No SSO cookie

Ismerjük meg a salátákat!- a cikóriától a radicchióig

Utolsó változtatás: 2016-05-18 | Első közzététel: 2011-03-29
(0/ 0)
Cikk nyomtatása » Cikk küldése »
Ismerjük meg a salátákat!- a cikóriától a radicchióig
Ideális növények: gyorsan nőnek, gazdagok vitaminokban, nem hizlalnak és bármikor fogyaszthatók. Rövid tenyészidejük miatt hűvösebb helyen is megteremnek. Szinte bármelyik fejlettségi állapotukban jóízűek. Ismerkedjünk meg a fejes saláta barátaival!

 

Cikória saláta

Cikória


Sötétben termesztik, azért lesznek halványak a levelei. Fanyar ízét elveszi a sós vagy citromos vízben való áztatás. Salátadísznek kiváló, sőt öblös leveleiben egyéb salátaféléket is tálalhatunk. Ha fény éri, vagy túl sokáig tároljuk, akkor megkeseredik.

 

 

Fejes saláta

Fejes saláta


Szendvicsekhez és tojásos galuskához kiváló. Ínyencek nem késsel vágják a salátába, hanem kézzel apróra tépkedik. Szagoljuk meg a tönkjét: a kesernyés vagy édeskés illat keserű vagy édes ízre utal. A kemény levelű és világos színű példányok gyakran ízetlenek.

 

Fodros endívia

Fodros endívia


Ropogós, fodros, enyhén kesernyés levelei változatos színűek lehetnek. Mutatós és ízletes, de csak frissen használhatjuk, mert egy-két nap alatt összeesik a feje. Béleljük vele a salátástálat!

 

 

jégsaláta

Jégsaláta


Húsos, törékeny levelei káposztára emlékeztetnek. Világoszölden jó, ügyeljünk a fehéres levélerek meglétére. Állítólag főzelék is készíthető belőle, de önállóan, nyersen biztosan ehető.

 

 

Gyermekláncfű

Gyermekláncfű


Vadvirágként ismert, gyógynövényként is gyűjtött salátanövény. Természetes kinézetével, kesernyés ízével feldobja a salátákat. Soha ne vágjuk, inkább tépjük a leveleit, hogy megőrizze ízét. Ha túl keserű lenne, egy pillanatra le is forrázhatjuk.

 

Radicchió saláta

Radicchio


Lilásvörös levelei és világos levélerei igen díszessé teszik a salátát. Kemény, ropogós levelei borsos ízűek. Nevének ejtése "radikkió", ha olasz barátaink vannak, "radiccsó", ha a piacon kérjük.


Szólj Te is hozzá!