Hogyan készítsünk finom almás pitét?
Az almás pite egy észak-amerikai finomság, ami fahéjjal édesített almával töltött tésztából áll. Olyannyira elterjedt, hogy a legtöbb éttermi menün, cukrászdában és élelmiszer boltban megtalálhatjuk, és sokan fejlesztettek ki titkos receptet saját „legjobb” almás pitéjük elkészítéséhez.

Az almás pite elkészítése

 

Míg egyesek önmagában tálalják a süteményt, addig mások vanília jégkrémmel, tejszínhabbal vagy jókora szelet cheddar sajttal fogyasztják.

Az almás pite elkészítéséhez két dologra van szükség: a tésztára és az almára. Bár az én kedvencem a vaj ízű, omlós pitetészta, te használhatsz saját készítésű vagy boltban kapható alapot. A tölteléket olyan almából készítsd, amely nem megy szét a sütés során. A Granny Smith, Golden Delicious, Rome és Braeburn alma a nagy kedvenc, de ősszel próbálj meg helyileg termesztett almát használni, mert sokkal jobb a minősége, és ráadásul a szomszédos gazdákat is segíted vele.

Én több almafajtát szoktam összekeverni, ami íz kavalkádot kölcsönöz a süteménynek. Miután felszeletelted az almát, áztasd cukorba és fűszerekbe. Ez fölösleges lépésnek tűnhet, mivel a legtöbb recept szerint az almát egyszerűen összekeverjük a cukorral, és a nyers tésztába sulykoljuk. Ezzel az a gond, hogy az alma elveszítheti víztartalmát a sütés alatt, és összeeshet, így a gyümölcs és a felső réteg közt egy nagy hézag alakul ki.

 

 

 

A megoldásról Rose Levy Beranbaum „Pitebiblia" című szakácskönyvében olvashatunk, ami szerint, ha a gyümölcsöt cukorba áztatjuk, az kiereszti a levét. A gyümölcslét felfőzzük egy kevés vajjal, majd visszaöntjük az almára, és így az eredmény egy halvány karamell ízű almás pite lesz. Rose Levy Beranbaum szerint a pitét közel kell tenni a sütő aljához, egy forró sütőkőre vagy rácsra. Ezáltal az alsó réteg tészta jól átsült, barna és ropogós lesz.

Végül pedig, amikor kiveszed a sütőből a pitét, ne vágd fel azonnal. A gyümölcsös piték több órát kell áljanak, hogy amikor belevágsz a gyümölcs lédús legyen, de ne folyjon ki. Az almás pite önmagában is finom, de a legjobb tejszínhabbal vagy vanília jégkrémmel.

 

Hozzávalók:

  • 2 ½ csésze (350 g) teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál (30 g) fehér kristálycukor
  • 1 csésze (226 g) hűtött, sótlan vaj 2,5 centiméteres szeletekre vágva
  • ¼ - ½ csésze (60-120 ml) jeges víz

 

Alma töltelék

  • 2,7 kg hámozott, kimagozott, nyolcba vágott alma
  • ¼ csésze (50 g) fehér kristálycukor
  • ¼ csésze (55 g) barnacukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • ¾ teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ¼ teáskanál só
  • 2 evőkanál (28 g) sótlan vaj
  • 1 evőkanál és 1 teáskanál (15 g) kukoricaliszt

 

Körítés

Tejszínhab vagy vanília jégkrém.

 

Pite tészta:

 

Tedd a lisztet, a sót és a cukrot a konyhai robotgépbe, és keverd jól össze. Add hozzá a vajat, majd keverd kb. 15 másodpercig. Önts hozzá lassan a ¼ csésze (60 ml) vizet, hogy összeszorításakor a tészta épp csak összeálljon. Ha szükséges, adj hozzá még több vizet. Ne keverd 30 másodpercnél tovább.

Tedd a tésztát a nyújtódeszkára, és formálj belőlük labda alakú darabokat. Válaszd ketté, majd tedd mindkét részt egy tálba, fedd le, és tedd a hűtőbe egy órára. Ezáltal a vaj kihűl a lisztben lévő glutén pedig megpihen.

Miután a tészta eléggé lehűlt, vedd ki az egyik részt a hűtőből és helyezd egy enyhén lisztezett felületre. Nyújtsd ki körülbelül 30 centiméter átmérőjűre. (Hogy elkerüld az odatapadást és az egyenetlen vastagságot, nyújtás közbe negyedekkel forgasd el a tésztát és mindig a közepétől kezdve nyújtsd a széle felé.) Hajtsd ketté a tésztát és helyezd egy 23 centiméter átmérőjű tepsibe. Seperd le a fölösleges lisztet, és vágd le a szélét, hogy beleférjen a tepsibe. Fedd le műanyag fóliával, és tedd a hűtőbe.

Ezután vedd ki a másik adag tésztát, és nyújtsd 30 centiméter átmérőjűre. Helyezd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, takard le folpack fóliával, és tedd vissza a hűtőbe.

Készítsd el az almás tölteléket: Keverd össze egy nagy tálban a szeletelt almát, a cukrokat, citromlét, az őrölt fahéjat, szerecsendiót és a sót. Hagyd az almát ázni 30-180 percig. Tedd az almát és a levet egy szűrőbe a tál fölé (hogy a lé belefollyon). Addig hagyd ott az almát, amíg nem kapsz legalább egy fél csésze (120 ml) levet. Egy 960 ml-es, tűzálló csészébe öntsd bele az összegyűlt levet és a 2 evőkanálnyi (28 g) vajat. Tedd mikrohullámú sütőbe és melegítsd magas hőfokon 6-7 percig, vagy amíg összemegy 1/3 csészényire és szirupossá, karamelizálttá válik. (Esetleg tűzhelyen is felmelegítheted.)

 

 

Ez idő alatt vedd ki a másik tésztát a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten 10 percig, hogy megpuhuljon és formázhatóvá váljon. Tedd át a kiszáradt almát egy nagy tálba, és keverd össze a kukoricaliszttel, majd öntsd rá a szirupot. Öntsd az almát és a levét a hűtött tésztába. Puhítsd meg a szélét egy kevés vízzel, majd helyezd az almára a másik adag tésztát. Gyűrd be a felesleges tésztát az alsó alá, majd nyomkodd össze a két réteg szélét az ujjaiddal vagy egy villával. Vágj 5 centiméteres hasadásokat a sütemény közepétől a széle felé, hogy a gőz kiáramolhasson. Fedd le egy fóliával, majd tedd a hűtőbe, amíg előmelegíted a sütőt.

Melegítsd elő a sütőt 220 Cº-ra. Tedd a rácsot a legalsó szintre, és rá a sütőlapot. Tégy alufóliát a sütőlapra a kiszivárgó almalé miatt.

Helyezd a pitét a tepsire, és hagyd sülni körülbelül 45-55 percig, vagy addig, amíg a lé bugyborékolni nem kezd a nyílásokon, és a beszúrt fogpiszkálóval puhának érzed az almát. Takard le a pite szélét alufóliával, hogy meg ne égjen 30 perc sütés után.

Vedd ki a pitét a sütőből, és tedd a rácsra hűlni 3-4 órára. Melegen vagy szobahőmérsékletűen tálald vanília jégkrémmel vagy tejszínhabbal. Szobahőmérsékleten 2-3 napig eláll.

A recept egy 23 centiméter átmérőjű pite elkészítéséhez elegendő.

Megosztás

Édenkertész válaszol

Szeretném megtudni az aprólevelű b. fikusz szaporítását.

Szaporításra legalkalmasabb időpont a tavasz, amikor a hajtási periódushoz megfelelő fényviszonyok is társulnak.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.