeznek. A fogyókúrázók a sok hús miatt nem szenvednek annyira az éhezéstől, cserébe a nem kielégítő vércukor szint miatt csökken a munkaképesség, különösen a szellemi munka lassul le, valamint a ketózis miatt rossz szagú a fogyózók lehelete. A cég reklámja Bridget Jones (alias Renée Zellweger), aki Atkins-diétával fogyott vissza a film után dundi szingliből karcsú bombázóvá.

 

Sztárdiéták - Valóban hatásosak?
nem árt óvatosnak lenni a diáta kiválasztásánál

 

Csak lassan a vércukorral!

 

Sztárdiéták - Valóban hatásosak?
A zöldség és gyümölcs minden diétában szerepel

A celebek új divatőrülete a GI-diéta, amely a glikémiás indexük alapján kategorizálja az ételeket. A néha egyszerűbben glükóz indexnek nevezett mutató azon alapul, hogy melyik táplálék milyen gyorsan és milyen mértékben növeli meg a vércukorszintet. A glükóz, a szőlőcukor a leggyorsabb és a leghatásosabb, az indexe 100, a rostokba, fehérjékbe, zsírba ágyazott egyéb szénhidrátok lassabban és kevésbé hatnak a vércukor szintre, így azok a fogyókúrázók számára is megengedettek. A hatás lényege, hogy az alacsonyabb G-indexű ételektől tartósabban jóllakottnak érezzük magunkat, nem kell gyorsan ismételnünk az étkezést vagy a nassolást. A kertészek szerencséjére a zöldségféléknek és a gyümölcsöknek többnyire 50 alatt van a GI-je, ezek a leginkább ajánlottak.



A gyümölcsök szinte minden diétába illenek

Néhány visszásság azért van a dologban, mert például a csokoládé a cukortartalmához képest alacsony GI-jű, a lassabban emésztődő magas fehérje- és zsírtartalma miatt, de legalább boldogok a fogyókúrázók. Angolszász országokban minden élelmiszer viseli a GI címkéket, és a tudatos fogyasztó ennek ismeretében táplálkozik. Kellemes a lehelete, fog az agya (sőt, a GI számolgatással edzésben tartja azt), bírja a munkát, s bár nem fogy olyan gyorsan, de annál biztosabban. Sok gyümölcsöt és zöldséget eszik.

értékelés